Sari direct la conținut

„Trafic de bunuri culturale” cu „ustensile de bucătărie”. Soția de 72 de ani a unui opozant rus, arestată ca parte a unui „grup infracțional organizat”

HotNews.ro
„Trafic de bunuri culturale” cu „ustensile de bucătărie”. Soția de 72 de ani a unui opozant rus, arestată ca parte a unui „grup infracțional organizat”
Leonid Gozman, escortat de un ofițer de poliție, în Moscova, Rusia, 25 iulie 2022. Sursa foto: Alec Sander / AP / Profimedia

Autoritățile ruse de punere în aplicare a legii au plasat-o în arest la domiciliu pe soția cunoscutului politician de opoziție Leonid Gozman, un critic al războiului din Ucraina care trăiește în exil, sub acuzația de trafic de bunuri culturale din Rusia în Italia, scrie joi presa rusă independentă, potrivit The Moscow Times.

Citând rechizitoriul din instanță, publicația Novaia Gazeta a relatat că „bunurile culturale” enumerate de autorități includ „ustensile de bucătărie și de uz casnic” moștenite de familia Gozman și confiscate de polițiștii de frontieră ruși.

Marina Yegorova, în vârstă de 72 de ani, riscă până la șapte ani de închisoare dacă este găsită vinovată de trafic ca parte a unui „grup infracțional organizat”, potrivit postului de televiziune RT (Russia Today), finanțat de Kremlin.

Novaia Gazeta mai scrie că rechizitoriul instanței îi enumeră pe Gozman, Yegorova și șoferul care a adus-o la punctul de trecere a frontierei ruse ca membri ai acelui „grup infracțional organizat”.

O poză a dosarului Marinei Yegorova arată că o instanță din Moscova a decis plasarea ei în arest la domiciliu pe data de 4 octombrie, iar hotărârea a intrat în vigoare pe 8 octombrie.

Leonid Gozman, în vârstă de 73 de ani, nu a comentat cazul soției lui, dar a anunțat, la două zile după decizia instanței, că își suspendă activitatea politică și mediatică „din cauza circumstanțelor personale”.

Novaia Gazeta a afirmat că Leonid Gozman, care are o casă în Italia, a luat această decizie pentru că „soția lui a fost luată ostatică în Rusia”.

În iulie, un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Gozman la opt ani și jumătate de închisoare, în absență, pentru că a criticat invazia Rusiei din Ucraina. Acesta a negat acuzațiile.

Rusia l-a catalogat pe Gozman drept „agent străin” în 2022 și l-a reținut pentru că ar fi omis să informeze autoritățile cu privire la dubla sa cetățenie, ruso-israeliană.

El a fost încarcerat, pentru două condamnări consecutive de 15 zile, din cauza unor postări pe blog în care compara Uniunea Sovietică cu Germania nazistă.

Opozantul a părăsit Rusia în septembrie 2022.

Leonid Gozman a fost ultimul lider al micului partid politic Uniunea Forțelor de Dreapta, care a reunit reformatori ai pieței libere, precum Anatoli Chubais, care a părăsit Rusia, și Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal în 2015 în apropiere de Kremlin.

INTERVIURILE HotNews.ro