Terra a cunoscut o perioadă de înverzire fără precedent în anul 2020. Care este explicația?

Vegetația a cunoscut în anul 2020 o răspândire care nu își găsește echivalent în toată istoria observațiilor moderne prin satelit, din anul 2001 și până în prezent, susțin specialiști de la mai multe centre de cercetare din SUA, într-un studiu publicat în revista Remote Sensing of Environment.
O primă explicație pentru această schimbare a fost cea legată de restricțiile impuse în perioada pandemiei. Fără a mai fi disturbate de om, plantele s-au dezvoltat rapid, din zona temperată și până în cea tropicală, însă o astfel de explicație nu părea suficientă pentru a justifica explozia florei în mai toate regiunile globului.
Pentru a putea identifica resorturile care au dus la un astfel de fenomen și pentru putea observa cum diferite ecosisteme au fost afectate în același mod, autorii studiului au apelat la tehnologia IA. Iar contrar așteptărilor, simulările computerizate au arătat că interdicțiile din timpul pandemiei Covid nu au avut decât un efect limitat.
Nu restricțiile din timpul pandemie Covid stau la baza exploziei de vegetație
„Chiar dacă a existat o îmbunătățire a calității aerului, coroborată cu o activitate mai redusă a omului, efectele asupra vegetației au dispărut rapid și au fost contracarare de variabilitatea climatică din anul următor”, a declarat Yulong Zhang, climatolog în cadrul Institutului pentru Schimbări Climatice din Oak Ridge, SUA.
Mai degrabă, susțin oamenii de știință americani, datele indică o influență majoră a modificărilor climatice din ultimii ani, precum și a eforturilor de reîmpădurire din Asia. Efectele au fost cele mai pronunțate în zonele nordice, acolo unde creșterea temperaturilor a dus la o extindere a sezonului cald.
În același timp, China și India au făcut eforturi masive de reîmpădurire, iar asta se vede în extinderea zonelor verzi din această parte a lumii. Nu în ultimul rând, adaugă cercetătorii, ploile abundente din perioada anilor 2019-2020 au dus la o explozie de vegetație în zona tropicală. Teoretic, fenomenul ar trebui să fie unul îmbucurător, însă există și o altă față a monedei.
Tehnologia IA ar putea prezice modul în care vegetația reacționează în fața schimbărilor climatice
„Extremele climatice, lipsa tot mai acută a apei și prezența tot mai crescută a omului în astfel de zone poate duce rapid la schimbări negative. Iar dacă astfel de lucruri se întâmplă, atunci nu vom vedea altceva decît o accelerare a modificărilor climatice”, a subliniat Wenhong Li, unul dintre autorii studiului.
Climatologii americani susțin că astfel de observații ar trebui realizate în toată lumea, iar tehnologia IA ar putea fi folosită pentru a prezice modul în care vegetația poate reacționa la diferiți stimului, pe măsură ce încălzirea globală se accelerează.