Sari direct la conținut

CET Progresu a fost repornită, după ce Termoenergetica a restabilit parametrii tehnici necesari / Când revine alimentarea cu apă caldă

HotNews.ro
CET Progresu a fost repornită, după ce Termoenergetica a restabilit parametrii tehnici necesari / Când revine alimentarea cu apă caldă

CET Progresu a fost repornită miercuri seară, Termoenergetica reuşind să asigure condiţiile tehnice care să permită funcţionarea corespunzătoare a centralei, a informat Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

„Echipele ELCEN au depus toate eforturile necesare pentru repunerea cât mai rapid în funcţiune a CET Progresu. Echipele ELCEN şi Termoenergetica au colaborat permanent având ca obiectiv comun furnizarea în condiţii optime a apei calde către consumator”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de ELCEN.

Cu puțin timp înainte, compania municipală Termoenergetica Bucureşti anunțase la rândul său că echipele operative au restabilit parametrii minim tehnici necesari pentru repornirea CET Progresu, astfel că, pe măsură ce va creşte temperatura agentului termic din centrală, alimentarea punctelor termice va reveni la normal în maximum 24 de ore.

„În data de 27 august, în urma unor dezechilibre în reţeaua primară, cauzate de manevrele pentru izolarea tronsonului Nicolae Grigorescu, unde trebuiau începute lucrări de reparaţie, parametrii tehnici au scăzut sub valorile minimale tehnice, declanşând agregatele din CET Progresu, iar centrala s-a oprit forţat. Echipele companiei au fost mobilizate în mod operativ, pentru identificarea şi rezolvarea cauzei care a provocat dezechilibrul. La efectuarea manevrelor pentru golirea tronsonului sus-menţionat, s-a constatat că una dintre vanele ce asigurau perimetrul tronsonului, cu diametrul DN 1000 mm, din intersecţia Bulevardelor Nicolae Grigorescu cu Basarabia, nu etanşa. Această problemă a dus la scăderea parametrilor în reţea. Ca măsură imediată, vana a fost dublată cu încă 4 perechi de vane. Ulterior, încă din cursul nopţii echipele au lucrat pentru restabilirea parametrilor minimi, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile necesare pentru repornirea centralei CET Progresu”, precizează Termoenergetica pe Facebook.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, prin manevre specifice, „echipele operative au restabilit parametrii minim tehnici necesari pentru repornirea centralei, astfel că, pe măsură ce va creşte temperatura agentului termic din centrală, alimentarea punctelor termice va reveni la normal în maxim 24 de ore”.

CET Progresu a fost oprită marţi, la ora 14:20, din cauza unei avarii survenite în jurul orei 13:00 în reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica Bucureşti. Potrivit ELCEN, oprirea forţată a CET Progresu a fost o consecinţă a avariei produse în reţeaua de termoficare şi a „incapacităţii tehnice a Termoenergetica de a asigura parametrii minimi necesari funcţionării corespunzătoare a centralei”.

Termoenergetica mai anunță că, tot miercuri, a fost finalizată şi lucrarea de înlocuire a unui tronson de conductă Dn 700 mm – în zona străzilor Sergent Nuţu Ion, Sebastian şi Buzoieni, fiind deja începute operaţiunile de punere în funcţiune a punctelor termice din Sectorul 5.

O treime din Capitală, fără apă caldă

Avaria majoră survenită marți în rețeaua de conducte a Termoenergetica afecta miercuri peste 2.800 de blocuri din Capitală, adică 32% din total. Bucureștenii au fost informați, prin intermediul aplicației Termo Alert, că alimentarea cu apă caldă ar putea fi reluată abia luni seară (2 septembrie), după ora 23:00.

Astfel, potrivit aplicației lansate de Termoenergetica, la acest moment peste 2.800 de blocuri încă nu au apă caldă în Capitală. Este vorba de avarii la rețeaua primară de termoficare și, după cum arată harta de pe site-ul Termoenergetica, probleme sunt în toate sectoarele.

CET Progresu s-a oprit forțat marți

Ca urmare a lipsei de presiune din conducte, Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de agent termic al Capitalei, a fost nevoit să oprească forțat, marți, CET Progresu.

„Am început în această dimineață manevrele de repornire a CET Progresu. Fiind vorba de o tehnologie veche, odată oprită centrala, repornirea ei durează în jur de 12 ore. Funcționarea centralei depinde de parametri tehnici din conductele Termoenergetica”, a explicat, pentru HotNews.ro, Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN.

Reprezentanții ELCEN au precizat că nu a existat nicio avarie la CET Progresu, iar responsabilitatea privind sistarea apei calde în mai multe zone din București intră exclusiv în sarcina Termoenergetica.

„Oprirea forțată a CET Progresu este o consecință a incapacității tehnice a Termoenergetica de a asigura parametrii minimi necesari funcționării corespunzătoare a centralei termoelectrice Progresu”, se preciza într-un comunicat al Elcen.

Termoenergetica este o companie municipală aflată în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, în timp ce Elcen este un producător de energie electrică și termică, în subordinea Ministerului Energiei.

„Consumatorii din București nu sunt racordați la CET Progresu (ELCEN). Aceștia au o relație contractuală exclusiv cu Termoenergetica. ELCEN produce și livrează agent termic până la limita (gardul) celor 4 CET-uri pe care le deține. Termoenergetica preia agentul termic de la ELCEN și îl furnizează sub formă de apă caldă menajeră la consumatori”, au explicat oficialii producătorului de energie.

INTERVIURILE HotNews.ro