Transferul migranților din Italia în Albania, respins de un tribunal din Roma. Impas pentru guvernul Meloni
Un tribunal din Roma a respins vineri ordinele de detenţie ale primilor migranţi transferaţi de Italia în Albania, informează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres. Săptămâna aceasta, 16 migranţi salvaţi din Marea Mediterană au fost duşi de o navă a marinei militare italiene în Albania, unde au fost închişi miercuri în noul centru de detenţie de la Gjader după ce cazurile lor au fost procesat în portul Shengjin.
Patru dintre ei au fost însă transferaţi ulterior în Italia, din motive de sănătate sau pentru că s-a stabilit că sunt minori; conform avocatului Arturo Salerni, implicat în dosar, decizia tribunalului se aplică tuturor celorlalţi 12 migranţi.
Motivația instanței italiene
Preşedinta instanţei, Luciana Sangiovanni, a declarat într-un comunicat că „refuzul de a valida detenţiile în structuri şi zone din Albania (…) se datorează imposibilităţii de a recunoaşte ca sigure statele de origine ale persoanelor închise”, de aceea migranţii „au dreptul de a fi aduşi în Italia”.
Statul italian a decis că în Albania pot fi reţinuţi doar migranţi din 22 de ţări clasificate ca sigure, printre care Egipt şi Bangladesh, de unde proveneau cei implicaţi în cazul curent, însă o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu permite acest lucru, a arătat judecătoarea citată. Într-un alt dosar, în care era implicată Cehia, CJUE a afirmat că o ţară din afara UE nu poate fi declarată sigură decât dacă întregul său teritoriu este considerat lipsit de pericole; se limitează astfel definiţia noţiunii de stat sigur în afara Uniunii.
„Detenţiile nu au fost validate aplicându-se principiile – obligatorii pentru instanţele naţionale şi pentru guvern – formulate în decizia recentă a CJUE”, a argumentat Sangiovanni.
Nemulțumire în coaliția de guvernământ
Decizia tribunalului a iritat partidul Fratelli d’Italia al prim-ministrului Giorgia Meloni. Formaţiunea politică a scris pe contul său de pe platforma X că „unii magistraţi politizaţi au decis că nu există ţări de origine sigure: imposibil să fie repatriaţi cei care intră ilegal, interzisă repatrierea celor clandestini. Ei ar dori desfiinţarea frontierelor Italiei; nu vom permite asta”.
La rândul său, partidul Liga al vicepremierului Matteo Salvini a declarat că decizia justiţiei este „inacceptabilă şi gravă” şi i-a criticat pe magistraţii „pro-imigranţi”, invitându-i „să se prezinte la alegeri”.
Organizaţia caritabilă Sea Watch a salutat în schimb hotărârea instanţei, afirmând că „întregul spectacol mediatic al guvernului Meloni” a încălcat legislaţia italiană şi internaţională.
Guvernul de la Roma a încheiat la sfârşitul anului trecut cu cel de la Tirana un acord pe cinci ani conform căruia s-au înfiinţat în Albania două centre de detenţie pentru migranţii salvaţi din Mediterana; aceştia îşi vor putea depune de acolo cererile de azil. Costul măsurilor a fost estimat de Italia la 160 de milioane de euro pe an.
În centrele respective pot fi închişi doar bărbaţi adulţi interceptaţi de marina militară sau garda de coastă din Italia în zonele lor de căutare şi salvare din apele internaţionale. Primul control se efectuează pe navele militare, înaintea transferului în portul albanez Shengjin, unde se face identificarea, urmată de transportul migranţilor către al doilea centru – o fostă bază militară din Gjader.