Sari direct la conținut

Taxa pe lux, amânată 5 luni, din cauza lipsei informațiilor între primării și Fisc. Boloș: Omul nu știe dacă datorează sau nu acest impozit

HotNews.ro
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin

Guvernul a amânat marți cu 5 luni, până la 30 septembrie, aplicarea impozitului de 0,3% pentru clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile de peste 375.000 de lei, pentru a permite schimbul de informații între primării și Fisc privind valoarea impozabilă. „În deciziile de impunere pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabililor, nu există și atunci omul nu știe dacă datorează sau nu, fiindcă nu are informații cu privire la valoarea impozabilă”, a declarat marți ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a anunțat marți că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care prevede printre altele amânarea cu 5 luni, până la 30 septembrie a aplicării impozitului la marile proprietăți și averi, așa numita taxă pe lux.

Statul nu știe ce clădiri au o valoare impozabilă de peste 2,5 milioane de lei

  • „Taxa aceasta pe lux, așa cum ați denumit-o, are nevoie de anumite informații care nu sunt la îndemâna contribuabililor, precum valoarea impozabilă a clădirii.
  • Știm că pentru clădiri valoarea impozabilă este de peste 2,5 milioane de lei, iar pentru mașini este de peste 375.000 de lei.
  • În deciziile de impunere pe care le emit autoritățile locale, această valoare impozabilă, care se comunică contribuabililor, nu există și atunci omul nu știe dacă datorează sau nu datorează (n.a acest impozit) fiindcă nu are informații cu privire la valoarea impozabilă”, a declarat marți Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, Guvernul a stabilit prin OUG un nou mecanism prin care primăriile în evidența cărora se găsesc contribuabilii și care au clădiri cu o valoare mai mare de 2,5 milioane lei, să înștiințeze contribuabilii pentru ca mai apoi ANAF cu tot ce înseamnă structuri teritoriale județene să poată emite deciziile de impunere și să purceadă la încasarea banilor”.

  • „E prematur de spus care este suma pe care o vom încasa. Deocamdată mecanismul trebuie pus la punct astfel încât autoritățile locale să comunice cu ANAF și în același timp contribuabilul să știe că în evidențele autorităților locale figurează acele proprietăți imobiliare de peste 2,5 milioane de lei”, a spus Boloș.

Boloș: Încă n-am ajuns la cloudul guvernamental ca să se asigure interoperabilitatea bazelor de date

Întrebat ce se va face mai exact în 5 luni și de ce nu a fost prevăzută această situație la momentul impunerii acestui nou impozit, Boloș a dat vina pe lipsa interoperabilității IT între sistemele informatice dintre primării și ANAF.

  • „Când am impus măsura, bazele de date și toate informațiile erau la autoritatea locală. Impozitul urma să fie administrat și implementat de către ANAF, autoritate centrală.
  • Încă n-am ajuns la cloudul guvernamental ca să se asigure interoperabilitatea bazelor de date, încât ANAF să se uite în PatrimVen care e baza de date a autorității locale, sau invers – autoritatea locală să se uite în baza de date a ANAF-ului și de aceea avem aceste tipuri de măsuri.
  • Sigur că în momentul în care vom avea cloudul guvernamental operaționalizat dintr-o simplă tastare se va putea vedea informația și se va putea ajunge la fundamentarea deciziilor mai rapid”, a declarat ministrul Finanțelor.

Potrivit acestuia, în urma modificărilor aprobate marți de Guvern, „pe 30 septembrie ar trebui să avem primele încasări din impozitul pe marile averi”.

Amintim că prin Legea creșterilor de taxe (L296/2023), Guvernul Ciolacu a impus un impozit special pentru bunurile scumpe: case și mașini.

Se aplică pentru:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată depășește 2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
  • Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei;

În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Boloș anunță venituri record încasate în luna aprilie

Ministrul Finanțelor a subliniat marți că pentru primul trimestru din acest an veniturile planificate în valoare de 99 de miliarde de lei au fost în întregime realizate de către ANAF și acum așteptăm închiderea lunii aprilie.

  • „Până la această dată, vă pot confirma că am trecut de luna aprilie de suma de 45 de miliarde de lei încasări la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, respectiv bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Este o sumă record care urmează să fie definitivată în zilele următoare și este efectul aplicării Legii 296 privind consolidarea fiscal-bugetară a României.
  • Iar, în acest context, procesul de consolidare fiscală pe care l-am inițiat și care este în implementare în momentul de față, are în vedere, ca fundament, atât măsurile de digitalizare, cât și măsurile care au fost aprobate prin Legea 296, în septembrie 2023”, a mai declarat Boloș.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro