Sari direct la conținut

The New York Times anunță că o susține pe Kamala Harris la prezidențialele din SUA: „Singura alegere patriotică”

HotNews.ro
The New York Times anunță că o susține pe Kamala Harris la prezidențialele din SUA: „Singura alegere patriotică”
Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, la Baza aeriană Andrews, Maryland, 2 august 2024. Sursa foto: Aaron Schwartz - CNP / imago stock and people / Profimedia

Comitetul editorial al prestigiosului cotidian american The New York Times a anunţat luni că o susţine pe candidata democrată Kamala Harris la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, desemnând-o drept „singura alegere patriotică” împotriva republicanului Donald Trump, relatează AFP și Agerpres.

Cu toate acestea, ziarul nu a menţionat numele vicepreşedintei până la al patrulea paragraf, preferând să se concentreze pe o critică la adresa candidaturii lui Donald Trump, numindu-l „inapt” prin felul său de a fi şi pe plan moral.

„Acest adevăr fără echivoc, descurajator – Donald Trump este inapt să fie preşedinte – ar trebui să fie suficient pentru ca orice alegător căruia îi pasă de ţara noastră şi de stabilitatea democraţiei noastre să-i refuze realegerea”, scrie comitetul.

Acesta recunoaşte că vicepreşedinta Harris „s-ar putea să nu fie candidatul perfect pentru toţi alegătorii, în special pentru cei care sunt frustraţi şi supăraţi de eşecurile guvernului nostru de a remedia ceea ce este stricat”.

„Cu toate acestea, îi îndemnăm pe americani să compare bilanţul doamnei Harris cu cel al rivalului său”, explică acesta, adăugând că „Harris este mai mult decât o alternativă necesară”.

Comitetul editorial al The New York Times nu a mai susţinut un candidat al Partidului Republican la preşedinţie din 1956, când a făcut acest lucru cu Dwight Eisenhower.

Aceste alegeri sunt „despre ceva mai important” decât „politici şi principii concurente” într-un sistem cu două partide, precizează comitetul.

„Dacă alegătorii americani nu îl înfruntă, Trump va avea puterea de a aduce daune profunde şi de durată democraţiei noastre”, scrie acesta.

Cu toate acestea, pentru ziar, alegătorii americani au de asemenea dreptul să ceară clarificări cu privire la propunerile candidatei democrate.

Ea ar putea desfăşura o campanie „cu ideea că a fi singura alternativă viabilă la Trump ar putea fi suficient pentru a conduce la o victorie”, continuă comitetul.

O strategie care „ar putea să dea roade în cele din urmă, dar care ar aduce un deserviciu poporului american şi propriului său bilanţ”, adaugă acesta.

În acelaşi timp, comitetul editorial descrie Partidul Republican drept „un simplu instrument” al lui Donald Trump „în încercarea sa de a recâştiga puterea” şi afirmă că un al doilea mandat al miliardarului „ar fi mult mai dăunător şi mai dezbinator decât primul”.

„Kamala Harris este singura alegere”, conchide el.

INTERVIURILE HotNews.ro