Sari direct la conținut

Tensiuni în Universitatea din București pe tema înființării unei noi facultăți. Unii profesori critică decizia / Cum răspunde rectorul Marian Preda

Tensiuni în Universitatea din București pe tema înființării unei noi facultăți. Unii profesori critică decizia / Cum răspunde rectorul Marian Preda
Universitatea din București. Foto: David Leonard Bularca / HotNews.ro

Universitatea din București (UB) a decis înființarea, din anul universitar 2025-2026, a Facultății de Studii Interdisciplinare (FSI), conform unei decizii luate în Consiliul de Administrație al universității. Hotărârea a adus nemulțumiri în rândul unor profesori, care acuză că înființarea noii facultăți a fost decisă pentru a asigura în continuare unor cadre didactice locuri de muncă, conform Edupedu.ro. Rectorul UB, Marian Preda, a declarat în schimb că susținerea pentru înființarea noii facultăți a fost mare. 

În Consiliul de Administrație al UB decizia înființării noii facultăți a fost luat cu 24 de voturi „pentru” și 3 „abțineri”

Rectorul UB Marian Preda a explicat că este nevoie de o facultate interdisciplinară, pentru că sunt domenii care nu pot fi încadrate într-o categorie anume.

„Acum a apărut o portiță la CNATDCU și putem să facem domenii care să fie interdisciplinare cumva creând noi specializări cărora să le punem o etichetă din aceasta. De asemenea, am înființat Robotică, am pus-o la noi la Facultatea de Fizică, pentru că e cea mai apropiată de domeniu, dar Robotica implică mult mai multe specializări. Pe lângă informatică, implică lingvistică, chimie pentru materiale, biologie ș.a.m.d.”, a spus Marian Preda pentru Edupedu.ro. 

„Deci domeniile acestea noi, cele mai multe, sunt interdisciplinare, și atunci, din experiența noastră, domeniile înființate la o facultate anume după aceea au tras prea mult [de] domeniul principal al facultății acelea și sufereau în zona disciplinelor conexe, de la alte specializări. Drept urmare, în urma discuțiilor, am hotărât să facem facultatea aceasta la care să se regăsească specializări ca cele de care v-am spus înainte și care nu sunt în mod clar majoritar sub un domeniu”, a mai spus Marian Preda. 

El a adăugat că în continuare facultățile își vor putea crea propriile specializări interdisciplinare.

„Avem această Școală doctorală interdisciplinară deja funcțională. Și atunci vom face o entitate în care să găzduim programe la care participă celelalte facultăți și departamente existente, dar care va fi un fel de teren neutru al specializărilor, un fel de Elveția a domeniilor de studiu, în care nimeni să nu aibă toate drepturile, dar fiecare să poată participa cu drepturi egale”, conform rectorului. 

Marian Preda, despre nemulțumirile unor profesori: „Rezistența la schimbare e o caracteristică a grupurilor umane”

La noua facultate vor preda profesori care sunt deja titulari la alte facultăți ale UB, a explicat rectorul. 

Întrebat cine va preda la noua Facultate de Studii interdisciplinare, rectorul Marian Preda a spus că majoritatea profesorilor vor fi titulari de la facultățile existente:

„Deci numărul de titulari de facultate va fi relativ mic, dar numărul de participanți ca asociați interni din interiorul universității va fi destul de mare (…). Deci la început va avea un nucleu extrem de mic, de șapte-opt titulari, probabil opt titulari, ca să fie un departament de 15 posturi cu opt titulari. În rest vor fi profesori de la celelalte facultăți care își aduc orele, normele lor de la facultăți”, a spus Marian Preda pentru Edupedu.ro. 

Preda a spus, despre profesorii care contestă înființarea noii facultăți, că rezistența la schimbare este o „caracteristică a grupurilor umane”. 

„În Consiliul de Administrație cred că a fost una sau au fost două abțineri, în rest a fost vot «pentru», iar în Senat fost un vot foarte larg, majoritar «pentru», au fost doar câteva voturi împotrivă și niște abțineri. Deci discuțiile au fost serioase, dar, în final, consensul a fost foarte mare. Acum, dacă rămâne cineva care, știți… rezistența la schimbare e o caracteristică a grupurilor umane. Oamenii nu vor schimbare pentru că, na, consideră că n-au ei de câștigat de pe urma ei, dar noi trebuie să mergem înainte. Deci susținerea a fost foarte mare pentru înființarea facultății”, a declarat Preda. 

Citește mai multe detalii pe Edupedu.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro