Sari direct la conținut

Țările UE s-au înțeles pentru limitarea valabilității certificatelor Covid la 9 luni – surse Reuters

HotNews.ro
Certificatul Verde COVID, Foto: Hotnews
Certificatul Verde COVID, Foto: Hotnews

Țările Uniunii Europene sunt așteptate să limiteze la nouă luni durata certificatelor COVID-19 pentru călătorii, au declarat pentru Reuters două surse din UE, în timp ce continuă discuțiile privind restricțiile pentru călătorii din afara blocului comunitar.

Comisia Europeană, executivul UE, a propus în noiembrie o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19, calculate după finalizarea vaccinării inițiale.

Dacă noile reguli vor intra în vigoare, cetățenii UE care doresc să călătorească liber vara viitoare în interiorul blocului comunitar vor avea nevoie de o doză booster.

Un oficial și un diplomat UE au declarat că se așteaptă ca guvernele UE să ajungă la un consens asupra limitei de nouă luni încă de vineri, după ce joi au ajuns la un acord preliminar, deși unul dintre ei a declarat că discuțiile s-ar putea prelungi până săptămâna viitoare.

Un al treilea diplomat a declarat că a existat un sprijin general pentru limita de nouă luni, dar unele țări cu rate de vaccinare mai mici erau îngrijorate de impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra călătoriilor.

Guvernele UE au spus în repetate rânduri că este nevoie de o abordare comună pentru a evita perturbări suplimentare în industria turismului.

Cu toate acestea, ele au introdus norme divergente.

Franța a stabilit o limită de șapte luni în chiar ziua în care Comisia a propus ca aceasta să fie de nouă luni. Regula franceză se va aplica începând cu 15 ianuarie, în timp ce Comisia a propus ca data de începere să fie 10 ianuarie.

În Cipru, certificatul ar trebui să dureze șapte luni, în timp ce în Grecia ar expira după șase luni pentru persoanele în vârstă. Oficialii UE au declarat că ambele țări sunt dispuse să adere la o limită comună a UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro