Toaleta din fundul curții devine încet istorie. Aproape 85% dintre gospodării au grup sanitar în interiorul locuinței
- Andrei Georgescu
Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul trecut, de 84,6%, iar a celor dotate cu grup sanitar de 83,3%, conform unei analize privind condiţiile de viaţă ale populaţiei din România, în 2023, realizate de Institutul Naţional de Statistică, transmite Agerpres.
„Pe medii de rezidenţă, diferenţierile sunt foarte pronunţate la ambele tipuri de utilităţi, în principal din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane. Numai 69,7% dintre gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi sau a unui duş în interiorul locuinţei, proporţia păstrându-se şi în cazul dotării locuinţelor rurale cu un grup sanitar în interiorul locuinţei (67,3%)”, se menţionează în ancheta INS.
Gospodăriile din mediul rural, al căror cap de gospodărie este o persoană salariată şi care au dispus de resurse financiare mai mari, şi-au putut asigura cele două tipuri de utilităţi într-o proporţie mult superioară (86,2% dintre gospodăriile cu cap de gospodărie persoană salariată dispun în locuinţă de baie sau duş şi 84,1% dispun de grup sanitar). Ponderea gospodăriilor din mediul urban care au locuinţele dotate cu baie sau duş a fost superioară cu 12,7 puncte procentuale faţă de mediul rural, iar cea a locuinţelor dotate cu grup sanitar al căror cap de gospodărie este o persoană salariată cu peste 14,6 puncte procentuale față de ponderile corespunzătoare din rural.
România, o țară de proprietari
Conform sursei citate, în 2023, 94,9% dintre gospodării ocupau locuinţele în calitate de proprietari, cu o pondere de 96,5% în mediul rural, mai mare cu 3 puncte procentuale decât cea înregistrată în mediul urban. Ponderea gospodăriilor care stau cu chirie sau cu titlu gratuit era de 5,1%, cu o pondere de 6,5% în mediul urban, dublă faţă de cea înregistrată în mediul rural.
Mai mult de jumătate dintre gospodării (58,4%) trăiau în locuinţe individuale separate, ponderea fiind puternic influenţată de mediul rural, restul gospodăriilor regăsindu-se în imobile cu mai multe locuinţe. Locuinţele erau aproape în totalitate de tipul casă individuală separată în mediul rural (97,1%) şi preponderent apartamente în imobile (72,8%) în mediul urban.
Din distribuţia gospodăriilor după numărul de camere ale locuinţei principale, se constată că mai mult de jumătate dintre gospodării trăiau în locuinţe cu 3-5 camere (56,9%). O pondere semnificativă o deţineau şi gospodăriile care reşedinţa obişnuită în locuinţe cu 1-2 camere (41,2%). Dacă în mediul urban ceva mai mult de jumătate dintre gospodării (54,6%) ocupau locuinţe mici, de 1-2 camere, în mediul rural 72,1% dintre gospodării ocupau locuinţe formate din 3-5 camere.
Datele statistice au fost obţinute prin „Ancheta asupra calităţii vieţii”, desfăşurată în luna mai 2023, precizează INS.
Progresele înregistrate de România în ce privește ponderea locuințelor fără grup sanitar sau baie în interiorul locuinței sunt evidente prin comparație cu statisticile anterioare. Tot datele INS indicau că, în 2021, 23% din gospodării se aflau în această situație, iar în 2010 procentajul era de 40,9%.