Sari direct la conținut

Trump sancţionează Africa de Sud / Musk acuzase ţara sa de origine că are legi rasiste

HotNews.ro
Trump sancţionează Africa de Sud / Musk acuzase ţara sa de origine că are legi rasiste
Donald Trump, în Biroul Oval de la Casa Albă, 4 februarie 2025. Sursa foto: Photo Press Service / Bestimage / Profimedia

Statele Unite nu vor mai furniza ajutor financiar sau asistenţă Africii de Sud, a anunţat vineri preşedintele american Donald Trump, el denunțând în acest mod o lege a exproprierii din această țară pe care o consideră discriminatorie faţă de fermierii albi, relatează AFP.

Această lege „va permite guvernului sud-african să confişte proprietăţile agricole ale minorităţii etnice Afrikaner fără despăgubiri”, a denunțat Trump într-un ordin executiv prin care a decis înghețarea tuturor finanţărilor atât timp cât guvernul sud-african îşi va continua „practicile nedrepte şi imorale”.

El a menţionat, de asemenea, acuzaţia de genocid formulată de Africa de Sud împotriva Israelului din cauza războiului său din Fâşia Gaza şi consolidarea relaţiilor Pretoriei cu Iranul.

„Statele Unite nu pot sprijini guvernul sud-african în condiţiile în care acesta comite încălcări ale drepturilor în ţara sa sau subminează politica externă a SUA”, a scris el.

În decret, Trump promite totodată că va oferi asistenţă „pentru relocare” persoanelor care consideră că au fost „victime ale unei discriminări rasiale nedrepte”.

Miliardarul Elon Musk, care s-a născut în Africa de Sud şi a devenit un apropiat al lui Donald Trump, şi-a acuzat ţara de origine că are „legi asupra proprietăţii clar rasiste”, într-o postare pe rețeaua sa socială X.

Un subiect controversat în Africa de Sud

Problema funciară este un subiect controversat în Africa de Sud, unde majoritatea pământurilor sunt deţinute de minoritatea albă, moştenire a unei politici de expropriere a populaţiei negre în timpul colonizării şi apartheid-ului.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a promulgat la sfârşit de ianuarie o lege care autorizează guvernul, în anumite condiţii şi din considerente de interes general, să decidă exproprieri fără despăgubiri.

Pretoria susţine că legea nu le permite autorităţilor să efectueze exproprieri în mod arbitrar şi că ele trebuie mai întâi să încerce să ajungă la un acord cu proprietarul.

„Legea privind exproprierea, recent adoptată, nu este un instrument de confiscare. Este vorba despre o procedură legală care garantează accesul la pământ în mod just şi echitabil, în conformitate cu Constituţia”, a subliniat Ramaphosa la începutul acestei săptămâni.

„Suntem nerăbdători să discutăm cu administraţia Trump despre politica noastră de reformă agrară şi alte subiecte”, a adăugat el, exprimându-şi speranţa că, în urma acestor discuţii, cele două părţi vor avea o mai bună înţelegere comună.

Joi, în discursul său anual privind starea națiunii, președintele sud-african a transmis că țara sa „nu se va lăsa intimidată”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro