Sari direct la conținut

Tim Lynch, fost puscas marin: Complotul 9/11 n-ar fi devenit operational daca FBI si CIA nu ar fi fost pline de oameni si mai idioti decat talibanii

HotNews.ro
Tim Lynch , Foto: Arhiva personala
Tim Lynch , Foto: Arhiva personala

„Intregul complot de la 11 septembrie 2001 n-ar fi devenit operational daca FBI si CIA nu ar fi fost pline de oameni si mai idioti decat talibanii”, sustine Tim Lynch, un fost puscas marin american aflat de peste cinci ani in Afghanistan. El rememoreaza pentru HotNews.ro evenimentezele acelei zile din urma cu 10 ani, afirmand ca atentatele „au schimbat in mod semnificativ America si au erodat libertatile pe care noi le propovaduim restului lumii”.¬

Adrian Novac: Marcam astazi 10 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001. Unde erai atunci?

Tim Lynch: Eram la The Front Sight Firearms Training Institute in Las Vegas cand m-a sunat fiica mea sa-mi spuna ce se intampla. Nu aveam televizoare acolo, unde faceam operatiuni obisnuite de intretinere a poligonului de tragere. Deoarece Front Sight devenise un paradis pentru proprietarii de arme din California (statul interzise toate armele de categoria 3 si toate armele ce seamana cu „pustile de asalt”), aveam un depozit mare plin de astfel de arme, insa fara munitie.

Am inchis imediat portile la baza de antrenament, am scos doua din cele mai bune pusti pe care le aveam si am asteptat ca masacrul sa se indrepte si spre Vest. Cea mai mare teama pe care o aveam era informatia simpla, cunoscuta de toata lumea in zona, ca detineam circa 5.000 de pusti de asalt depozitate in tabara. Ne era frica ca oamenii vor intra in panica si vor veni sa le ia, sa se inarmeze. Foarte curand, ni s-au alaturat serifii din Departamentul din Nye Country, iar noi am plecat acasa sa urmarim transmisiunile de la televizor.

A.N.: Cum iti amintesti acea zi?

T.L.: Primele mele ganduri au fost egoiste. Ma retrasesem din armata cu un an inainte, renuntand singur la acest joc cu 11 luni inainte sa inceapa. Am fost in Beirut in ’83, cand a aparut toata aceasta nebunie cu islamismul militant si m-am simtit inselat, crezand ca vom fi in masura sa razbunam cele 241 de suflete pierdute in atentatul din Beirut. Nu puteam sa merg inapoi, deoarece, in perioada in care eram in Beirut (faceam parte din corpul medical atunci, nu eram ofiter de infanterie marina) am contractat virusul hepatitei C…

Oricum, m-am uitat ore intregi la transmisiunile TV si am simtit ca era suparator dintr-un singur motiv – nu mai eram in pozitia care sa-mi permita sa merg sa-i gasesc pe cei care au facut asta si sa-i ucid.

De asemenea, trebuie sa recunosc ca modul sofisticat al operatiunii nu prevestea nimic bun. Dar s-a aflat ca cel care condus operatiunea a murit in atacuri (n.red. Mohamed Atta) si eu urmam sa descopar ca talibanii si Al-Qaeda nu reprezinta o amenintare reala – sunt mai idioti ca noaptea si nu pot sa lupte pentru a-si pune la adapost fundurile nenorocite. Desigur, intregul complot de la 11 septembrie n-ar fi devenit operational daca FBI si CIA nu ar fi fost pline de oameni si mai idioti decat talibanii. Aceasta este, insa, o alta poveste.

A.N.: Cum crezi ca au schimbat America atacurile de la 11 septembrie? Cum te-au schimbat pe tine?

T.L.: Atentatele de la 11 septembrie 2001 au schimbt in mod semnificativ America si, dupa parerea mea, au erodat libertatile pe care noi le propovaduim restului lumii.

Un exemplu perfect este American Transit Security Authority (TSA), care ar trebui sa faca mai sigure zborurile, insa nu intreprinde nimic de acest fel. Au esuat, inca de la infiintare, sa stopeze vreo incercare de atentat.

Asa cum s-a remarcat in timpul atacurilor din 2001, si s-a dovedit de multe ori dupa aceea, pasagerii sunt cei care se protejeaza in aer: nu serifii aerului (un alt esec sumbru al unui program cu o rata de uzura de aproape 100% – un semn sigur al unei conduceri incompetente) si nu retardatii din TSA.

Am sacrificat si mai multe din libertatile noastre pentru un aparat de conducere al statului incompetent, care are ca singur inters umplerea buzunarelor sale, a familiilor si a prietenilor sai, asemenea clasei criminale (clasei politice) din Kabul.

In acest moment, un presedinte american poate da ordinul de asasinare a unui cetatean american de peste hotare daca „stilul sau de viata” se muleaza pe cel al „stilului de viata terorist”.

Ai avea incredere intr-un negustor ambulant lipsit de experienta, precum Barack Obama, sa-ti vanda gogosi dupa cum doreste? Eu n-as face asta. E ne-american.

Acestea sunt doar doua exemple al multor libertati pe care, o data, noi le-am considerat ca indiscutabile, insa le-am sacrificat in favoarea politicienilor in schimbul unor recompense minore.

Cred ca 11 septembrie 2001 este data de inceput a declinului Americii ca putere mondiala si garant al pacii.

Daca atacurile de la 11 septembrie m-au schimbat pe mine? Da, si-au facut-o intr-un mod extrem de profund. M-am retras mai devreme pentru a ma angaja intr-un alt loc de munca, care s-a dovedit sa nu fie exact ceea ce mi s-a spus ca este. Am facut naveta in desert cate 90 de minute dimineata si 90 de minute seara. Ma ingrasam, eram satisfacut, imi plangeam de mila si beam prea mult. Acest lucru nu s-a schimbat pana in 2004, cand am revenit pentru prima oara in circuit. Acum beau rar si, cand o fac, nu fac excese. Am dat jos cele 15 kilograme de grasime, pe care le-am inlocuit cu 5 kilograme de muschi. Calatoresc in zona in care nimeni nu are curajul sa mearga.

Astfel incat, da, 11 septembrie m-a schimbat, in sensul ca mi-a permis sa intru din nou in joc.

s-a retras din United States Marine Corps dupa 22 de ani de serviciu activ * a intrat in US Navy in 1979, petrecand sase ani ca sanitar in unitatile de puscasi marini * in 1985 a intrat in programul USMC Officer Candidate Course, dupa ce si-a completat studiile in business administration * absolvent al Roger Williams University * timp de 16 ani a fost ofiter de infanterie, retragandu-se din activitate in 2000 * a lucrat in Afghanistan atat ca manager de program pentru asistenta, cat si ca contractor de securitate, inclusiv pentru forta de securitate care pazea Ambasada SUA * este fondatorul Free Range International, despre care afirma ca este o mica firma de consultanta si un blog informativ * de la crearea FRI, a lucrat in aproape toate provinciile afgane * spune despre el ca a fost binecuvantat cu o sotie iubitoare si intelegatoare, copii minunati, o mica ferma cu doi cai pe care nu apuca niciodata sa-i vada sau sa-i calareasca si cu cel mai lenes caine Aussie Cattle * sustine pe blogul sau ca este „grozav de mandru” de timpul petrecut in randul puscasilor marini si de USMC insa „nu sunt prea mandru de ceea ce facem in Afghanistan”

Timothy P. Lynch, Free Range International

A.N: Mai sufera inca Statele Unite efectele atacurilor din urma cu 10 ani? Dar restul lumii?

T.L.: Atentatele de la 11 septembrie au produs o dereglare masiva a pietelor globale si asta e pericolul in cazul unor astfel de atacuri. Pare ca economia mondial si-a revenit rapid. Actuala criza a fost provocata de politicienii alesi democratic, care au crezut ca fraudand legile pentru a da oamenilor case de 400.000 de dolari pe care nu si le pot permite e o miscare desteapta.

Problema noastra numarul 1, atat in Europa, cat si in America, este aceea ca suntem faliti. Trilioanele de dolari cheltuite pe „Razboiul impotriva terorismului” nu ne-au ajutat, dar la fel nu ne-au ajutat nici atacurile de la 11 septembrie.

A.N.: Crezi ca la 10 ani de la atentate, America este un loc diferit? In ce fel?

T.M.: Da, e diferit – libertatile noastre personale s-au erodat, in timp ce aparatul de stat a primit puteri pe care nu le merita. Fiecare raspuns la activitati teroriste potentiale implica consolidarea puterii statului si slabirea celei a individului. Suntem o tara plina de oameni care impusca cerbi la vanatoare, cu arme scumpe, doar pentru sport. Suntem o tara unde detinatorii legali ai unor permise de purtat arma au o rata mai mica de criminalitate decat orice departament de politie din tara. Cand acel lunatic din Norvegia a inceput sa impuste oameni, cine a fost acolo ca sa-l opreasca?

In Trolley Square Mall, din orasul Salt Lake City (Utah), un alt nebun a intrat in magazin, incepand sa traga cu AK-ul in aer si strigand Allah Akbar. Inainte ca politia sa intervina, individul avea deja 15 gauri in piept facute de localnici care detineau arme in mod legal si care s-au repezit sa-i tabaceasca fundul.

Noi punem mare pret pe libertatile personale si cred cu tarie ca e responsabilitatea adultilor sa aiba arme pentru propria lor aparare. Daca sun la pizza Dominos si la politia din oraselul meu de la tara, cine credeti ca ajunge primul la mine?

Aplicarea aiurea a legii, sub pretextul ca facem strazile mai sigure, reprezinta o ruptura semnificativa in contractul nostru social.

Asa ca, da, America este diferita, inclusiv la modul fizic. Infrastructura noastra este o rusine, aeroporturile noastre sunt invechite si murdare. Eu am respins contracte banoase pentru singurul motiv ca mi se cerea sa zbor cu operatori aerieni americani. Nu exista niciun motiv in lumea asta sa zbor peste granita cu aparate ale companiilor americane – sunt ingrozitoare, personalul e atat de insolent si mancarea atat de oribila (si scumpa) ca mi-e rusine ca sunt american atunci cand ma aflu in interiorul vreunui cutii zburatoare de acest fel. Dar, hei, inca avem bere ieftina, rodeo si fotbal american universitar, asa ca lucrurile nu sunt inca chiar atat de proaste.

A.N.: Guvernul american a acuzat reteaua Al-Qaeda si pe Osama bin Laden pentru atacuri. Alte voci sustin ca atentatele de la 11 septembrie au fost opera CIA, Mossad etc. Cine a pus la cale atentatele? Ce stim despre atacatori si motivatiile lor?

T.L.: Cred ca atacurile au fost opera lui Mohammad Atta, care le-a dus la indeplinire pentru ca numele sau va trai pentru totdeauna in mintile si inimile islamistilor. Restul echipei sale de criminali au fost atat de incompetenti incat, daca am fi avut un FBI ce valora mai mult decat o ceapa degerata, ar fi fost prinsi cu mult inainte de 11 septembrie.

A.N.: Cum se face ca CIA, FBI si celelalte agentii de securitate n-au reusit sa previna atacurile? Sunt mai bine pregatiti in prezent pentru a dejuca astfel de atentate?

T.L.: CIA si FBI n-au prezis niciodata nimic cu exactitate. Niciodata. Nici macar o data, in timpul existentei lor. Cati ani a petrecut CIA trimitand echipe in spatele Cortinei de Fier, despre care stiau sigur ca vor fi compromise si ucise imediat dupa ce ajungeau acolo? Au fost 10 ani, 20 de ani sau 30 de ani? Cine stie?

Acelasi lucru e valabil si in cazul Vietnamului de Nord, unde fiecare dintre echipele sale a fost descoperita la cateva ore dupa aterizare. A prezis CIA caderea Zidului Berlinului? Prabusirea comunismului in Europa de est? Bomba atomica pakistaneza? Cea a Indiei?

CIA este o gluma, iar poanta ei preferata este: „contribuabilule american fraier, ai cheltuit miliarde de dolari pentru noi”.

Nu sunt mai pregatiti acum sa dejoace atentate decat erau in urma cu 10 ani de zile. Capacitatile lor in ceea ce priveste inteligenta umana au involuat de la „aproape nimic” pana la „nimic”. Se bazeaza complet pe echipamentul electronic pentru a aduna informatii.

A.N.: Crezi ca SUA sunt mai bine protejate in acest moment?

T.L.: Singura protectie suplimentara pe care o avem o reprezinta o pleiada de liderii cu experienta din armata noastra. Aceasta este un avantaj considerabil in orice context dat, insa este un avantaj care va disparea odata cu timpul si varsta.

A.N.: Exista o multime de teorii ale conspiratiei legate de rolul guvernului Statelor Unite in aceste atacuri. Au ele vreo explicatie logica sau aceste teorii sunt doar legende urbane? Este posibil ca guvernul american sa fi avut vreun rol in atacurile din 2001?

T.L.: Oamenii iubesc teoriile conspiratiei, insa par sa uite natura umana atunci cand le creeaza. Cum se asteapta cineva ca un atac precum cel de la 11 septembrie sa fie pus la cale de guvernul nostru si pastrat apoi secret de miile de oameni care erau implicati si stiau?

Odata, pe cand eram capitan, am sunat in timpul unei cunoscute emisiuni radio la postul NPR, deoarece invitatul sustinea ca US Navy a doborat, in mod accidental, un avion de pasageri deasupra orasului New York si musamaliza incidentul. Am intrebat cum musamalizeaza Marina un astfel de incident? La care invitatul a spus: „Comandantul navei le-a spus oamenilor sai sa pastreze tacerea”.

Ce persoana inapoiata! Puteti sa va imaginati cum comandantul alinia 300 de oameni si le ordona sa nu spuna nimic despre aparatul Boeing 747 pe care tocmai il doborasera? Singurul mod in care un capitan de pe un vas al Marinei americane ar putea supravietui unei asemenea miscari ar fi ca secundul sa-l inchida inainte ca echipajul sa-l rupa in bucati. Americanii nu indeplinesc ordine ilegale – noi nu suferim de sindromul „germanilor buni”.

A.N.: In opinia ta, care este cea mai ciudata teoprie a conspiratiei pe care ai auzit-o despre atacurile de la 11 septembrie? De ce oamenii au inceput sa avanseze aceste teorii, desi 9/11 Commission a elaborat 9/11 Commission Report, explicand in detaliu atacurile?

T.L.: Dupa pararea mea, raportul 9/11 Commission este gresit si o incercare de a schimba istoria. Spun asta pentru ca respectiva Comisie a fost compusa din aceeasi oameni care au implementat procedurile ce au scurcircuitat coordonarea celor 1.357 de agentii federale ce consumau banii contribuabililor. Astfel incat, Comisia 9/11 a scos un raport interesant de citit, dar scopul din spatele sau a fost acela de a-l acoperi pe Clinton (n.red. fostul presedinte Bill Clinton) si nu sa descopere adevarul.

Cati oficiali de rang inalt ai CIA si ai FBi au fost concediati dupa 11 septembrie si dupa publicarea mult asteptatului raport? Nici macar unul – acest lucru iti spune tot ce trebuie sa stii despre Comisia 9/11.

A.N.: A fost buna ideea declararii unui „razboi impotriva terorismului”? Ce parere ai despre operatiunile militare care au inceput imediat dupa atacuri, in Afghanistan? Au fost ele justificate?

T.L.: Cred ca interventia in Afghanistan a fost total justificata, insa sunt de parare, de asemenea, ca odata ce talibanii au fugit ca o turma de oi speriate, ar fi trebuit sa plecam. Nu sunt sigur despre atacarea Irakului, dar imi amintesc ca, in momentul invaziei, parea o idee buna pentru mine – si pentru toti democratii care au sustinut razboiul imediat ce sondajele aratau ca americanii sprijina conflictul si pe Bush.

Dar noi am trait doar o fractiune din istorie – daca am fi plecat dupa 2002, cine ar spune ca astazi, aici, n-ar fi fost chinezii, extragand bogatiile din Afghanistan, in timp ce eliminau toata rezistenta?

Amintiti-va ca ei, chinezii, au 26 de milioane de barbati mai multi decat femeile. China isi pemite sa piarda un regiment in Afghanistan, un batalion acolo, o divizie in alta parte si sa nu dea doi bani pe lucrul acesta.

Chinezii i-ar zdrobi pe afgani la fel cum au facut razboinicii stepei – acest lucru ar fi un dezastru pentru economia mondiala.

Cat priveste Irakul: situatia de-acolo nu arata prea bine acum, dar in zece ani s-ar putea dovedi ca a meritat fiecare banut cheltuit si fiecare picatura de sange pierdut. Este greu (si prea devreme pentru a spune.)

A.N.: Care crezi ca este astazi cea mai importanta amenintare terorista la adresa Statelor Unite?

T.L.: 1. Fundamentalismul islamic. Cred ca urmatoarea actiune a teroristilor islamisti va fi sa incerce un fel de atac precum cel din Mumbai, menit sa zdruncine vointa poporului american. Daca aleg un stat democrat, plin de oameni neinarmati, ar putea sa obtine un succes spectaculos.

Locuri precum Washington DC, New York City si Los Angeles vor fi tintele cele mai probabile, deoarece locuitorii de-acolo sunt neinarmati si oricine cunoaste politistii americani stie ca manuirea armelor si talentele la tragere sunt atat de proaste incat de fiecare data cand isi scot pistolul sunt o amenintare atat pentru ei, cat si pentru lumea din jur. Politistii din America nu sunt promovati tinand cont de manuirea armelor si tragerea fara probleme la tinta, deoarece acest lucru ar fi discriminatoriu, lasand femeile, persoanele grase si majoritatea ofiterilor proveniti din randul minoritatilor incapabili sa avanseze.

Din nou insa: Al-Qaeda si acolitii sai s-au dovediat a fi incredibili de stupizi. Ar putea sa incerce un atac stil Mumbai intr-un oras de frontiera din Texas sau in Florida.

2. Narco-teroristii din Mexic – indivizii astia sunt iute sa scoata pistolul si au talente decente de tintasi. Singurul mijloc prin care pot fi opriti este sa fie confruntati de cetateni inarmati, care s-au saturat de mizeriile lor. Agentiile americane insarcinate cu aplicarea legii sunt fara putere in fata narco-teroristilor, deoarece acestia nu sunt albi si, de aceea, fac obiectul a tot felul de standarde care le atenueaza pedepsele si le permit sa iasa din inchisoare cu multi ani inaintea unor albi acuzati de aceleasi lucruri. Un fapt trist, dar adevarat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro