Tensiunile pe tema Ucrainei: UE amenință Rusia cu sancțiuni "nemaiîntâlnite până acum" / NATO trimite nave și avioane în Europa de Est / Rubla și bursa rusă, în picaj
- Redactia Hotnews
Ministrul danez de externe a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită să impună sancțiuni „nemaiîntâlnite până acum” dacă Rusia va ataca Ucraina, transmite Reuters. „Rusia ar trebui să știe, Putin ar trebui să știe, că prețul pentru a folosi provocări și forțe militare pentru a schimba granițele în Europa va fi foarte, foarte mare”, a adăugat acesta.
NATO a anunțat luni că va trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est, iar UE a transmis că va ajuta Ucraina cu încă 1,2 miliarde de euro. De cealaltă parte, Rusia resimte efectele economice ale tensiunilor, rubla și bursa fiind în picaj.
Cele mai noi informații despre tensiunile Rusia-Occident, LIVETEXT:
–––––-
Liderii Statelor Unite și mai multor țări europene, printre care Germania și Franța, și-au afirmat luni, în cadrul unei videoconferințe, sprijinul „fără rezerve” pentru integritatea teritorială a Ucrainei și au promis „consecințe foarte grele” Rusiei în cazul unei „agresiuni” împotriva acestei țări, potrivit AFP. Joe Biden a asigurat luni, la scurt timp după terminarea videoconferinței de o oră și jumătate, că a existat o „unanimitate totală cu liderii europeni” în problema crizei din Ucraina, potrivit AFP.
22:16 Ucraina:Washingtonul a plasat 8.500 de soldați în alertă (Pentagon)
Statele Unite au pus în alertă până la 8.500 de soldați care ar putea fi dislocați printre trupele NATO în cazul unei invazii a Ucrainei de către Rusia, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit AFP.
21.18Kremlinul respinge temerile că Rusia ar putea închide robinetul de gaz către Europa în cazul unor sancţiuni din cauza consolidării trupelor sale la graniţa cu Ucraina
Administrația Biden se află în faza finală de identificare a unităților militare specifice pe care dorește să le trimită în Europa de Est și de redactare a ordinelor militare în efortul de a descuraja Rusia, care a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, potrivit mai multor informații de la oficiali ai apărării din SUA, potrivit CNN.
16.14Președintele Ucrainei a făcut apel la țările UE să rămână unite în fața Rusiei. Volodimir Zelenski a declarat că țara sa nu va răspunde la provocări și va rămâne calmă, alături de partenerii săi
16.05 Douăzeci de nave ale marinei rusești au pornit luni în Marea Baltică pentru exerciții militare, a anunțat agenția de presă RIA. Navele vor efectua antrenamente axate pe apărarea navală și antiaeriană, potrivit sursei citate.
13.29 Emisari politici din Rusia, Ucraina, Franța și Germania se vor întâlni la Paris pe 26 ianuarie pentru o nouă rundă de discuții privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei, a declarat luni o sursă Reuters din cadrul delegației ruse.
Discuțiile cvadripartite vor avea loc în contextul conflictului mai larg dintre Rusia și Occident, din cauza soldaților și echipamentelor militare masate în apropierea granițelor Ucrainei.
14.22 Kremlinul a acuzat luni Statele Unite și aliații săi de escaladarea tensiunilor și că informațiile venite din Occident sunt pline de „isterie” și „presărate cu minciuni”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că probabilitatea ca un conflict militar în estul Ucrainei să fie inițiat de partea ucraineană este mai mare ca niciodată.
Peskov a declarat că Ucraina a desfășurat un număr mare de trupe în apropierea granițelor regiunilor separatiste controlate de separatiștii pro-ruși, ceea ce, în opinia sa, indică faptul că Kievul se pregătește să le atace.
14.14Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe Vladimir Putin că invadarea Ucrainei ar fi o ”mutare dezastruoasă” și o ”treabă dureroasă, violentă și sângeroasă”
13.26Nou ajutor UE de urgență pentru Ucraina, de 1,2 miliarde euro, anunțat de Ursula von der Leyen
12.37NATO trimite nave și avioane de luptă în Europa de Est
12.17Rubla a picat la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni, bursa din Rusia continuă să scadă
11.24Marea Britanie își retrage unii membri ai ambasadei de la Kiev
10.46UE nu se ia deocamdată după Statele Unite, care au rechemat familiile diplomaților (Borrell)
–––––-
„Nu există nicio îndoială că suntem pregătiți să reacționăm cu sancțiuni cuprinzătoare, nemaiîntâlnite până acum, dacă Rusia va invada din nou Ucraina”, a declarat ministrul danez de externe Jeppe Kofod reporterilor, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe din UE.
„Rusia ar trebui să știe, Putin ar trebui să știe, că prețul pentru a folosi provocări și forțe militare pentru a schimba granițele în Europa va fi foarte, foarte mare … Suntem pregătiți să întreprindem cele mai severe sancțiuni, mai dure decât în 2014”, a spus el.
Austria: Toate tipurile de sancțiuni financiare sunt posibile
Toate tipurile de sancțiuni financiare împotriva Moscovei sunt posibile în cazul în care Rusia va ataca Ucraina, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.
„În ceea ce privește sancțiunile financiare și comerțul cu bunuri, totul este pe masă”, a declarat Schallenberg reporterilor, după ce unele țări au ridicat îndoieli cu privire la faptul că întreruperea accesului Rusiei la sistemul global de mesagerie SWIFT ar trebui să fie o opțiune pentru sancțiunile împotriva Moscovei.
Schallenberg a atenuat așteptările privind sancțiunile asupra gazoductului Nord Stream 2, afirmând că măsurile împotriva unui gazoduct care nu este încă operațional nu reprezintă o amenințare credibilă la adresa Rusiei.
UE, împreună cu Statele Unite, a impus sancțiuni economice Rusiei în iulie 2014, vizând sectoarele energetic, bancar și de apărare, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.
Democrații din Senatul SUA au prezentat acum un proiect de lege care ar putea pedepsi oficialii, liderii militari și instituțiile bancare rusești.
„Facem tot ce putem pentru ca războiul să nu izbucnească”
Dar cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat Europa și SUA să se gândească cu atenție atunci când iau în considerare sancțiuni, subliniind provocările legate de convenirea unei abordări comune.
„Suntem aici pentru a face tot ce putem pentru ca războiul să nu izbucnească”, a declarat ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn.
Pentru moment, UE nu intenționează să retragă familiile diplomaților din Ucraina, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, după ce Washingtonul a anunțat o astfel de măsură.
Ambasada britanică din Ucraina a anunțat luni că o parte din personalul său și dintre rudele diplomaților au fost retrase din Kiev.
Kremlinul a negat în repetate rânduri că intenționează să invadeze, dar armata rusă a luat deja o bucată de teritoriu ucrainean atunci când a confiscat Crimeea și a sprijinit forțele separatiste care au preluat controlul asupra unor mari părți din estul Ucrainei în urmă cu opt ani.
Cei mai importanți diplomați americani și ruși nu au făcut niciun progres major în cadrul discuțiilor privind Ucraina de vineri, dar au convenit să continue discuțiile pentru a încerca să rezolve criza.