Sari direct la conținut

Teleevanghelistul american Pat Robertson, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare, a murit la 93 de ani

HotNews.ro
Pat Robertson în emisiunea sa de la CBN, în 2011, Foto: © CBN / Pacific coast news / Profimedia
Pat Robertson în emisiunea sa de la CBN, în 2011, Foto: © CBN / Pacific coast news / Profimedia

Teleevanghelistul american Pat Robertson, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare şi adeseori chiar extreme, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat într-un comunicat de presă postul de televiziune creştin pe care acesta l-a înfiinţat în 1960, informează AFP și Agerpres.

Pat Robertson, „prezentator de televiziune, educator, filantrop şi fost candidat la alegerile prezidenţiale, a murit în reşedinţa lui din Virginia Beach joi dimineaţă”, a anunţat The Christian Broadcasting Network (CBN).

Predicator de televiziune foarte popular, Pat Robertson a înfiinţat în 1960 postul CBN, unde a prezentat o foarte conservatoare emisiune zilnică, „The 700 Club”, care era vizionată, potrivit spuselor sale, în medie de 1 milion de telespectatori americani.

Fost candidat republican la alegerile prezidenţiale din 1988, el a înfiinţat şi Coaliţia Creştină, o organizaţie cunoscută pentru opoziţia exacerbată faţă de avort şi pentru campaniile în favoarea introducerii rugăciunii religioase în şcoli. Renumitul teleevanghelist a transformat această organizaţie într-un foarte influent grup de presiune politică în anii 1990.

Coaliţia Creştină număra aproape 4 milioane de membri în 1994, potrivit cotidianului The New York Times, însă a pierdut jumătate din efectivele sale în anii 2000 şi o mare parte din influenţă.

Născut în 1930 în oraşul Lexington din statul Virginia, Pat Robertson stârnea frecvent polemici prin declaraţiile sale extremiste.

El a afirmat în 2002, la un an după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, că musulmanii sunt mai răi decât naziştii şi a lansat un apel, în 2005, pentru asasinarea preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, pe care teleevanghelistul îl acuza că l-a finanţat pe teroristul Osama bin Laden.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro