Sari direct la conținut

Trump anunță taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA de luni. Cât de expusă e România

HotNews.ro
Trump anunță taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în SUA de luni. Cât de expusă e România
Donald Trump semnează retragerea din OMS/Profimedia

Statele Unite vor impune de luni taxe vamale de 25% asupra aluminiului și oțelului care intră în țară, a anunțat duminică președintele american Donald Trump, notează AFP.

„Tot oțelul care sosește în Statele Unite va avea taxe vamale de 25%”, a declarat șeful statului reporterilor prezenți la bordul avionului prezidențial care îl transportă la New Orleans pentru a asista la finala Ligii profesioniste de fotbal american.

Trump a adăugat că același nivel de tarife se va aplica și aluminiului.

Liderul de la Casa Albă a mai indicat că va anunța „marți sau miercuri„ „taxe vamale reciproce„, cu scopul de a alinia impozitarea produselor care intră în Statele Unite cu modul în care produsele americane sunt taxate în străinătate.

„Dacă ei ne taxează cu 130% și noi nu îi taxăm, nu va rămâne așa”, a afirmat Trump.

În plus față de măsurile privind produsele din oțel și aluminiu, Trump a spus că, în săptămână, va dezvălui noi tarife reciproce care vizează importurile dintr -o gamă largă de țări care impun taxe pentru exporturile americane.

Taxele promise pentru oțel și aluminiu vin să confirme politica comrcială agresivă a lui Trump, scrie Financial Times. Săptămâna trecută a semnat aplicarea unor taxe de 25 % la importurile venite de la vecinii Canada și Mexic , pentru a le amâna apoi cu 30 de zile.

Dar Trump a taxat 10 % importurile chineze, ceea ce a declanșat represalii de la Beijing care au intrat în vigoare duminică.

„Acest lucru nu va afecta toate țările, deoarece unele impun aceleași taxe vamale ca și noi. Dar cei care profită de Statele Unite vor fi răsplătiți pe măsură”, a adăugat el.

De la învestirea lui Donald Trump, în ianuarie, taxele vamale se află în centrul politicii sale economice și diplomatice, văzute ca un mijloc de reducere a deficitului comercial al Statelor Unite, dar și ca o pârghie pentru negocierile cu țările vizate.

De marți, produsele din China s-au scumpit prin taxe vamale suplimentare de 10% – măsură la care Beijingul a decis să răspundă cu suprataxe țintite asupra anumitor produse americane din 10 februarie.

Exporturile din Mexic și Canada spre Statele Unite urmau inițial să se confrunte cu taxe vamale (de 25%) începând de marți. Dar Donald Trump le-a acordat în ultimul moment o amânare de o lună, după ce a primit angajamente de a consolida securitatea frontierelor.(Agerpres)

Cât de expusă e România la potențialele taxe pe care Trump vrea să le impună UE? Imaginea comerțului nostru cu America

SUA este al 14-lea cel mai bun cumpărător de produse românești, exporturile noastre în America fiind comparabile ca valoare cu cele din relația cu Republica Moldova, anume de peste două miliarde de euro în 2023, potrivit datelor Statisticii consultate de HotNews. Soldurile comerciale ale celor două țări fiind excedentare în favoarea României, începând din 2010. Impunerea unor bariere tarifare din partea președintelui american ar afecta comerțul României cu America.

Donald Trump a declarat recent că Uniunea Europeană va trebui să „plătească un preţ mare” pentru că nu cumpără suficiente mărfuri americane, dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, transmite Reuters.

„O să vă spun ceva, Uniunea Europeană sună atât de frumos, atât de minunat, nu? Toate micile ţări europene drăguţe care se adună”, a declarat Trump în Pennsylvania, după ce a promis să promulge „legea comerţului reciproc Trump”.

„Ei nu ne cumpără maşinile. Nu ne cumpără produsele agricole. Ei vând milioane şi milioane de maşini în Statele Unite. Nu, nu, nu, ei vor trebui să plătească un preţ mare”, a afirmat președintele american.

Trump a promis să impună un tarif de 10% la importurile din toate ţările şi taxe mult mai mari la importurile din China, pentru a limita deficitul comercial al țării sale. Europa are, alături de alte state, un excedent în comerțul cu SUA.

Cele mai mari exporturi le avem la categoria Mașini și echipamente electrice, mai exact la subcategoria „Tablouri, panouri, console, pupitre, alte suporturi pentru comanda/distribuirea electricității”- peste 216 milioane de euro. Pe locul al doilea la exporturile românești în SUA găsim motoare și generatoare electrice, cu aproape 65 milioane de euro anual.

În cadrul categoriei „Mașini și aparate electrice care au o funcție proprie, nedenumite și necuprinse în altă parte” care sună oarecum ciudat, sunt de fapt incluse acceleratoare de particule, generatoare de semnal electric, aparate pentru electroliză, țigări electronice și alte dispozitive de vaporizare.

Prin urmare, o posibilă creștere a tarifelor la produsele importate de SUA din UE va afecta negativ o parte a exporturilor românești.

Pentru 2024, exporturile mărfurilor românești în America sunt estimate la 0,7% din PIB -ul României sau 2,4 miliarde de euro. Cât de mult vor fi afectate exporturile de mărfuri din România în SUA depinde de valoarea taxelor impuse de Trump și de gradul de senzitivitate al exporturilor în SUA la creșterea taxelor.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro