Sari direct la conținut

Tim Walz, guvernatorul Minnesotei, ales de Kamala Harris pentru postul de vicepreședinte: un preferat al progresiștilor, în căutarea votului conservator

HotNews.ro
Tim Walz, guvernatorul Minnesotei, ales de Kamala Harris pentru postul de vicepreședinte: un preferat al progresiștilor, în căutarea votului conservator
Tim Walz, partenerul lui Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kamala Harris a decis marți să îl nominalizeze pe Tim Walz pentru postul de vicepreședinte, un anunț anticipat mai întâi de presa americană, apoi confirmat oficial de candidata democraților pentru Casa Albă. Walz, un progresist cu poziții ocazional centriste, va avea misiunea de a aduce partidului votul alegătorilor albi din zona rurală a Americii, scriu Reuters, Associated Press și New York Times.

Kamala Harris l-a ales pe Tim Walz, un politician de 60 de ani, guvernator al statului Minnesota, din Midwestul american, pentru a-i fi partener în cursa prezidențială și pentru a ocupa funcția de vicepreședinte al SUA în cazul unei victorii la alegerile din 5 noiembrie.

Puțin cunoscut până de curând în țară, Walz a devenit tot mai dezirabil recent, mulțumită abilităților sale de comunicare, inclusiv cu alegătorii care nu fac parte în general din baza electorală a partidului său.

Vestea anunțată inițial de CNN, apoi de Reuters și alte surse media, a fost confirmată oficial de Harris într-o postare pe Instagram, au precizat principalele publicații americane, care au subliniat că decizia finală a fost luată de Harris chiar marți.

Guvernatorul din Minnesota, scrie New York Times, devenise un favorit al progresiștilor și al grupurilor de tineri care apreciază atacurile sale eficiente la adresa lui Trump, pe măsură ce criticile aripii de stânga a partidului i-au vizat pe ceilalți candidați de pe lista scurtă – senatorul american Mark Kelly din Arizona și guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro.

Fost profesor, veteran al armatei, congresman într-un district rural conservator și susținător al sindicatelor, Walz a contribuit la adoptarea unei agende democrate ambițioase pentru statul său, inclusiv protecții radicale pentru dreptul la avort și ajutor generos pentru familii.

Democrații speră în același timp că stilul simplu și direct de adresare al lui Walz și originile sale din Midwest vor ajuta partidul să atragă votul albilor din mediul rural, scrie Reuters.

În postarea sa de pe Instagram, Kamala Harris a subliniat timpul petrecut de Tim Walz în Garda Națională și perioada în care a fost profesor de liceu, antrenor de fotbal și consilier al Alianței Gay-Straight.

Ea a subliniat, de asemenea, eforturile sale de a colabora cu republicanii pentru diverse măsuri bipartizane și de a adopta în același timp proiecte de lege progresiste, cum ar fi asigurarea protecției constituționale pentru avorturi și „solicitarea verificării antecedentelor pentru achiziționarea de arme“.

Ales într-un district republican

Fost profesor, Timothy James Walz se află în prezent la al doilea mandat de guvernator al statului Minnesota și prezidează Asociația guvernatorilor democrați.

Anterior, a fost membru al Congresului timp de 12 ani, reprezentând un district rural cu tendințe conservatoare care, atât înainte, cât și după mandatul său, a fost dominat în mare parte de republicani.

În calitate de guvernator, Walz a promovat o agendă progresistă care include mese școlare gratuite, obiective pentru combaterea schimbărilor climatice, reduceri de impozite pentru clasa de mijloc și extinderea concediului plătit pentru lucrătorii din Minnesota.

Walz a pledat mult timp pentru drepturile reproductive ale femeilor, dar a manifestat în același timp și o tendință conservatoare în timp ce-și reprezenta districtul rural în Camera Reprezentanților a SUA, apărând interesele fermierilor și susținând dreptul americanilor de a deține arme.

La 60 de ani, Walz este cu doar un an mai în vârstă decât Harris, dar criticii spun că arată mult mai bătrân, ceea ce ar putea fi un dezavantaj pentru o campanie care abia își revine după retragerea lui Biden, din cauza îngrijorărilor legate de vârsta sa.

Walz a răspuns la aceste critici pe X, spunând că arată așa pentru că a fost profesor de liceu și „a supravegheat sala de mese timp de 20 de ani”. „Nu părăsești acel loc de muncă cu un cap plin de păr. Credeți-mă”, a spus el.

În fruntea atacurilor la adresa lui Trump

În cursul săptămânii trecute, Walz a lansat o serie de atacuri memorabile împotriva republicanilor, cea mai notabilă contribuție a sa fiind etichetarea Partidului Republican, în special a echipei prezidențiale formate din fostul președinte Donald Trump și senatorul de Ohio JD Vance.

Walz s-a referit la cei doi ca la niște „tipi ciudați”. Expresia a rămas în mintea alegătorilor, devenind un mesaj central în noua versiune a campaniei, o evoluție care îi mulțumește pe democrați și se pare că îi frustrează pe conservatori.

Walz a criticat, de asemenea, afirmațiile lui Trump și Vance potrivit cărora aceștia ar avea legături cu clasa de mijloc.

„Ei continuă să vorbească despre clasa de mijloc. Un baron imobiliare și un investitor încearcă să ne spună că înțeleg cine suntem? Ei nu știu cine suntem”, a declarat Walz într-un interviu acordat MSNBC.

Această abordare a atins o coardă sensibilă în rândul tinerilor alegători pe care Harris trebuie să îi convingă să vină la vot, scrie Reuters.

În căutarea votului conservatorilor

Walz este „un fel de unicorn”, a declarat pentru Reuters Ryan Dawkins, profesor de științe politice la Colegiul Carleton din Minnesota – un om născut într-un orășel din Nebraska, capabil să transmită mesajul lui Harris alegătorilor democrați și celor pe care partidul nu a reușit să îi atingă în ultimii ani.

Dawkins a lăudat capacitatea lui Walz de a se conecta cu alegătorii din mediul rural. Este un grup pe care administrația Biden a încercat să îl atingă prin cheltuieli pentru infrastructură și alte politici pragmatice, dar cu puține dovezi de succes în materie de mesaje până acum.

În alegerile din 2016, Trump a câștigat 59% din votanții din mediul rural; în 2020, acest număr a crescut la 65%, chiar dacă Trump a pierdut alegerile, potrivit institutului Pew Research.

În cursa pentru postul de guvernator din 2022, Walz a câștigat cu 52,27% în fața adversarului său republican, deși zone rurale din Minnesota au votat pentru adversar.

În timp ce Walz a susținut poziția clasică a Partidului Democrat în chestiuni care variază de la legalizarea avortului și a căsătoriilor între persoane de același sex la Affordable Care Act, cunoscut sub numele de Obamacare, el a avut de asemenea suficiente poziții centriste în timpul carierei sale în Congres.

A fost un apărător ferm al sprijinului guvernamental pentru agricultori și veterani militari, precum și al drepturilor deținătorilor de arme de foc, ceea ce i-a adus laude din partea Asociației Naționale a Armelor de Foc, conform The Almanac of American Politics.

Ulterior, a primit o notă proastă de la NRA după ce a susținut măsuri de control al armelor în timpul primei sale campanii pentru funcția de guvernator.

Trecerea lui Walz de la poziția de centrist reprezentând un district rural în Congres la cea de politician mai progresist în calitate de guvernator poate fi un răspuns la cererile alegătorilor din orașe mari precum Minneapolis-St. Dar asta îl lasă descoperit în fața atacurilor republicane, a declarat Dawkins pentru Reuters.

„El riscă să întărească unele dintre cele mai rele temeri pe care oamenii le au cu privire la Kamala Harris, cum că este o liberală din San Francisco”, a spus Dawkins.

Lista scurtă a lui Harris

Kamala Harris a intervievat duminică trei candidați de top pentru postul de vicepreședinte – pe Tim Walz, Mark Kelly și Josh Shapiro – la reședința sa din Washington, D.C., înainte de a lua o decizie finală în acest sens.

Alegerea persoanei care va ocupa postul de vicepreședinte în cazul unei victorii democrate la prezidențiale, și care va fi puternic implicată în campania electorală, este una dintre cele mai importante decizii din cariera politică a lui Harris, care în prezent face eforturi pentru a pune la punct o campanie pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Din motive strategice, pe lista scurtă de candidați s-au aflat doar bărbați albi, în special unii care au avut succes în rândul alegătorilor din mediul rural, albi sau independenți.

Decizia lui Harris este importantă deoarece ea influențează, de asemenea, direcția viitoare a Partidului Democrat, plasând candidatul ales în fruntea listei pentru viitoarele competiții prezidențiale.

Shapiro, unul dintre principalii candidați, s-a confruntat cu critici puternice din partea aripii de stânga a partidului, în special din partea grupurilor progresiste și a activiștilor pro-palestinieni, din cauza sprijinului său pentru Israel și a modului în care a gestionat protestele universitare declanșate de războiul din Gaza.

Shapiro a fost criticat și pentru felul în care a gestionat o plângere de hărțuire sexuală împotriva unui vechi colaborator, iar grupurile sindicale, inclusiv sindicatul United Auto Workers (UAW), care au susținut-o recent pe Harris pentru funcția de președinte, l-au criticat pentru apelurile la extinderea programelor de vouchere, care permit ca banii din taxele publice să ajungă la școlile private.

Unele grupuri sindicale l-au criticat, de asemenea, pe senatorul Mark Kelly pentru că nu a sprijinit legislația propusă care, în opinia lor, ar stimula organizarea sindicală.

Shawn Fain, președintele UAW, a declarat că, în ciuda susținerii pentru Harris, sindicatul său cu 370.000 de membri nu îi susține pe Kelly sau pe Shapiro ca potențial contracandidat.

INTERVIURILE HotNews.ro