Sari direct la conținut

Trenurile revin pe o treime din linia Galați-Bârlad, care a fost grav avariată de inundațiile din septembrie

HotNews.ro
Trenurile revin pe o treime din linia Galați-Bârlad, care a fost grav avariată de inundațiile din septembrie
Reparatii la linia Galati - Barlad (foto Transferoviar)

Din 15 octombrie se reia circulația trenurilor pe 39 de km dintre cei 109 km ai liniei Galați-Bârlad care a fost distrusă de ape pe o distanță de 6,5 km. Compania Transferoviari a făcut reparații pe porțiunile afectate, iar de marți vor circula nouă trenuri pe sens între Galați și halta Chiraftei.

Compania TFC a depus actele pentru a pune pe traseu autobuze de înlocuire a trenului, astfel încât să fie posibilă în viitor călătoria de la Galați la Bârlad.

De la Galați la Chiraftei sunt 39 de km, iar călătoria durează aproximativ o oră, cu cinci opriri pe parcurs. Mersul trenurilor poate fi consulatat aici.

Pentru a restabili circulația trenurilor pe segmentul Galați – Chiraftei, gestionarul de infrastructură feroviară, compania Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă (TFIN), a executat lucrări de reabilitare (consolidarea terasamentelor și refacerea porțiunilor deteriorate ale căii ferate).

Linia Galați – Târgu Bujor – Bârlad are 109 kilometri. În timpul săptămânii, ruta era folosită de mulți navetiști, durata de parcurs fiind de 2 ore și 40 de minute. Trenurile opreau în 20 de stații pe traseu.

Reamintim că inundațiile grave de la jumătatea lui septembrie din zona Galați au afectat și linia de cale ferată Galați – Bârlad. Linia de cale ferată a fost afectată pe o distanță cumulată de 6,5 km, unde terasamentul a fost spălat, ansamblul șină-traversă și instalațiile de comunicații TTR distruse în totalitate, iar toate clădirile de exploatare feroviară înregistrează pagube majore.

Pentru ca trenurile să revină pe restul de 70 km este nevoie de lucrări de reparații capitale care vor costa câteva zeci de milioane de lei și vor dura, probabil, câteva luni.

Pentru a asigura continuitatea transportului pe toată ruta Galați – Bârlad, operatorul feroviar Transferoviar Călători (TFC) a luat măsuri suplimentare. În baza prevederilor Contractului de Servicii Publice, TFC a solicitat Autorității pentru Reforma Feroviară (ARF) aprobarea unui Act Adițional, care să permită utilizarea autocarelor pentru a înlocui transportul feroviar pe segmentul nefuncțional Chiraftei – Bârlad.

Conform acestui plan, autocarele vor prelua călătorii din stația Chiraftei și îi vor transporta pe traseul feroviar până la Bârlad. Această soluție temporară va asigura continuitatea călătoriilor Galați – Bârlad până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a întregii rute feroviare.

Implementarea acestui plan de transport cu autocare de înlocuire va fi posibilă după aprobarea Actului Adițional de către Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF), spun cei de la TFC.

INTERVIURILE HotNews.ro