Trump vrea ca cel mai important aliat al lui Putin să joace un rol-cheie în obținerea păcii în Ucraina. Dar cât de dispus este acesta să se implice?

În timp ce războiul din Ucraina se apropie de al patrulea an al desfășurării sale, președintele american Donald Trump a spus clar care lider mondial crede că poate ajuta America să pună capăt conflictului: Xi Jinping, aliatul lui Vladimir Putin, scrie miercuri CNN, într-o analiză privind măsura în care președintele Chinei este dispus să joace un rol-cheie în negocierile de pace.
„Din fericire, China ne poate ajuta să oprim războiul, în special, cel dintre Rusia-Ucraina (…) ei (chinezii, n.r.) au o mare putere asupra acestei situații și vom lucra cu ei”, le-a spus Trump elitelor politice și de afaceri reunite la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, luna trecută.
Trump și-a exprimat această speranță, a precizat el în repetate rânduri, într-o convorbire cu liderul chinez cu câteva zile înainte de a depune jurământul de învestitură luna trecută – și este un subiect care are mari șanse să fie abordat în zilele următoare, în timp ce oficiali din întreaga lume se reunesc la Munchen pentru conferința anuală de securitate.
În timp ce Trump și-a complicat, aparent, planul de a orchestra pacea alături de Xi prin impunerea unui tarif general de 10% asupra importurilor chineze în Statele Unite, la începutul acestei luni, războiul din Ucraina poate reprezenta un rar subiect de colaborare – mai ales că Beijingul caută să evite adâncirea fricțiunilor comerciale.
„Având în vedere mizele relațiilor dintre SUA și China, dacă Trump consideră cooperarea cu Beijingul drept singurul aspect critic care ar putea îmbunătăți relațiile dintre SUA și China, cred că China va fi foarte tentată … (și ar putea) juca un rol util”, a declarat Yun Sun, directoare a Programului China în cadrul think tank-ului Stimson Center din Washington. În același timp, a adăugat ea, Beijingul se va feri totuși să submineze alinierea sa cu Moscova.
China a încercat mult timp să se poziționeze în cadrul conflictului ca un potențial intermediar al păcii – promovându-și propria propunere, vag formulată, de soluționare a războiului. Dar, în Occident, oferta sa a fost până acum umbrită de o altă realitate: sprijinul constant al Beijingului pentru Rusia lui Putin.
Miza va fi una mare pentru Xi în cazul în care el va risca să afecteze acest parteneriat, pe care liderul chinez l-a construit ca parte esențială a obiectivelor sale mai largi de a contracara presiunea din partea Occidentului și de a remodela ordinea mondială în favoarea Chinei.
Iar o masă de negocieri la care Xi are un loc important este, de asemenea, una la care Putin, nu Trump, are un partener ferm – o realitate prin care Washingtonul ar trebui să navigheze cu atenție dacă nu vrea să riște izolarea din partea aliaților europeni sau să ajungă la o soluție inacceptabilă pentru Ucraina, spun analiștii.
„Rezultatul real pe care Beijingul ar dori să îl evite este o Rusie foarte slăbită”, a declarat Chong Ja Ian, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore. „Pentru că atunci (Beijingului) i-ar lipsi un partener major”, a arătat profesorul.
Poate fi întrezărit sfârșitul războiului?
Se așteaptă ca viitorul conflictului să ocupe un loc important pe agenda viitoarei Conferințe de securitate de la München, care va începe vineri în Germania, unde vicepreședintele american JD Vance se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Ministrul chinez de externe Wang Yi va conduce, de asemenea, o delegație de la Beijing.
Asupra reuniunii planează o schimbare dramatică de ton în abordarea Washingtonului față de război. Trump a pus sub semnul întrebării sprijinul militar american pentru țara devastată de război, pe care predecesorul său Joe Biden și aliații NATO ai SUA l-au considerat esențial pentru apărarea nu doar a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, ci și a ordinii mondiale bazate pe reguli.
Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, Trump, cunoscut pentru abordările sale tranzacționale, a sugerat în schimb că SUA ar trebui să obțină acces la bogatele resurse naturale ale Ucrainei în schimbul asistenței militare. El a sugerat, de asemenea, că Ucraina „ar putea fi rusă într-o zi” și a declarat că administrația sa a făcut „progrese extraordinare” în stabilirea bazelor pentru potențiale negocieri de pace cu Rusia și Ucraina, fără a oferi detalii.
Într-o serie de întâlniri în Europa programate săptămâna aceasta, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și emisarul lui Trump pentru Ucraina și Rusia, generalul Keith Kellogg, îi vor îndemna pe omologii lor europeni și din NATO să își asume un rol mult mai important în sprijinirea Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali din domeniul apărării și persoane familiarizate cu această chestiune.
Membrii administrației Trump urmează, de asemenea, să se întâlnească cu oficiali ucraineni în zilele următoare, mai multe surse precizând pentru postul american de televiziune că secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, este așteptat să meargă la Kiev pentru discuții despre depozitele minerale esențiale ale țării, în timp ce Kellogg urmează, de asemenea, să viziteze Ucraina după întâlnirile de la Munchen.
Zelenski a declarat că este dispus să negocieze cu Putin – dar numai dacă SUA și Europa continuă să sprijine Ucraina și „să ofere garanții de securitate”, în timp ce Rusia a reiterat în ultimele zile că va accepta doar o pace în care Ucraina renunță la ambițiile ei de a adera la NATO și cedează regiunile anexate în prezent de Moscova.
Dar, în timp ce Trump face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului, administrația sa nu a precizat încă ce fel de condiții de pace speră să fie convenite.
Cât de mult își dorește Trump să colaboreze cu Xi – și dacă liderul chinez este sau nu de acord – poate depinde într-o anumită măsură de acești parametri, spun observatorii consultați de CNN. În trecut, liderii occidentali au încercat, fără succes, să îl convingă pe Xi să îl împingă pe Putin către o pace în conformitate cu cea susținută de Zelenski și Ucraina.
Chiar dacă China a susținut că e neutră în conflict și a făcut apel la pace, ea a apărut ca o linie vitală diplomatică și economică cheie pentru Rusia în timpul războiului, inclusiv prin trimiterea de bunuri cu dublă utilizare despre care liderii NATO au spus că alimentează sectorul de apărare al Rusiei și îi facilitează activitatea militară. Beijingul își apără comerțul ca parte a relațiilor sale normale cu Rusia.
Este probabil că, în ochii lui Trump, toate acestea îi conferă lui Xi o influență asupra lui Putin. Dar observatorii apropiați ai politicii externe a Chinei spun că nu este atât de simplu.
„Poate China să amenințe că va întrerupe furnizarea (de bunuri esențiale către Rusia)? Nu, pentru că Beijingul nu își poate permite o Rusie complet eșuată”, a declarat Liu Dongshu, profesor asistent care se concentrează pe politica chineză la City University din Hong Kong. Acesta a arătat că Beijingul a calculat că relațiile sale cu SUA și Europa s-au deteriorat deja într-o asemenea măsură încât nu are de ales decât să continue să sprijine singurul său aliat diplomatic puternic.
Xi și Putin și-au declarat în mod memorabil parteneriatul „fără limite” cu câteva săptămâni înainte ca tancurile rusești să treacă peste granițele suverane ale Ucrainei – o promisiune făcută pe baza opoziției lor comune față de NATO și a opiniei că Occidentul condus de SUA este în declin, în timp ce țările lor sunt în creștere.
De asemenea, Xi îl vede pe Putin ca pe o potențială sursă de sprijin economic și diplomatic dacă Beijingul ar invada vreodată Taiwanul, spun unii observatori. Ambiția lui Xi de a prelua controlul asupra insulei democratice autoguvernate poate reprezenta un alt motiv cheie pentru care liderul chinez va fi precaut față de orice mișcare ce riscă să afecteze această relație.
Liderul chinez s-ar putea bucura, de asemenea, de faptul că războiul joacă un rol în distragerea atenției Statelor Unite de la concentrarea lor asupra Asiei și Taiwanului – un lucru pe care apropiații lui Trump, inclusiv vicepreședintele JD Vance, l-au subliniat.
În calitate de senator american, Vance a susținut anul trecut că aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană de către SUA riscă să afecteze capacitatea Washingtonului de a ajuta la apărarea Taiwanului în cazul în care China ar ataca insula pe care o revendică ca fiind a sa.
„Xi și Trump pot pretinde că sunt pacificatori”
Colaborarea cu Trump pentru a-l presa pe Putin să se așeze la masa negocierilor – oricare ar fi termenii unui acord – ar marca, de asemenea, o schimbare radicală în abordarea de până acum a Beijingului față de conflict, notează CNN.
Xi și oficialii săi au folosit războiul ca o platformă pentru a promova o viziune pentru o lume condusă de China, una în care sistemul de alianțe american a fost dezmembrat sau slăbit.
„China se concentrează pe construirea unei coaliții de națiuni non-occidentale, inclusiv țări în curs de dezvoltare influente precum Brazilia, pentru a valorifica conflictul din Ucraina în vederea remodelării arhitecturii de securitate globală și a promovării unei viziuni alternative a ordinii mondiale”, a declarat Tong Zhao, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace din SUA.
Deocamdată, Beijingul va avea puține motive să se angajeze într-o cooperare substanțială cu Washingtonul, a arătat Zhao, menționând că oficialii chinezi vor aștepta, totuși, să vadă ce beneficii ar putea fi obținute din orice înțelegere potențială, mai largă, cu Trump.
Acestea fiind spuse, actualul președinte american – un critic al NATO, care și-a exprimat în mod repetat admirația personală pentru Putin și Xi – ar putea fi un partener de negociere mai atrăgător pentru ambii lideri.
Înainte de a-și prelua funcția, Trump a făcut apel la o „încetare imediată a focului și la negocieri” – o poziție care coincide cu poziția declarată a Beijingului cu privire la război, care a fost criticată de Occident ca fiind utilă Rusiei. De asemenea, în ultimele săptămâni, el a preluat punctele de vedere ale Moscovei și Beijingului, simpatizând cu punctul de vedere al Kremlinului conform căruia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO și că războiul a continuat deoarece America „a început să toarne echipamente” în Ucraina.
Parlamentarii americani și unii membri ai administrației Trump rămân duri cu ambele țări. Dar poziția lui Trump ridică întrebarea dacă există o înțelegere pe care Beijingul, Moscova și Washingtonul ar putea-o orchestra și care să le mulțumească pe toate trei – și ce ar putea însemna aceasta pentru Ucraina și viitorul conflictului.
„Puteți vedea cum fiecare ar putea obține ceva din anumite acorduri de pace – Putin poate salva aparențele, Xi și Trump pot pretinde că sunt pacificatori”, a declarat Robert Ward, director de geoeconomie și strategie la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Marea Britanie.
Dar există riscul, în orice fel de acord în care Rusia rămâne în posesia teritoriilor din Ucraina pe care le ocupă în prezent, ca situația să devină „un conflict care nu s-a încheiat, ci doar o perioadă de acalmie”, a avertizat Ward.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro