Tarile in curs de dezvoltare, campioane la numarul orelor de munca prestate de angajati
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica – OECD, a dat publicitatii in urma cu cateva zile un studiu legat de numarul saptamanal si anual al orelor de munca aferent anului 2008 prestate de cetatenii tarilor care fac parte din aceasta organizatie.
Conform acestor date, cel mai mult lucreaza sud-coreenii – 44 de ore pe saptamana si 2301 pe an, pe locul doi sunt grecii cu 41 respectiv 2120 de ore, iar pe locurile urmatoare se situeaza vecinii nostri ceva mai dezvoltati decat noi – Polonia, Cehia si Ungaria, ai caror muncitori lucreaza 38 de ore pe saptamana si in jurul a 2000 pe an. Slovacii, islandezii si mexicanii sunt si ei in top.
Cel mai putin lucreaza nemtii, norvegienii si olandezii, respectiv 27 de ore pe saptamana si aproximativ 1400 de ore pe an. Putin lucreaza si francezii, belgienii, suedezii sau danezii.
Din nefericire, Romania nu face parte din OECD, insa sunt convins ca ne aflam in partea superioara a topului, romanii lucrand in medie peste 35 de ore pe saptamana, media OECD fiind calculata luand in considerare si angajatii part-time, astfel explicandu-se si cele doar 27 de ore lucrate saptamanal de nemti spre exemplu.
Privind cifrele de mai sus, observam ca in tarile mai putin dezvoltate se lucreaza mai mult, iar in tarile foarte dezvoltate se lucreaza mai putin. Cu toate acestea insa, daca vom compara productivitatea muncitorilor, ne dam seama ca nu trebuie doar sa muncim, ci trebuie sa muncim si cu cap.
Chiar daca romanii lucreaza mai mult decat altii, asta nu ne incalzeste cu nimic din moment ce “celebrul muncitor roman” obtine in 8 ore rezultatele pe care “celebrul muncitor german” le obtine in 4 sau chiar mai putine. Morala este ca nu prea conteaza cat muncesti, ci rezultatele pe care le obtii in acele ore de munca.
Click pe imaginea de mai jos pentru a vedea toate detaliile.
Studiu OECD Foto: khris |
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.