Sari direct la conținut

Trump spune că Taiwanul, amenințat de Beijing, ar trebui să plătească SUA pentru apărare: „Nu ne oferă nimic”

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: José Luis Villegas / AP / Profimedia
Donald Trump, Foto: José Luis Villegas / AP / Profimedia

Declarațiile făcute de Donald Trump pentru Bloomberg pun sub semnul întrebării sprijinul Washingtonului pentru Taipei, în cazul în care liderul republican va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie și se va întoarce la Casa Albă.

Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru apărarea sa, deoarece nu oferă nimic țării, a declarat Donald Trump pentru Bloomberg Businessweek, potrivit Reuters.

„Îi cunosc foarte bine pe oameni, îi respect foarte mult. Ei au preluat aproximativ 100% din afacerea noastră cu cipuri. Cred că Taiwanul ar trebui să ne plătească pentru apărare”, a declarat Trump în interviul acordat în 25 iunie, care a fost publicat marți.

„Știți, nu suntem diferiți de o companie de asigurări. Taiwanul nu ne oferă nimic”, a întărit el.

Statele Unite sunt cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului, dar nu au niciun acord oficial de apărare, spre deosebire de cele încheiate cu Coreea de Sud și Japonia. Cu toate acestea, Statele Unite sunt obligate prin lege să furnizeze Taiwanului mijloacele necesare pentru a se apăra.

Guvernul taiwanez a făcut din modernizarea apărării o prioritate și a declarat de multe ori că securitatea insulei este în mâinile sale.

Ce răspund liderii de la Taipei

Răspunzând comentariilor lui Trump, premierul taiwanez Cho Jung-tai a declarat că Taiwanul și SUA au relații bune, în ciuda lipsei legăturilor oficiale, și este dedicat consolidării propriei apărări.

„Taiwanul și-a consolidat constant bugetul de apărare și și-a demonstrat responsabilitatea față de comunitatea internațională”, a declarat el reporterilor din Taipei.

„Suntem dispuși să ne asumăm mai multă responsabilitate; ne apărăm și ne asigurăm securitatea”, a spus el.

Ministerul de Externe al Taiwanului a refuzat să comenteze remarcile lui Trump.

Taiwanul, pe care China îl consideră parte a teritoriului național, s-a plâns de activitatea militară chineză repetată din ultimii patru ani, Beijingul încercând să exercite presiuni asupra insulei guvernate democratic, care respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei.

Președintele american Joe Biden a iritat guvernul chinez prin comentariile care păreau să sugereze că SUA ar apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, o abatere de la o poziție americană de lungă durată de „ambiguitate strategică”.

Acțiunile celui mai mare producător de cipuri, în scădere

Acțiunile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume și un furnizor important pentru Apple și Nvidia, au închis în scădere cu 2,4% miercuri, după publicarea declarațiilor lui Trump.

TSMC este producătorul dominant de cipuri avansate utilizate în toate domeniile, de la aplicații de inteligență artificială la smartphone-uri și avioane de luptă, iar analiștii consideră că orice conflict privind Taiwanul ar decima economia mondială.

TSMC cheltuiește în prezent miliarde de dolari pentru construirea de noi fabrici în străinătate, inclusiv 65 de miliarde de dolari pentru trei fabrici în statul american Arizona, deși susține că majoritatea producției va rămâne în Taiwan.

Taiwanul cumpără arme americane în valoare de multe miliarde de dolari

Taiwanul așteaptă în prezent livrări de arme din partea Statelor Unite în valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari, pe care oficialii și politicienii americani s-au angajat să le accelereze.

Începând cu 2022, Taiwanul s-a plâns de întârzierile în livrările de arme americane, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, deoarece producătorii s-au concentrat pe aprovizionarea Ucrainei.

În aprilie, Congresul SUA a adoptat un pachet de ajutor extern care include sprijin pentru armament pentru Taiwan.

De partea celalaltă, China a organizat două zile de jocuri de război în jurul insulei la scurt timp după ce președintele Lai Ching-te a preluat funcția în mai, manevrele fiind o „pedeapsă” pentru discursul inaugural al acestuia, pe care Beijingul l-a denunțat ca fiind separatist.

De asemenea, China a trimis baloane deasupra insulei și misiuni aproape zilnice ale forțelor aeriene pe cerul din apropierea Taiwanului.

Beijingul nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Lai, care susține că doar poporul taiwanez își poate decide viitorul, s-a declarat deschis la tratative, dar a fost refuzat.

INTERVIURILE HotNews.ro