Sari direct la conținut

Aproximativ 3 milioane de elevi încep școala luni. Câte școli din România au în continuare WC-uri în fundul curții / Peste 900 de școli sunt relocate 

Elevi , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Elevi , Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anul școlar 2024-2025 începe luni, 9 septembrie, cu peste 900 de școli relocate (dintre care 800 pentru a fi reabilitate, iar restul din cauza spațiului insuficient pentru elevi), cu 70 de unități de învățământ cu WC-uri neconforme (WC în fundul curții sau fără avize necesare) și cu 19 școli care încă funcționează în trei schimburi, deși, începând cu anul școlar următor, 2025-2026, acest lucru va fi ilegal, conform noii legi a educației. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus, miercuri, că toți elevii încep școala în format fizic, iar în cazurile școlilor relocate autoritățile locale, împreună cu inspectoratele școlare, au găsit alte spații în care să fie desfășurate orele.  

„Avem peste 900 de unităţi de învăţământ relocate, dintre care peste 800 sunt relocate pentru reabilitare, modernizare sau construcţie de spaţii noi. Este un număr record de şcoli pentru că, aşa cum ştiţi, prin intermediul fondurilor europene şi al investiţiilor din programe naţionale, schimbăm faţa şcolii. (…). În afară de acest motiv, în celelalte situaţii s-a impus relocarea din cauza spaţiului insuficient. Repet însă, chiar şi în aceste situaţii, toţi copiii merg fizic la şcoală în spaţii identificate care pot susţine procesul educaţional”, a declarat Ligia Deca.

70 de școli încep anul școlar 2024-2025 cu WC-uri neconforme 

Numărul școlilor care au în continuare WC-urile neconforme, unele dintre ele în fundul curții, a scăzut la 70. La începutul anului școlar trecut, numărul acestora era 189

„Ultima actualizare arată că am scăzut la 70 de unităţi de învăţământ cu grup sanitar neconform, care nu sunt cuprinse în momentul de faţă la finanţare pentru a rezolva această problemă. Continuăm până când nicio şcoală nu va mai avea o toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanţare pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a spus Ligia Deca.

19 școli funcționează în trei schimburi, majoritatea din București și Ilfov

Ligia Deca a spus că și în anul școlar 2024-2025 există școli care funcționează în trei schimburi. Asta deși noua lege a educației, adoptată în mandatul Ligiei Deca, interzice, începând cu anul școlar următor, 2025-2026, funcționarea școlilor în trei schimburi. 

„Avem la nivel naţional 19 unităţi de învăţământ care funcţionează în trei schimburi, dintre care şapte ca urmare a lucrărilor de reabilitare, extindere, modernizare şi 12 din cauza spaţiului insuficient. Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem şcoli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul şcolar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem şcoli care desfăşoară activitate în trei schimburi”, a spus Ligia Deca. 

Ea a spus că pentru anul școlar 2025-2026 pentru școlile care funcționează în trei schimburi soluția este ca autoritățile locale, împreună cu școlile, să găsească alte spații unde elevii să poată merge la ore. 

Tot miercuri, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 7.800 a numărului total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv învățământul special și din centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională. 

Totodată, s-a decis și suplimentarea cu 84 de locuri a posturilor pentru inspectoratele școlare. 

INTERVIURILE HotNews.ro