Sari direct la conținut

Transportatorii îi cer lui Ciolacu să respingă prelungirea plafonării prețurilor RCA: E o păcăleală!

HotNews.ro
Protestul transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Protestul transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Confederația transportatorilor auto (COTAR) a solicitat miercuri Guvernului să respingă prelungirea plafonării tarifelor RCA propusă de Ministerul de Finanțe, dacă nu se face la tariful de referință afișat de ASF. „Deși s-a văzut că prețurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze prețurile, la finalul perioadei de așa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creșteri de tarif”, susțin transportatorii.

Confederația transportatorilor, care reunește și firme de taxi și service-uri auto, consideră că „orice plafonare a prețurilor impusă de autorități – dar nu la tariful de referință calculat și afișat pe site-ul ASF, nu ajută pe nimeni, fiind doar pentru a da senzația că executivul a intervenit pe piața de asigurări, pentru a-i proteja pe români” și că „ceea ce se va întâmpla după această perioadă va fi un dezastru”.

  • „Deși pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România, lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă așa-zisa plafonare, când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente față de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creșteri.
  • Ba mai mult, la sfârșitul lunii ianuarie, asigurătorii au găsit modalitatea de a se apropia cât de cât de valoarea tarifului de referință, la autovehiculele peste 16t, umblând la cifrele din faimoasa formulă de calcul.
  • Astfel, în loc să mai plătim la B1-B8 tarife de 15.000-17.000 lei, se achită în jur de 9.500 lei.
  • Din martie anul trecut, până în februarie anul aceasta, peste hotărârea de guvern pentru plafonare, asigurătorii au încasat de la noi acele sume fabuloase, iar la persoane fizice, în perioada de plafonare au crescut tarifele cu 8-10%”, reclamă transportatorii.

Ce este tariful de referință la RCA: Pe cine ajută și pe cine nu

Tariful de referință la RCA nu este prețul de vânzare practicat de firmele de asigurători, ci este doar orientativ, fiind calculat pentru clasa B0 și pentru o perioadă de 12 luni.

Tariful a fost calculat de către firma de audit KPMG, în urma unui contract de achiziție demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având la bază date istorice din ultimii 5 ani anteriori datei de referință, respectiv perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2022.

Aceasta înseamnă că nu a fost luat în calcul falimentul Euroins și nici plafonarea prețurilor RCA, care este în vigoare până la finele acestui an. Detalii aici.

Prețul final plătit pe o poliță RCA depinde de istoricul de daune al șoferului, de rata daunei, de aplicarea sistemului bonus-malus, de localitatea în care e înregistrată mașina și mulți alți factori care nu sunt luați în calcul la stabilirea tarifelor de referință RCA.

Tariful de referință RCA este important pentru asigurații cu risc ridicat.

Potrivit legii, dacă primești de la asigurători cel puțin 3 oferte RCA cu prețuri mai mari cu 36% decât tariful de referință la RCA, înseamnă că ești considerat asigurat cu risc ridicat și te poți adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), pentru a primi un preț mai mic la asigurarea auto.

Tariful de referință este însă un reper și pentru restul șoferilor, deoarece, în ultimii ani, o creștere puternică a acestui indicator a însemnat automat și creșterea prețurilor finale la RCA pentru milioane de șoferi.

Transportatorii au obținut reducerea prețurilor RCA alocate de BAAR la camioanele peste 16 tone: Prima nu poate depăși 9.000 de lei

În urma protestelor de la începutul acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat în data de 19 ianuarie prima măsură de reducere a prețurilor RCA, care vizează exclusiv transportatorii: prima recomandată pentru camioanele de peste 16 tone în clasa B0 (fără penalizări sau bonusuri) nu va depăși 9.000 de lei.

Reducerea a fost posibilă prin revizuirea formulei de calcul a primei recomandate pentru o parte din asigurații cu risc ridicat, respectiv pentru persoanele fizice și juridice care dețin camioane de peste 16 tone și se află în clasa B0.

  • „Prin utilizarea de către BAAR a acestei noi formule, valoarea maximă a primei recomandate nu va depăși 9.000 de lei la clasa B0.
  • Noua formulă de calcul va fi aplicată în termen de două zile lucrătoare de la acordarea avizului de către ASF, pe perioada în care se află în vigoare prevederile HG nr.1326/2023, cu modificările și completările ulterioare (n.a HG-ul care a plafonat încă 3 luni prețurile RCA la valorile din februarie 2023, ajustate cu o creștere maximă de 6,8%)”, a anunțat atunci ASF.

Guvernul vrea să prelungească plafonarea prețurilor RCA până în 30 iunie 2024

Reacția transmisă astăzi de transportatori vine după ce Ministerul de Finanțe a scos în consultare marți seara un proiect de act normativ care propune prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni până la data de 30 iunie 2024.

În prezent prețurile RCA sunt plafonate la nivelul tarifelor practicate de către asigurători la data de 28 februarie 2023, indexate cu un procent de maximum 6,8%, situație care ar expira la finele lunii martie.

Măsura propusă de Finanțe este motivată de nevoia de „a combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor” din piață.

Printre problemele care se mențin încă în piața RCA, Ministerul de Finanțe enumeră faptul că doar 7 din 10 autoturisme sunt asigurate RCA, numărul mare de asigurați cu risc ridicat alocat asigurătorilor, gradul mare de concentrare din piață.

În plus, Ministerul spune că are în vedere și faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

Proiectul de HG se va afla probabil joi, 28 martie, pe agenda ședinței de Guvern.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro