Sari direct la conținut

Tentativă de lovitură de stat în R.D. Congo. Conducătorii, acuzați că „au făcut prea multe prostii”

HotNews.ro
Președintele R.D. Congo, Felix Tshisekedi, Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia
Președintele R.D. Congo, Felix Tshisekedi, Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Forțele armate ale Republicii Democratice Congo (RDC) au respins, duminică dimineață, o tentativă de lovitură de stat în care au fost implicați luptători înarmați congolezi și străini, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei într-un discurs televizat, transmite Reuters.

„O tentativă de lovitură de stat a fost înăbușită de forțele de apărare și de securitate. Tentativa a implicat străini și cetățeni congolezi. Aceștia au fost scoși din luptă, inclusiv lideru lor”, a declarat Sylvain Ekenge.

Acesta nu a specificat dacă asta înseamnă că au fost arestați sau uciși.

Tina Salama, purtătoarea de cuvânt a președintelui Felix Tshisekedi, a confirmat pentru Reuters că palatul prezidențial a fost atacat duminică dimineață, însă armata a preluat controlul.

Anterior, două gărzi și un atacator au fost uciși în timpul unui atac asupra casei lui Vital Kamerhe, un membru al Parlamentului care urmează să devină președinte al acestuia, au precizat, în postări pe X, un purtător de cuvânt al lui Kamerhe și ambasadorul Japoniei.

Statele Unite au emis o alertă de securitate prin care avertizează asupra „activității în curs a unor elemente de securitate din RDC” și au informat despre focuri de armă trase.

O pagină de Facebook ce pare a aparține lui Christian Malanga, un politician stabilit în Statele Unite, a postat un video live în care pare să fi condus atacul.

„Noi, militanții, ne-am săturat. Nu mai putem să ne târâm cu Tshisekedi și Kamerhe, au făcut prea mult prostii în țara asta”, a spus acesta în limba lingala în live-ul de pe Facebook, ce nu a putut fi verificat în mod independent de către Reuters.

Tshisekedi a fost reales pentru al doilea mandat de președinte în luna decembrie, dar încă nu există un guvern instalat, deși primul-ministru a fost desemnat în urmă cu șase săptămâni. Kamerhe a candidat pentru funcția de președinte al Parlamentului, dar alegerile programate pentru sâmbătă au fost amânate de către Tshisekedi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro