Sari direct la conținut

„Trump și J.D. Vance sunt ciudați”. Noua linie de atac a Kamalei Harris și a democraților în lupta pentru Casa Albă îi frustrează pe republicani

HotNews.ro
„Trump și J.D. Vance sunt ciudați”. Noua linie de atac a Kamalei Harris și a democraților în lupta pentru Casa Albă îi frustrează pe republicani
Donald Trump și JD Vance. FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Democrații au găsit o nouă etichetă pentru Trump și aliații săi – „ciudați” – iar acest lucru pare să rezoneze cu publicul și să îi dezarmeze pe republicani, care nu au găsit deocamdată o contra-strategie funcțională, scriu Financial Times și Associated Press, într-un moment în care cursa pentru președinția SUA este foarte strânsă.

Kamala Harris le-a spus alegătorilor că Donald Trump este o amenințare la adresa libertăților individuale, a securității economice și a statului de drept în SUA. Și le-a avertizat pe femeile din întreaga țară că și-ar putea pierde dreptul la avort, în cazul în care republicanii se vor instala la Casa Albă.

Însă în ultima săptămână, Harris și democrații par să fi găsit un mod mult mai simplu și aparent mai eficient de a-i descrie pe Trump, pe J.D. Vance, omul ales pentru funcția de vicepreședinte, și pe republicanii MAGA în general: „ciudați”.

„Unele dintre lucrurile pe care le spun el și partenerul său de campanie sunt pur și simplu ciudate”, a observat Harris în timpul unui eveniment dedicat strângerii de fonduri la sfârșitul săptămânii trecute. „Ăsta e modul în care încadrăm lucrurile, nu?”, a întrebat ea, în vreme ce publicul râdea.

Observația a fost aparent una de impact, au observat analiștii și strategii, care au subliniat eficiența strategiei, în vreme ce au avertizat că în final, alte chestiuni vor fi mai importante în ochii alegătorilor – economia în primul rând.

J.D. Vance, ținta perfectă

Democrații încearcă de ani de zile, inclusiv după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA, să îi prezinte pe Trump și pe adepții săi ca făcând parte dintr-o zonă a extremei drepte a politicii americane. Fără un mare succes.

Însă opiniile dure privind avortul și comentariile denigratoare la adresa femeilor făcute de senatorul de Ohio J.D. Vance, republicanul dorit de Trump în funcția de vicepreședinte, le-au oferit democraților o țintă foarte bună, scrie Financial Times.

Diverse declarații ale lui Vance, precum cea potrivit căreia America este condusă de „femei fără copii, dar cu pisici”, au devenit virale pe internet, stârnind ironii și alimentând practic noua strategie.

Tim Walz, guvernatorul democrat al statului Minnesota, este unul dintre primii care a folosit caracterizarea, declarând săptămâna trecută pentru MSNBC că republicanii sunt bizari. „Aceștia sunt oameni ciudați, vor să vă ia cărțile, vor să fie în sala dvs. de examinare”, a spus el.

Un grup independent de susținători ai lui Harris numit „Won’t Pac Down” a lansat o reclamă electorală cu sloganul „acești tipi sunt pur și simplu ciudați”, care a devenit de atunci virală și care prezintă mai mulți bărbați republicani care spun că vor ca „guvernul să se implice mult mai mult în viața ta sexuală”.

„Trump și Vance au fost incapabili să găsească un răspuns eficient”

„Aceste opinii pe care le au republicanii tradiționali în multe cazuri sunt, sincer, pur și simplu bizare”, a declarat Travis Helwig, un producător de televiziune care a creat anunțul adresat alegătorilor tineri.

El a adăugat că atacul pare să aibă efecte deoarece, în vreme ce lui Trump și aliaților săi „le place să fie considerați drept amenințări la adresa democrației”, povestea cu „ciudățenia” îi irită. „Se pare că au început să se agite”, a adăugat el.

Observatorii au subliniat eficiența mesajului. „Nu știu cine a venit cu mesajul, dar îi salut”, a declarat pentru Associated Press David Karpf, profesor de comunicare strategică la Universitatea George Washington.

Karpf a spus că etichetarea comentariilor republicanilor drept „ciudate” este genul de abordare concisă care rezonează rapid cu susținătorii lui Harris. În plus, a remarcat Karpf, „îi frustrează pe adversari, determinându-i să amplifice și mai mult prin răspunsuri dezechilibrate”.

„Până acum, cel puțin, Trump-Vance au fost incapabili să găsească un răspuns eficient”, a spus Karpf.

„Sunt o mulțime de lucruri, dar ciudat nu sunt”, spune Trump

Trump și aliații săi nu au reușit să găsească un răspuns eficient la acest atac, scrie Financial Times. În timpul apariției la o conferință pentru jurnaliștii de culoare din Chicago, săptămâna trecută, fostul președinte republican a pus la îndoială în mod neașteptat identitatea de culoare a lui Harris. Răspunsul a fost unul previzibil, Trump fiind criticat dur, inclusiv de unii republicani.

Joi, el a fost la un podcast conservator încercând să scape de etichetă. „Sunt o mulțime de lucruri, dar ciudat nu sunt”, a spus Trump.

În schimb, republicanii i-au acuzat pe democrați de meschinărie și ipocrizie. „Acest argument al democraților cu ciudățenia este stupid și juvenil. Aceasta este o alegere prezidențială, nu balul bobocilor”, a scris pe X Vivek Ramaswamy, fostul investitor în biotehnologie care a participat la alegerile primare republicane, înainte de a renunța, pentru a-l susține pe Trump.

În acest timp, democrații și-au menținut linia. „Dacă liderilor republicani nu le place să fie numiți ciudați, înfiorători și manipulatori, ar putea încerca să nu fie ciudați, înfiorători și manipulatori”, a scris Hillary Clinton, fosta secretară de stat și candidată la președinție.

Economia e mai importantă, dar linia de atac rămâne

Martha McKenna, o strategă democrată, a declarat că strategia lui Harris reflectă o schimbare față de mesajul lui Biden. Nu numai că se concentrează mai direct pe conceptul de apărare a „libertății”, dar aduce și puțină lejeritate criticii.

„Cred că campania lui Biden s-a concentrat cu adevărat pe amenințarea la adresa democrației și pe concepte de nivel foarte înalt, care sunt încă foarte importante și foarte relevante pentru campania prezidențială. Dar, odată cu această schimbare de candidat, apare și o schimbare de limbaj și un moment în care se poate face un pic de reîmprospătare”, a spus ea, citată de Financial Times.

Analista politică Amy Walter a declarat și ea că Harris este conștientă de faptul că alegerile vor fi decise în funcție de percepția alegătorilor asupra economiei.

„Primul spot electoral al lui Harris nu spune că Trump este ciudat”, ci susține că „Trump vrea să ne ducă țara înapoi pentru a acorda facilități fiscale miliardarilor și marilor corporații”, a scris Walter vineri într-o notă.

Cu toate acestea, este de așteptat ca atacurile la adresa lui Trump și a aliaților săi să continue, linia privind „ciudățenia” acestora fiind deja înrădăcinată în punctele de discuție.

„(Trump) este în mod clar mai în vârstă și mai ciudat decât era atunci când America a început să-l cunoască”, a declarat la Fox News Sunday secretarul pentru transporturi și posibilul contracandidat al lui Harris, Pete Buttigieg.

INTERVIURILE HotNews.ro