Sari direct la conținut

TikTok, cu 8,97 de milioane de utilizatori, să fie interzis în România, a cerut un șef ANCOM. Ce s-a întâmplat în Rusia când YouTube a fost încetinit

HotNews.ro
TikTok, Facebook, Google, Foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com
TikTok, Facebook, Google, Foto: Mikhail Primakov / Dreamstime.com

„Accesul lent la YouTube” a fost a doua temere a rușilor, imediat după cea stârnită de incursiunea armatei Ucrainei în Kursk și înaintea unui eventual conflict cu NATO, arată „Indexul Anxietății”, publicat în octombrie la Moscova.

În cel mai recent raport al companiei de comunicații ruse KROS, intitulat ”Indexul național al anxietății”, realizat pe baza rezultatelor celui de-al treilea trimestru al anului 2024, primele temeri ale rușilor sunt:

  1. Situația din regiunea Kursk
  2. Accesul lent la Youtube
  3. Migranții
  4. Atacurile cu drone
  5. Furturile de pe carduri și din conturi
  6. Amenințarea unui război nuclear și declanșarea unui război cu NATO.

În aceeași perioadă iulie-august 2023, studiul arată că au scăzut îngrijorările rușilor privind avansul rapid al forțelor armate ucrainene și un posibil nou val de mobilizare în Rusia.

Problema legată de YouTube a ajuns la Putin 

Situația Youtube în Rusia a fost una dificilă după ce regimul lui Vladimir Putin a atacat Ucraina. Youtube a fost uneori blocat de guvern, alteori Google, proprietarul siteului, nu a acceptat restricțiile impuse de la Kremlin. Rușii care stăteau pe Youtube au suferit. 

Autoritățile au încercat să minimalizeze problema. 

În octombrie, după apariția Indexului Anxietății, Dimitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin, a declarat că încetinirea Youtube este puțin probabil să fie importantă pentru ruși. Dar, în același timp Peskov a confirmat că, ”în ceea ce privește alte aspecte ale serviciului, președintele Vladimir Putin a spus că se va ocupa de asta”.

Imediat, pe 13 noiembrie, directorul uneia din instituțiile care se ocupă de reglementarea online în Rusia a admis că a avut o întîlnire cu Vladimir Putin pe tema Youtube și că nu va fi încetinită funcționarea Youtube, potrivit ziarului Kommersant. 

În România, sunt 8,97 milioane de utilizatori

Pe 28 noiembrie, după turul I al rezultatelor prezidențiale, Pavel Popescu, vicepreședinte la ANCOM, a solicitat interzicerea Tik Tok.

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, pe Facebook. 

În România, TikTok a depăşit pentru prima oară Facebook în 2024. A devenit platforma pe care românii petrec cel mai mult timp, conform unui studiu al DataReportal, citat de Prima News. 

Conform studiului, pentru platforma TikTok, România ocupă locul doi în Europa Centrală ca număr de utilizatori: 8,97 milioane de utilizatori.

Românii petrec 32 de ore și 30 de minute pe TikTok, în fiecare lună. Pe locul doi, vine Youtube, cu 30 ore petrecute și pe trei Facebook, cu 13 ore. Același studiu arată că reclamele de pe TikTok au ajuns la 42.5% din utilizatorii de internet din România, indiferent de vârstă.  

INTERVIURILE HotNews.ro