Sari direct la conținut

Teste pentru depistarea băuturilor contaminate cu „drogul violului” la cel mai mare festival de muzică electronică din Spania

HotNews.ro
Droguri puse fără acord în băutură / Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia
Droguri puse fără acord în băutură / Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Un festival de muzică electronică care are loc pe o plajă din estul Spaniei a amenajat corturi în care clienții își pot testa băuturile pentru a se asigura că nu conțin substanțe psihoactive introduse în băuturi fără acordul lor, relatează Reuters.

În așa-numitul „punct violet” al Festivalului Medusa Sunbeach, asistenții sociali vor fi gata să acționeze și la eventualele cazuri de violență de gen sau abuz sexual.

Trusele de testare, o premieră în Spania, verifică prezența în băuturi a GHB (acid Gama HidroxiButiric) sau „drogul violului”, un drog incolor și inodor, care acționează ca un deprimant al sistemului nervos central. 

Punctele violete care se desfășoară la adunări publice, cum ar fi târguri și concerte, sunt o inițiativă a Ministerului Spaniol al Egalității, în colaborare cu guvernele locale, pentru a ajuta victimele și martorii hărțuirii sexuale și violenței de gen. Numele lor derivă din culoarea violet asociată mișcării feministe.

Rosana Galvez, asistent social, a spus că testele sunt o modalitate de a preveni agresiunile sexuale.

Probele sunt prelevate cu picuratoare din băuturile participanților și introduse într-o eprubetă cu un reactiv chimic. Dacă lichidul conține GHB, acesta devine roșu aprins. Protocolul impune alertarea serviciilor de urgență și a forțelor de ordine ori de câte ori există o reacție pozitivă la aceste teste.

„Cred că punctul violet este foarte important. La un festival, ești înconjurat de mulți oameni și este foarte normal ca cineva să strecoare ceva în băutură fără ca tu să observi”, a declarat Adriana Barros, în vârstă de 18 ani, pentru Reuters.

Raquel, în vârstă de 23 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie, a spus că este liniștitor să „ai un loc în care, dacă ți se întâmplă ceva, știi că poți merge după ajutor sau sfat”.

Medusa, cel mai mare festival de muzică electronică din Spania, și-a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare cu peste 56.000 de participanți la spectacolele de sâmbătă, potrivit organizatorilor.

În 2022, festivalul a fost afectat de vânturi puternice care au provocat prăbușirea unei structuri metalice, ucigând un tânăr de 22 de ani și rănind aproape 40 de persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro