Sari direct la conținut

Tigara din nasul copiilor. Despre fumatul pasiv de la varste fragede

HotNews.ro

Fumam in casa cu copiii? Sau chiar cu ei in camera? Daca in urma cu 20 de ani nu stiam la ce ne expunem copiii atunci cand fumam „in nasul lor”, astazi ar trebui sa fim constienti ca riscurile pentru sanatate sunt mari. Inhalarea de catre copii in mod constant a fumului de tigara poate duce la iritarea (uscarea) cailor respiratorii si dificultati in respiratie, iritarea ochilor, dureri de cap sau ameteli, greata, crize de astm, ingrosarea arterelor samd. In general, mai spun medicii, copiii expusi au o imunitate scazuta si nu ii protejam fumand in alta camera.

In viata intrauterina, ei sunt expusi riscului de malformatii, dezvoltare anormala – greutate mica la nastere sau retard de crestere in uter -, afectiuni respiratorii manifestate dupa nastere, uneori moartea copilului in uter. Ne referim aici deopotriva de cazurile in care viitoarea mama fumeaza deopotriva activ sau pasiv. In cazul mamelor care alapteaza, tigarile reduc prolactina, hormonul responsabil de producerea laptelui. De asemenea, nicotina in exces prezenta in laptele matern poate duce la colici abdominale la copil. Nu in ultimul rand, de obicei, mamele fumatoare renunta mai repede la alaptat.

In unele state canadiene, cum ar fi Ontario, fumatul in autoturism in prezenta unui copil este strict interzis si se pedepseste cu o amenda de pana la 250 de dolari CAD. „Un geam deschis nu va purifica aerul dintr-o masina in care se fumeaza” – a fost unul din argumentele prezentate de Ministerul canadian al Sanatatii. „Pentru un copil, o ora petrecuta ca fumator pasiv intr-o masina echivaleaza a fuma un pachet intreg de tigari”, au conchis in 2007 specialistii consultati de autoritati.

Un studiu publicat luna trecuta a evidentiat un alt pericol: cel al expunerii la reziduurile de nicotina de pe haine, mobila, pereti, covoare etc., asa-numitul „fumat la a treia mana”. In combinatie cu un mediu poluant, spun cercetatorii americani, nicotina genereaza noi substante nocive pentru organism, iar o canapea poate genera probleme la fel de mari ca o scrumiera. Conform observatiilor facute in studiu, este suficient sa circuli cu masina unui fumator inrait ca sa imprumuti resturi de nicotina pe propria piele, chiar daca el nu si-a aprins tigara. Oriunde ai fuma, resturile de nicotina vor ramane pe hainele si pe pielea ta.

Gudron, monoxid de carbon, benzen

Au fost identificati circa 4000 de substante in fumul de tigara – nicotina, nitrozamina, cadmiu, nichel, zinc, gudron, monoxid de carbon, dioxid de carbon, amoniac, formaldehida, benzen etc. Pe langa efectele asupra cailor respiratorii, exista alti compusi ai fumului de pipa care se dizolva in saliva si se absorb in mucoasa cavitatii bucale.

Citeste intregul articol pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro