Sari direct la conținut

„Trump va face pagube, dar Musk este cel de care ar trebui să ne facem griji”. Motivele, expuse într-o opinie The Independent

HotNews.ro
„Trump va face pagube, dar Musk este cel de care ar trebui să ne facem griji”. Motivele, expuse într-o opinie The Independent
Elon Musk, la un miting al lui Donald Trump, 31 octombrie 2024. Foto: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Elon Musk, miliardarul care a pompat milioane de dolari pentru a-l ajuta pe candidatul republican în cursa pentru câștigarea preşedinţiei SUA, va avea o putere politică reală, odată cu instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, scrie jurnalistul Alan Rusbridger, fost redactor-șef The Guardian, într-un articol de opinie publicat de The Independent.

„Nu cu mult timp în urmă, el (n.r. Elon Musk) a fost un critic moderat al lui Trump, dar și el a înțeles că cea mai bună soluție e să devină un suporter înrăit al lui Trump”, scrie jurnalistul britanic, care explică de ce „Musk este cel de care ar trebui să ne facem griji”.

„Trump îl va face pe Musk mult mai bogat”

„Trump îl va face pe Musk mult mai bogat. Calculele arată că bărbatul-copil ar putea beneficia personal de 20 de miliarde de dolari numai prin Tesla – și asta înainte de a intra în vigoare contractele privind explorarea spațială în valoare de miliarde de dolari”, scrie fostul redactor-șef The Guardian.

Potrivit jurnalistului, „mai îngrijorătoare este combinația dintre două personaje atât de ciudate care se unesc pentru a prezida lumea liberă, ca să nu mai vorbim de al treilea muschetar – celălalt ciudat lingușitor, Robert F Kennedy Jr.”.

Robert F. Kennedy Jr. Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

El spune că mutarea la Casa Albă a celor trei – Trump, Musk și Robert F Kennedy Jr. are ceva din filmul „Dr. Strangelove”, adaptat de scriitorul și satiristul Armando Iannucci.

„RFK Jr. a sărbătorit miercuri victoria lui Trump publicând o promisiune conform căreia prima acțiune a noului președinte va fi să le spună administratorilor tuturor sistemelor de apă din SUA să elimine fluorura din apa publică, deoarece (în opinia lui RFK) fluorura este un ucigaș tăcut”, scrie Alan Rusbridger în The Independent.

Puterea lui Musk constă și în „faptul că oamenii responsabili cu informațiile dau prioritate zvonurilor și minciunilor care se conformează punctului lor de vedere”, crede scriitorul Iannucci, care, potrivit lui Alan Rusbridger, are un dispreț deosebit pentru Elon Musk.

Despre rolul lui Musk în social media, jurnalistul britanic spune că Musk s-a autoproclamat arbitrul discursului pentru 350 de milioane sau mai mult de oameni. El povestește cum Musk a postat pentru cei 200 de milioane de urmăritori ai săi în timp ce Trump își proclama victoria: «Voi sunteți mass-media acum». „Și oamenii îl iau în serios”, mai scrie Alan Rusbridger.

Legătura lui Musk cu Putin și programul Starlink

„Mai îngrijorătoare este tendința sa de a acționa ca un operator independent în politica internațională, estompând toate granițele dintre securitatea națională, falsa diplomație și câștigul personal”, afirmă Rusbridger, relatând că Wall Street Journal a relatat recent că Musk a fost în contact recurent cu Vladimir Putin de la sfârșitul anului 2022, discuțiile lor vizând «subiecte personale, afaceri și tensiuni geopolitice».

„Musk, care pretinde că are autorizație de securitate strict secretă și că a creat legături de afaceri profunde cu agențiile militare și de informații americane, ar fi fost rugat de Putin să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping”, opiniază jurnalistul britanic.

Programul Starlink al lui Musk este, de asemenea, esențial pentru războiul din Ucraina – iar X este inundat de campanii rusești de dezinformare.

Jurnalistul scrie în The Independent că „Musk ar fi avut și alte conversații cu Serghei Kiriienko, primul adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, care a fost acuzat luna trecută de Departamentul de Justiție al SUA că a creat 30 de domenii de internet, unele pe X, pentru a răspândi dezinformarea rusă menită să erodeze sprijinul pentru Ucraina și să influențeze alegerile prezidențiale din SUA”, iar „printre tacticile lor s-a numărat imitarea unor organizații media americane reale, inclusiv The Washington Post”.

În concluzia opiniei sale, Alan Rusbridger notează: „Musk – mai mult decât orice altă persoană – l-a ajutat pe Trump să fie reales. A aruncat sute de milioane de dolari în slujba realegerii lui Trump și și-a pus efectiv platforma de social media la dispoziția lui Trump. Între timp, se pare că a comunicat în secret cu inamicul nr. 1 al Americii, care duce el însuși un război activ împotriva unuia dintre aliații Americii.

Actul preventiv de capitulare al lui Bezos a afectat reputația unui mare ziar în serviciul mai mare al celorlalte companii ale sale. Robert Kennedy Jr. va fi uitat în curând. Trump 2.0, după cum reiese din cele mai recente apariții în campanie, este o umbră divagantă și nefocalizată a fostului său sine. Cu siguranță, va face pagube, dar s-ar putea dovedi că Musk este cel de care ar trebui să ne facem griji”.

INTERVIURILE HotNews.ro