Tineri americani se alătură bisericilor rusești, care promit „niveluri crescute de masculinitate”

Într -un videoclip de pe YouTube , un preot promovează o formă de masculinitate virilă. Blugii skinny, încrucișarea picioarelor, folosirea fierului de călcat, modelarea sprâncenelor și chiar mâncatul de supă se numără printre lucrurile pe care le ridiculizează ca fiind prea feminine.
Există și alte videoclipuri cu părintele Moses McPherson – un tată a cinci copii – ridicând haltere pe sunetul muzicii heavy metal.
A fost crescut protestant și a lucrat cândva ca montator de acoperișuri, dar acum slujește ca preot în Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Rusiei (ROCOR) din Georgetown, Texas, o ramură a bisericii mamă din Moscova.
ROCOR, o rețea globală cu sediul central în New York, s-a extins recent în anumite părți ale SUA – în principal ca urmare a convertirii oamenilor de la alte religii.
În ultimele șase luni, părintele Moise a pregătit 75 de noi adepți pentru botez în biserica sa a Maicii Domnului, la nord de Austin.
„Când eu și soția mea ne-am convertit acum 20 de ani, obișnuiam să numim Ortodoxia secretul cel mai bine păstrat, pentru că oamenii pur și simplu nu știau ce este”, spune el.
„Dar în ultimul an și jumătate, congregația noastră s-a triplat ca mărime.”
Teodor – care până de curând respingea orice religie – ridică greutăți de trei ori pe săptămână împreună cu părintele Moise
În timpul liturghiei de duminică de la biserica Părintelui Moise, sunt impresionat de numărul de bărbați de 20-30 de ani care se închină în spatele naosului și de modul în care această religie – cu tradiții care datează din secolul al IV-lea d.Hr. – pare să atragă tinerii neliniștiți de viața din America modernă.
Inginerul de software Theodore îmi spune că avea un job de vis și o soție pe care o adora, dar se simțea gol pe dinăuntru, ca și cum ar fi avut o gaură în inimă. El crede că societatea a fost „foarte dură” cu bărbații și că le spune constant că greșesc. Se plânge că bărbații sunt criticați pentru că vor să fie susținătorii familiei și să întrețină o soție casnică.
„Ni se spune că este o relație foarte toxică în zilele noastre”, spune Theodore. „Nu așa ar trebui să fie.”
Aproape toți convertiții pe care îi întâlnesc au ales să-și educe copiii acasă, parțial pentru că ei cred că femeile ar trebui să-și prioritizeze familiile mai degrabă decât carierele.
Părintele John Whiteford, protopop în cadrul ROCOR din Spring, la nord de Houston, spune că școala de acasă asigură o educație religioasă și este „o modalitate de a-ți proteja copiii”, evitând în același timp orice discuție despre transgenderism .
Comparativ cu milioanele de credincioși din mega-bisericile evanghelice din America, numărul creștinilor ortodocși este mic – doar aproximativ unu la sută din populație. Aceasta include ortodoxia răsăriteană, așa cum este practicată în Rusia, Ucraina, Europa de Est și Grecia, și ortodocșii orientali din Orientul Mijlociu și Africa.
Fondată de preoți și clerici care au fugit de Revoluția Rusă în 1917, ROCOR este considerată de mulți drept cea mai conservatoare jurisdicție ortodoxă din SUA. Cu toate acestea, această mică comunitate religioasă este una vocală, iar ceea ce se desfășoară în cadrul ei reflectă schimbări politice mai ample, în special în urma virajului președintelui Donald Trump către Moscova.
Adevărata creștere a numărului de convertiți este greu de cuantificat, dar datele de la Centrul de Cercetare Pew sugerează că 64% dintre creștinii ortodocși sunt bărbați, față de 46% în 2007.
Un studiu mai mic, realizat pe 773 de convertiți, pare să susțină această tendință. Cei mai recenți veniți sunt bărbați, iar mulți spun că pandemia i-a împins să caute o nouă credință. Sondajul respectiv este realizat de Biserica Ortodoxă din America (OCA), care a fost înființată de călugări ruși în Alaska la sfârșitul secolului al XVIII-lea și are acum peste 700 de parohii, misiuni, comunități, mănăstiri și instituții în SUA, Canada și Mexic care se identifică drept ortodoxe ruse.
Profesorul Scott Kenworthy, care studiază istoria și gândirea creștinismului ortodox răsăritean – în special în Rusia modernă – spune că parohia sa OCA din Cincinnati „este plină până la refuz”.
El a frecventat aceeași biserică timp de 24 de ani și spune că numărul enoriașilor a rămas constant până la carantina impusă de Covid. De atunci, a existat un flux constant de noi persoane care se pregătesc să fie botezate.
„Acesta nu este doar un fenomen din parohia mea sau din câteva locuri din Texas”, spune profesorul Kenworthy, „este cu siguranță ceva mai amplu.”
Spațiul digital este esențial în acest val de noi convertiți. Părintele Moses are o mulțime de urmăritori online – când distribuie o fotografie pe contul său de Instagram, primește 6.000 de aprecieri .
Dar există zeci de alte podcasturi și videoclipuri prezentate de clerici ortodocși și o armată de adepți – în mare parte bărbați.
Părintele Moise le spune membrilor congregației sale că există două moduri de a-L sluji pe Dumnezeu – a fi călugăr sau călugăriță sau a te căsători. Cei care aleg a doua cale ar trebui să evite contracepția și să aibă cât mai mulți copii posibil.
„Arată-mi un sfânt din istoria Bisericii care a binecuvântat vreodată contracepția”, spune părintele Moses. El adaugă că ortodoxia „nu este masculină, este pur și simplu normală”, în timp ce „în Occident totul a devenit foarte feminizat”. Unele biserici protestante, crede el, se adresează în principal femeilor.
„Nu vreau să merg la slujbe care seamănă cu un concert Taylor Swift”, spune părintele Moses. „Dacă te uiți la limbajul «muzicii de închinare», totul e emoție.”