Trimisul lui Trump face aceleași declarații despre alegerile din România precum ambasadorul Rusiei la București

Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei în România, și Richard Grenell, trimisul special al lui Trump în chestiuni de politică externă, vorbesc aceeași limbă.
Întrebat, în mod repetat cum comentează acuzele de la nivel înalt, venind dinspre România, UE și SUA, că Rusia a intervenit în alegerile noastre prezidențiale, ambasadorul Vladimir Lipaev a spus, acum câteva zile, că „Rusia nu a influenţat în niciun fel alegerile prezidenţiale din România”.
Ce a declarat ambasadorul Lipaev

Jurnalistul Laurențiu Ungureanu de la HotNews a pus de 5 ori întrebarea despre amestecul Rusiei, în diverse forme. Răspunsul ambasadorului a fost același. La un moment dat, diplomatul a spus: „nu există dovezi ale implicării Rusiei în alegerile României, dar există ale SUA”.
Vladimir Lipaev a afirmat că SUA și-a trădat amestecul când a făcut publică declarația Departamentului de Stat. În această declarație, SUA a spus:
„Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat puternic în NATO și partener în Uniunea Europeană. Progresul României de ancorare în comunitatea transatlantică, câștigat cu greu, nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”.
Moscova a spus că aceasta e o amenințare și o dovadă transparentă a unui amestec mai larg al SUA în alegerile din România.
Ce a spus trimisul special Grenell

În timpul în care ambasadorul Rusiei declara la București că SUA a intervenit în alegerile din România, Richard Grenell, unul dintre reprezentanții lui Donald Trump, a spus pe X și a fost consemnat de ziarul american The New York Sun că nu Rusia, ci administrația Biden a dorit să se interfereze în alegerile românești.
Practic, Grenell nu doar îl contrazice pe secretarul de stat Blinken, ci așează SUA în postura celui care intervine într-un proces unde n-are ce căuta.
Titlul cu care publicația The European Conservative a relatat știrea despre Grenell a fost: „Trimisul SUA: Biden, nu rușii, a manipulat alegerile din România”. Asta se înțelege din ce a spus Grenell. Și asta susține și Vladimir Lipaev.
Postarea pe X a lui Richard Grenell sună astfel:
”Programele USAID au fost folosite ca arme împotriva oamenilor și politicienilor care nu erau woke. Echipa lui Biden a cheltuit banii contribuabililor americani pentru a sprijini programe și candidați de stânga din întreaga lume.
Conservatorii din întreaga lume au fost vizați.
România este cel mai recent exemplu. @CiolacuMarcel”.
„Geografie, ce ai cu mine?”
Când Trump și Putin au anunțat că se vor întâlni, iar reprezentanții lor vorbesc aceeași limbă, nouă ne rămâne aceeași hartă a oportunităților dintotdeauna: voința și creierul. Nu suntem singuri.
În timp ce o parte a oamenilor sărbătoresc, alții sunt îngrijorați. Dar este extrem de util că au început să cadă măștile. Vorbim despre rusificare, nu despre lupta cu progresismul, devine tot mai clar, nu? Scopul este „Eurasia”, noul nume al URSS & prietenii. Moscova vrea din nou controlul zonei.
Europa de Est simte aceleași frisoane ca artunci când era sub cizma rusească. Însă oamenii ei sunt, în realitate, mult mai uniți decât au fost vreodată. Populația „Tratatului de la Varșovia” nu vrea revenirea înspre est, în ciuda celor câteva guverne care joacă această carte.
Europa occidentală este, la rându-i, alături de țările estului. UE și Marea Britanie continuă să susțină Ucraina și să-și întărească responsaibilitățile pentru România, știind că prima prăbușire va fi urmată de altele.
Nici SUA nu înseamnă doar Trump și Musk. Da, victoria culturală a lui Donald Trump este covârșitoare, dar, în realitate, marginea cu care el a câștigat votul popular a fost de doar 1,5%. Nu doar președinții democrați, de la Obama la Biden, au învins mult mai clar, dar și unii dintre republicani. De pildă Bush a avut 2,5% margine în 2004. Iar Reagan a câștigat cu margine de 18% în 1984.
Aceea era o majoritate cu adevărat decisivă, dovadă că Regan a avut de partea sa poporul american și toată lumea liberă în anii când Războiul Rece urma să ia sfârșit prin înfrângerea comunismului.
Acum, mascat în tratate militare, politice și comerciale, comunismul se întoarce. Cel mai ușor ar fi să ne resemnăm, exasperați, așa cum au scris cândva demonstranții turci: „Geografie, ce ai cu mine?”.
Importantă, fără discuție, geografia nu are acum nimic cu noi. Doar noi putem distruge ceea ce am reușit.
ERATĂ: În prima formă a acestui articol, apărea informația că trimisul lui Trump a făcut declarațiile legate de amestecul SUA în România pentru un ziar american. A fost o eroare și îmi cer scuze. În realitate, afirmația lui Richard Grenell a fost făcută personal de el, pe contul său de X și preluată de ziarul american. Dar declarația este aceeași, aici nu a fost nicio eroare. Mediul unde a apărut inițial afirmația nu schimbă cu nimic natura ei și faptul faptul că ambasadorul Lipaev și trimisul special Grenell folosesc același narativ. Omul lui Putin și omul lui Trump pretind că SUA a intrevenit în alegerile românești, împotriva candidaților ”conservatori”, cum afirmă Grenell.