Theodor Paleologu: Locuiesc in cel mai murdar oras din Romania
Noul ministru al Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu, a deschis prima editie a Green Planet Blues cu un speech pe cat de elegant pe atat de serios si amuzant, rostit in engleza. L-a citat pe Woody Allen, dar ne-a spus si ca n-are de gand sa-si ia vreodata masina. Are o bicicleta cumparata din Copenhaga, insa nu indrazneste sa iasa cu ea in oras decat sambata si duminica.
“Eu nu locuiesc in Sinaia, ci intr-unul dintre cele mai murdare orase din Romania si unul dintre cele mai murdare din Europa”, a spus Theodor Paleologu, adaugand ca din punctul sau de vedere, protectia mediului merge mana in mana cu protectia patrimoniului.
Exista situri arheologice in primejdie si din punctul de vedere al mediului, a spus ministrul, care a sugerat organizatorilor evenimentului de la Sinaia sa introduca in programul anilor urmatori si filme despre protectia patrimoniului.
A incheiat insa citand o gluma dintr-un film al lui Woody Allen. “Suntem la o intersectie. In stanga distrugerea, in dreapta disperarea. Sper ca o sa alegem bine.”
Haz de necaz la spectacolul de gala la care au mai participat primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, si invitati de la Bucuresti – Tudor si Oana Giurgiu, Alexandru si Ada Solomon, sau presedintele CNC, Eugen Serbanescu.
Filmul de deschidere al evenimentului organizat de Aristoteles Workshop impreuna cu Discovery Channel, AVIS, CNC si Primaria Orasului Sinaia a fost urmarit la Casino Sinaia de o sala plina.
Cu putin timp in urma o auzisem in holul Hotelului Caraiman pe Celine Dion cantand hitul din “Titanic”, dar nici urma de Leonardo DiCaprio la Sinaia! (Nu ca ar fi fost vorba sa vina, desi organizatorii si-au incercat sansa si l-au invitat.)
Filmul pe care l-a produs si narat actorul american, “The 11th Hour”, strange zeci de interviuri cu oameni de stiinta, militanti ecologisti, ziaristi sau oameni politici. Nu este ravasitor la nivel formal, dar incearca sa fie convingator in litera mesajului sau.
Nu traim, asadar in al 11-lea ceas dinaintea sfarsitului nostru ca specie umana, ci in al 11-lea ceas, al 59-lea minut si a 59-a secunda.
“Toate filmele pe care le-am vazut azi m-au ingrozit”, a spus un spectator care a mai vazut in prima zi a primului eveniment cinematografic ecologist din Romania un film despre ce se intampla cu calculatoarele stricate.
“Digital Cemeteries” de Yorgos Avgeropoulos vorbeste despre cum americanii exporta calculatoarele stricate in tari sarace, de pilda China, ca sa fie reciclate, pentru a nu avea de-a face cu substantele toxice pe care le contin acestea.
In programul de duminica sunt incluse filme despre distrugerea padurilor tropicale din Amazon, despre cat de nociv e praful, despre constructii ecologice, precum si “Le Renard et l’enfant” de Luc Jacquet – film in care autorul “Marsului imparatului”se ocupa despre intalnirea dintre o vulpe si o fetita.
Unii dintre autorii filmelor – toate straine – sunt prezenti la Sinaia. De altfel, lista invitatilor are in jur de 130 de nume si cuprinde reprezentanti ai ONG-urilor sau a diverselor institutii, jurnalisti, critici de film.