Sari direct la conținut

Topul celor mai spectaculoase spagi din Romania: De la palinca si caltabosi la vaci, peste, ficat de pui si arbusti ornamentali tuia

HotNews.ro

Spagile primite de persoane aflate in functii publice uneori cheie in Romania nu se numara intotdeauna doar in sume in euro cu multe zerori. Politicieni, magistrati sau sefi din Politie s-au lasat uneori tentati si cu obiecte care la o prima vedere starnesc rasul: alimente, materiale de constructii sau arbusti ornamentali. De la ministri „cumparati” cu caltabosi pana la parlamentari acuzati ca primesc spaga in pulpe si ficat de pui, Hotnews.ro va propune o trecere in revista a catorva dintre cele mai spectaculoase si in acelasi timp penibile cazuri de coruptie la nivel inalt.

Dosarul „Palinca si caltabosi”. Fostii ministri ai Agriculturii Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan au fost condamnati definitiv, in februarie 2013, la cate 3 ani de inchisoare cu executare, dupa 5 ani si jumatate de la izbucnirea scandalului. Dosarul „Caltabosul” a fost deschis in urma auto-denuntului unuia dintre inculpati – omul de afaceri Gheorghe Ciorba. El le-a dezvaluit procurorilor cum, pe 13 septembrie si 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze, apartinand fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorba, la castigarea a doua licitatii publice de atribuire de lucrari de amenajari funciare.

Dosarul „Palinca si caltabosi” a intrat in atentia opiniei publice cum nu se putea mai spectaculos: in octombrie 2007, TVR 1 a difuzat, in cea mai importanta emisiune de stiri a zilei, Jurnalul de la ora 19:00, o inregistrare video cu momentul in care ministrul de atunci al Agriculturii, Decebal Traian Remes, primea de la fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, plicul in care procurorii sustineau ca se aflau cei 15.000 de euro mita de la omul de afaceri Gheorghe Ciorba. Televiziunea publica a prezentat si doua inregistrari audio ale unor convorbiri telefonice pe care Muresan le-a avut cu Ciorba si respectiv Remes.

Stenogramele din dosar au ajuns apoi in presa:

Ciorba despre Remes: Ii place sa beie, ma!

Ciorba: Ca da, nu stiu ba. Vreo trei sute de litri imi trebe da… intelegi? Ba, Ghitulica! O sa dee ca o duc palinca ceea la… o duc la Bucuresti la Tanase si mai vreau sa-i dau la Remes o suta de litri.

Muresan: Ihi!

Ciorba: Da’ sa ne deie niste palinca buna. Vreau sa-i dau la Remes o suta de litri de palinca de ceea veche ma!

Muresan: Da, da.

Ciorba: Intalegi? Sau doua sute vreau sa… Ii place sa beie ma, intelegi?

Senatorul Niculae Badalau, acuzat ca a primit mita: 200 de pulpe de pui, 200 de bucati piept de pui si 20 de kilograme de ficat de pasare. Senatorul PSD Niculae Badalau este urmarit penal, de la finalul lunii trecute, in dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro in care sunt implicati angajati ai Ministerului de Finante, avocati si administratori de firme. Badalau a fost poreclit „senatorul Ficatel” dupa ce procurorii DNA l-au acuzat ca ar fi primit mita 200 de pulpe de pui, 200 de bucati piept de pui si 20 de kilograme de ficat de pasare. In acest dosar, senatorul si procurorul-sef din Parchetul General, Angela Eugenia Nicolae, sunt acuzati de procurorii DNA ca au protejat o retea de evazionisti din Industria Alimentara. Badalau este acuzat de trafic de influenta in favoarea unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala, cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA).

Doua masini de piatra (pavaje pentru curtea casei) si zece arbusti ornamentali tuia pentru seful DNA Slobozia. Fostul sef al DNA Slobozia, procurorul Dumitru Cristudor, a fost trimis in judecata pentru pentru luare de mita in iulie 2013. Omul desemnat sa conduca Directia Nationala Anticoruptie din Slobozia este acuzat de fostii sai colegi de la DNA ca ar fi primit doua masini de piatra (materiale de constructii) – pavaje ce urmau sa ajunga in curtea casei acestuia si zece arbusti ornamentali tuia pentru a ajuta trei persoane sa distruga acte si obiecte care puteau fi folosite ca probe impotriva lor intr-un dosar din Germania de evaziune fiscala.

Whisky si peste pentru sefii din Politie. In iunie 2013, Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a inceput verificari dupa ce in presa a aparut o lista de cadouri trimise de politisti din Constanta „sefilor” de la Bucuresti. Pe lista: peste, sticle de vin si whisky. O luna mai tarziu, primele concluzii ale Corpului de Control au fost trimise Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea continuarii cercetarilor. In acelasi timp, mai multi sefi din cadrul IPJ Constanta sunt cercetati disciplinar. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca ar fi fost vorba despre cadouri de Craciun, care ar fi fost trimise la Bucuresti in mai multe randuri. In acest scandal au fost vehiculate nume precum chestorul Florentin Robescu, adjunct al sefului Politiei Romane, chestorul Claudiu Cucu, directorul Directiei de Combatere a Crimei Organizate si adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolbosanu, chestorul Catalin Dragota, fost director al Politiei Capitalei, in prezent sef al Directiei de Ordine si Siguranta Publica, chestorul Tache Bocaniala, fost adjunct al Politiei Romane, si omisarul sef Liviu Ungureanu.

Doua vaci, trei oi, doi miei si o sacosa cu alimente – mita pentru sefa Parchetului din Gheorgheni. Izabella Majeczki, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Gheorgheni, a primit vineri, 8 noiembrie 2013, mandat de arestare pentru 29 de zile. Procurorii DNA o acuza ca a primit ca mita doua vaci, trei oi, doi miei, precum si o sacosa cu alimente de la persoane cercetate penal. Potrivit procurorilor DNA, Izabella Majeczki a pretins si a primit prin intermediar mita de la doua persoane cercetate intr-un dosar penal privind infractiuni cu violenta, promitandu-le, in schimb, o solutie favorabila. Judectoarea a incercat sa ascunda mita primita falsificand un inscris in care a consemnat, neconform adevarului, ca a remis suma de 3.000 lei uneia dintre persoanele de la care primise anterior mita.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro