Tensiuni în Coaliție: Ciucă și Ciolacu vorbesc de „negocieri”. UDMR rămâne în gardă / Kelemen: Trag concluzia că se va respecta protocolul
PNL și PSD susțin că nu vor să le ia celor de la UDMR vreun minister. Uniunea lui Kelemen Hunor insistă că liberalii au pus ochii pe Ministerul Mediului și că vor ieși de la guvernare dacă partenerii de Coaliție nu renunță.
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu admit însă că sunt negocieri, în perspectiva rotației guvernamentale prevăzută pentru finalul acestei luni.
„PNL nu vrea absolut nimic. (…)Nu s-a procedat la nicio abordare formală, nu sunt astfel de discuții care să ne ducă la o decizie, sunt discuții”, a spus liderul PNL.
„Sunt discuții între liderii Coaliției și am constatat că există un protocol pe care îl respectăm. (…) Totdeauna există negocieri, dar există un protocol”, a declarat și șeful PSD.
Kelemen: Acordul este semnat și trebuie respectat
Kelemen Hunor susține, de cealaltă parte, că UDMR nu a fost niciodată parte a „rotativei” ca să renunțe la ministere și, după o discuțe cu Ciolacu, spune că Uniunea își va păstra portofoliile.
„Acordul este semnat și trebuie respectat. Trag concluzia că se va respecta acordul”, a declarat el.
Anterior declarațiilor lui Kelemen, liderul deputaților UDMR Csoma Botond a insistat că lucrurile sunt serioase, iar cererea să renunțe la Ministerul Mediului a fost făcută oficial.
„Nu am ieșit de dragul ieșirii. (…) Aceasta este poziția noastră, credem că ne-am făcut treaba bine și vrem să lucrăm în continuare. Nu suntem de acord cu aceste mutații politice care se conturează între PNL și PSD. Dacă se ajunge la această concluzie între PNL și PSD că UDMR nu mai are aceeași valoare aritmetică în 2023 cum a avut-o în 2021, ne gândim la modul serios să ieșim de la guvernare”, a spus Csoma Botond.
Cât privește posibilitatea ca UDMR să preia Agricultura sau Energia, variantă care ar fi fost discutată în Coaliție, dar care a fost respinsă de PNL și PSD, liderul Uniunii admite că are oameni buni pentru aceste portofolii, dar nu se pune problema.
„Nu am discutat acest aspect, da, putem discuta despre Ministerul Agriculturii de exemplu, al Energiei. Am spus aceste ministere pentru că avem oameni care ar putea să facă o treabă bună. Corect ar fi să avem un protocol al coaliției care să fie în vigoare și astăzi și să păstrăm aceste trei ministere”, a mai spus el.