TIFF.24: Cineastul maghiar Béla Tarr, premiat pentru întreaga activitate. Surprizele de la Festivalul de Film Transilvania

Ediția cu numărul 24 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF.24) va fi cuprinde 200 de filme, care includ 172 de lungmetraje și 28 de scurtmetraje. În cele zece zile de festival vor fi și două evenimene speciale de premiere.
Pe scena din Cluj-Napoca, cunoscutul cineast maghiar Béla Tarr, un vizionar al cadrelor poetice, va primi Premiul pentru Întreaga Activitate, au anunțat organizatorii festivalului, într-o conferință de presă, organizată online, marți, 27 mai.
Programul festivalului, ce va avea loc între 13 și 22 iunie, include opt dintre filmele sale, printre care și debutul său în lungmetraj, Family Nest (1977). Béla Tarr va susține, de asemenea, un masterclass dedicat profesioniștilor din industrie.
Tot la TIFF, Florin Piersic va primi Premiul de Excelență, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa carieră artistică. Actorului român îi este dedicată și o expoziție de fotografie care va fi amplasată pe Bulevardul Eroilor din centrul orașului.
Pe lângă invitații speciali, ediția de anul acesta a pregătit și un program pentru persoanele cu deficiențe de vedere și de auz: „Anul nou care n-a fost” regia Bogdan Mureşanu va avea două proiecții accesibilizate special pentru acestea, la TIFF.24.
În materie de critică de film, Valerian Sava, critic de film, autor și redactor fondator al revistei Cinema, va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la TIFF.24.
Producțiile românești, tot mai numeroase
Programul Festivalului de Film Transilvania cuprinde o selecție de filme actuale, de la producții mute până la documentare, unele dintre ele abia sosite de la recenta competiție de la Cannes. Printre acestea se numără și Sirāt, filmul realizat de Óliver Laxe, care a primit Premiul Juriului la Cannes. Acesta va fi proiectat în ultima seară a festivalului.
Organizatorii transmit că producțiile românești sunt tot mai numeroase — anul acesta au fost înscrise 200 de filme românești, dintre care 8 au fost selectate pentru a fi prezentate publicului.
„Dacă filmul românesc de ficțiune șchioapătă, documentarul merge bine. Este foarte divers, cu un accent pus pe filmul documentar de arhivă, pe filmul de montaj. Cineaștii din România au descoperit cum să se joace cu arhive mai mult sau mai puțin cunoscute și să creeze din ele povești extrem de relevante”, a declarat Mihai Chirilov în cadrul conferinței TIFF.
Printre filmele din competiția Zilele Filmului Românesc se numără Kontinental, regizat de Radu Jude la Cluj-Napoca, cu actori locali. Filmul a fost realizat în doar două săptămâni, folosind un telefon mobil. Regizorul a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2025, cu Kontinental ’25.
Regizorul Alexandru Mavrodin vine cu filmul Love hurts, un documentar despre iubire, durere și despărțire. Ana Lungu prezintă Triton, realizat din trei arhive vizuale inedite. Mihai Dragolea și Radu Mocanu aduc După cioate, un documentar despre riscurile jurnaliștilor de mediu, urmărind povestea unui activist care investighează tăierile ilegale de păduri.
Festivalul dedică și Estoniei o secțiune specială, care include filme reprezentative din regiunea baltică.
Programul complet, cu filme, concerte și expoziții, poate fi consultat pe pagina festivalului.