Sari direct la conținut

Tertipuri cu miza de milioane de euro in afacerea „Sade”

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Cei 300 de angajati ai companiei franceze „Sade”, care trebuia sa reabiliteze reteaua de apa si canalizare din Cluj-Napoca, au primit, ieri, decizii prin care sunt concediati. Conducerea societatii a decis sa renunte la proiect, evaluat la circa 35 de milioane de euro.

Decizia vine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, atat compania franceza, cat si Ministerul Finantelor Publi-ce au cerut rezilierea contractului semnat acum doi ani. Strainii pretind penalitati de 17 milioane de euro, iar Guvernul roman a calculat ca „Sade” ar trebui sa ii plateasca daune de noua milioane de euro.

Cei care au de pierdut sunt, in primul rand, clujenii. Lucrarile au fost oprite la jumatate si nu se stie cand vor putea fi reluate. Mai mult, municipiul risca sa piarda finantarea in valoare totala de 62 de milioane de euro.

In spatele acestor decizii sta un sir lung de conflicte. Compania franceza a fost acuzata in repetate randuri de catre autoritatile locale ca nu ar respecta legislatia in constructii.

La randul lor, repre-zentantii „Sade” s-au declarat nemultumiti de faptul ca de la diferitele regii si institutii publice au primit documente care difera mult intre ele si ca evaluatorii de proiecte nu au predat actele la timp, astfel incat ei sa poata respecta termenele de executie fixate in contract.

Membrii din conducerea companiei au vizitat, miercuri, orasul Cluj-Napoca, incercand sa discute cu beneficiarii proiectului ISPA, adica cu Compania de Apa „Somes” si cu Consiliul Judetean. Intalnirea a fost tinuta departe de ochii presei. Francezii au cerut o prelungire a termenelor de executie cu 16 luni si o suplimentare a bugetului lucrarilor cu 17 milioane de euro.

CJ a refuzat, insa, aceasta cerere. Presedintele institutiei, Marius Nicoara, afirma ca, de fapt, francezii au subevaluat valoarea lucrarilor ca sa castige licitatia internationala si apoi au incercat sa incarce factura ca sa isi scoata parleala. Ingine-rii de la „Sade” sustin, pe de alta parte, ca lucrarile au avut parte de complicatii neprevazute.

Mai mult, ei au mentionat ca intarzierile in executie s-ar datora in mare parte romanilor.

Miezul discordiei este un paragraf din contract, care prevede ca proiectele de executie trebuie avizate in termen de 21 de zile de catre verificatorii romani. Juristii companiei au interpretat aceasta prevedere in sensul ca proiectele trebuie aprobate in termen de 21 de zile.

Juristii romani au interpretat paragraful intr-o maniera care presupune faptul ca avizul poate fi pozitiv sau negativ, iar daca este ne-gativ, dupa emiterea acestuia mai curge un termen de 21 de zile.

Conducerea „Sade” din Romania a notificat, vinerea trecuta, Ministerul Finantelor Publice, cerand rezilierea contractului si plata unor penalitati de intarziere de 17 milioane de euro. Angajatii Ministerului Finantelor au invocat, sambata, un viciu de procedura si au trimis propria lor notificare, in care cer rezilierea si plata unor daune de noua milioane de euro.

Pana acum, „Sade” a fost amendata de Primaria Cluj-Napoca cu suma de 260 de milioane de lei vechi, iar procesele-verbale de constatare a contraventiei au fost contestate in instanta. De asemenea, in conditiile in care termenul de predare a lucrarilor, adica iulie 2006, nu va putea fi respectat, Comisia Europeana ar putea retrage finantare a pentru acest proiect.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro