Traian Basescu: Cheia Consiliului European pentru noi este sa ne asiguram ca prin capitalizarea bancilor din zona euro nu se reduce expunerea pe Romania si pe celelalte tari non-euro
Romania sustine ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont de nevoia de mentinere a fluxului de capital catre filialele din zona non-euro., a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, la Aeroportul „Henri Coanda”, inaintea plecarii la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European. „Anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 miliarde RON (suma va fi completata pina la finalul anului) pentru a sustine deficitul bugetar si cheltuielile (13 miliarde euro) plus alte 2 miliarde euro de pe piata externa. Daca fluxurile de capital oferite de bancile-mama spre a fi utilizate la bancile din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, adica nu am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta”.
Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:
- Vreau sa va dau cateva cifre care, daca ajung corect la populatie, ne ajuta sa intelegem mai bine situatia.
- Anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 miliarde RON (suma va fi completata pina la finalul anului) pentru a sustine deficitul bugetar si cheltuielile (13 miliarde euro) plus alte 2 miliarde euro de pe piata externa. Daca fluxurile de capital oferite de bancile-mama spre a fi utilizate la bancile din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, adica nu am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta.
- De aceea sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont de nevoia de mentinere a fluxului de capital catre filialele din zona non-euro.
- Cheia Consiliului European pentru noi este sa ne asiguram ca prin capitalizarea bancilor din zona euro nu se reduce expunerea pe Romania si celelate tari non-euro.
- Pentru a va usura si intelegerea ultimului meu mesaj legat de nevoia de a privi cu prudenta bugetul, vreau sa stiti ca in situatia in care am avea un buget cu 3% deficit, Romania ar trebui sa imprumute 71,6 miliarde RON, adica 16,7 miliarde euro de pe piata interna, plus alte 2 miliarde euro de pe pietele externe. In aceasta situatie nu sintem intr-o pozitie foarte favorabila la Consiliu, sa spunem tarilor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre filialele bancare din Romania.
- Formula convenita ieri cu Barroso ar trebui extinsa pentru toate statele din zona non-euro. Aceasta este pentru noi cheia Consiliului de azi.
- Riscurile vin din mai multe locuri: restructurarea datoriei Greciei. Poate sa insemne in principiu taierea a 20-60% din datorie si asumarea ei de catre banci. As traduce – aproape pierdere pentru banci. Or, noi avem banci puternice angajate in sustinerea guvernului Greciei. Riscul e ca bancile expuse in Grecia sa-si retraga capitalul din Romania.
- In 2012 avem nevoie nu doar de finantarea statului, ci si de finantarea mediului privat.