Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1085: Negocieri de pace, anunțate de Trump după o discuție cu Putin / Reacția lui Zelenski / Kremlinul nu vrea să cedeze teritorii / Atac rusesc cu rachete balistice în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 1085: Negocieri de pace, anunțate de Trump după o discuție cu Putin / Reacția lui Zelenski / Kremlinul nu vrea să cedeze teritorii / Atac rusesc cu rachete balistice în Ucraina
Soldați ucraineni din Brigada a 3-a independentă de tancuri, în misiune de luptă, regiunea Harkov, nord-estul Ucrainei, 10 februarie 2025. FOTO: Viacheslav Madiievskyi/UK / Sipa Press / Profimedia

Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit să facă „schimb” de teritorii cu Rusia în cadrul unor eventuale negocieri de pace sub egida Statelor Unite. Dacă Donald Trump reușește să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor, „vom face schimb de teritorii”, a declarat Zelenski pentru The Guardian, adăugând că nu știe ce teritorii ar putea cere Kievul în schimb pentru că „toate teritoriile noastre sunt importante, nu sunt unele cu prioritate. Președintele ucrainean a spus că doar Europa nu poate garanta securitatea țării sale: „Garanțiile de securitate fără America nu sunt garanții de securitate reale”.

Evenimentele de miercuri, ziua 1085 a războiului din Ucraina, LIVE:

Londra anunță că susține dorința lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina

Marea Britanie susține dorința președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, iar prioritatea Regatului Unit este ca Ucraina să fie în cea mai puternică poziție posibilă, a anunțat Ministerul de Externe de la Londra, într-un comunicat de presă, citat de Reuters.

„Împărtășim dorința președintelui Trump de a pune capăt acestui război barbar. Rusia ar putea face acest lucru mâine retrăgându-și forțele și punând capăt invaziei sale ilegale”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

„Am spus întotdeauna că vom sprijini Ucraina să obțină o pace justă și de durată. Prioritatea noastră în acest moment este să punem Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă”, a indicat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin și Donald Trump au discutat telefonic miercuri timp de aproape o oră și jumătate și au convenit să se întâlnească, a transmis Kremlinul, în timp ce liderul de la Casa Albă a afirmat la rândul său că a convenit cu omologul său rus să înceapă „imediat” negocierile cu privire la Ucraina.

După discuția cu Putin, Trump a purtat miercuri o convorbire telefonică și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat Kievul. Ulterior, republicanul a precizat că va avea o primă întâlnire cu Vladimir Putin în Arabia Saudită.

Autorităţile au emis, miercuri seară, un mesaj RO-Alert privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în zona de nord a judeţului Tulcea. ISU Tulcea a precizat că a primit un apel de la un locuitor care a afirmat că a auzit o bubuitură, în zona Grindu.

Cine este rusul eliberat de SUA în schimbul americanului Marc Fogel

Donald Trump anunță în ce țară va avea prima întâlnire cu Vladimir Putin

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat miercuri că un acord între Kiev și Washington privind accesul la resursele de minereuri va oferi Ucrainei un „scut de securitate” după război, iar președintele Volodimir Zelenski a spus că speră să se ajungă la un acord spre finalul acestei săptămâni.

Rusia va deschide o bază navală în Marea Roșie, în apropierea Canalului Suez

Trei deţinuţi – doi belaruşi şi un american – au fost eliberaţi din Belarus şi predaţi autorităţilor americane, a anunţat miercuri Casa Albă, fără a le preciza numele, relatează Reuters şi AFP.

Negocierile cu mize mari, care pot decide viitorul Europei de Est, trebuie să includă Ucraina, au avertizat miercuri diplomați europeni de top, după ce președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin au convenit „începerea imediată a negocierilor” de pace, scrie Politico.

În timp ce războiul din Ucraina se apropie de al patrulea an al desfășurării sale, președintele american Donald Trump a spus clar care lider mondial crede că poate ajuta America să pună capăt conflictului: Xi Jinping, aliatul lui Vladimir Putin, scrie miercuri CNN, într-o analiză privind măsura în care președintele Chinei este dispus să joace un rol-cheie în negocierile de pace.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut miercuri o convorbire telefonică cu omologul său american Donald Trump, a anunțat președinția ucraineană, la scurt timp după ce liderul de la Casa Albă a anunțat că tocmai a discutat la telefon cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie AFP.

Președintele american Donald Trump a anunțat că a discutat miercuri cu președintele rus Vladimir Putin despre „începerea imediată” a negocierilor pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează Reuters.

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a discutat miercuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Kiev.

Această vizită a fost anunțată anterior de președintele american Donald Trump, dar fără prea multe detalii pe acest subiect. De altfel, deplasarea lui Bessent la Kiev a fost prima vizită a unui membru al noii administrații americane în Ucraina.

Totodată, această vizită precede întâlnirea dintre președintele Zelenski și vicepreședintele american JD Vance, care va avea loc vineri în Germania, într-un moment în care Washingtonul își trasează linii roșii în privința NATO și a Ucrainei. (AFP)

Reacția Alianței Nord-Atlantice la un potențial atac din partea Rusiei va fi „devastatoare”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor apărării din statele aliate.

România a fost vizată de acţiuni de „sabotaj” şi atacuri hibride specifice Rusiei, potrivit DIICOT

România a fost vizată, în anul 2024, alături de alte state europene, de acţiuni de „sabotaj” specifice arsenalului de tehnici hibride ale Federaţiei Ruse, scopul atacurilor hibride fiind de a testa pregătirea de apărare a ţărilor din NATO şi a găsi slăbiciuni în infrastructură, susţine DIICOT în raportul de activitate pe anul trecut.

„Pe parcursul anului 2024, atât România, cât şi alte ţări europene, au fost vizate de diferite acţiuni de ‘sabotaj’, specifice arsenalului de tehnici hibride pe care Federaţia Rusă îl folosea în România, precum şi în statele aliate. Începând cu anul 2022, cel puţin 50 de incidente au avut loc în 13 ţări din Europa, care ar putea fi operaţiuni hibride ruseşti. Acestea includ cazuri de spionaj, diversiune, vandalism, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare şi trei atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică”, afirmă DIICOT, potrivit Agerpres.

Procurorii arată că Rusia a schimbat tactica în lansarea atacurilor hibride, respectiv nu mai trimite agenţii săi în statele NATO, ci recrutează contractori aleatoriu pe chat-uri în aplicaţia Telegram, contra unor sume de bani.

„Germania, Franţa, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda şi Suedia au fost afectate de atacuri hibride. În cele mai multe cazuri, nu au existat victime, deşi evitarea victimelor nu este o prioritate pentru serviciile de informaţii ruse. Se observă, de asemenea, o schimbare în tactica serviciilor – Rusia nu mai trimite agenţi instruiţi, ci recrutează contractori aleatoriu contra cost. Candidaţii sunt recrutaţi pe chat-uri în Telegram, iar salariile variază, pornind de la câteva sute la câteva mii de dolari. Scopul atacurilor hibride este de a testa pregătirea de apărare a ţărilor din NATO, de a se găsi slăbiciunile în infrastructură şi de a se aglomera organele de cercetare ale statelor occidentale”, explică DIICOT.

Guvernul ucrainean a aprobat, marți, proiectul privind intrarea în vigoare a unui contract încheiat pe termen de un an pentru voluntarii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care doresc să se înroleze în armata ucraineană, cu scopul de a stimula recrutarea prin stimulente financiare și beneficii sociale, însă decizia a stârnit reacții mixte în cadrul comunității militare, scrie miercuri The Kyiv Independent.

VIDEO „Părinte, sunteți cumva din vestul Ucrainei?”. Patriarhul Kirill, răspuns zeflemitor dat unui preot care a contestat public alinierea față de Kremlin

Revenirea Ucrainei la granițele dinainte de război este „iluzorie” și „nerealistică”, spune noul șef al Pentagonului: „SUA nu se pot concentra în principal pe securitatea în Europa”

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat miercuri că a reținut un înalt funcționar de la departamentul antiterorist care este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, relatează Reuters care subliniază că este doar unul dintr-o serie de cazuri care ilustrează amenințarea continuă pe care o reprezintă agenții secreți la adresa securității naționale de la Kiev.

O țară de pe flancul estic al NATO avertizează că Vladimir Putin n-a renunțat la revendicările din 2021 ce vizează inclusiv România

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că este de acord cu președintele american Donald Trump cu privire la necesitatea unei mai mari împărțiri a eforturilor între America și aliații săi europeni în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina.

Membrii NATO au convenit anul trecut să ofere Ucrainei 40 de miliarde de euro în asistență de securitate în decurs de un an, dar au ajuns să trimită peste 50 de miliarde, peste jumătate provenind de la aliații europeni și Canada, potrivit alianței.

Ajutorul „face un mare pas în direcția a ceea ce a cerut președintele Trump. Sunt de acord cu el că trebuie să echilibrăm asistența de securitate pentru Ucraina”, a declarat Rutte miercuri la Bruxelles, înainte de o reuniune a oficialilor dedicată discutării ajutorului pentru Ucraina. (Reuters)

O tentativă de asasinare a lui Zelenski s-a soldat cu morți în biroul prezidențial, dezvăluie liderul ucrainean.

O încercare de asasinare a lui Volodimir Zelenski la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022 a dus la uciderea unor persoane chiar în interiorul biroului prezidențial, a dezvăluit Zelenski într-un segment de interviu pentru The Guardian publicat miercuri.

Emisarul lui Trump sosit pe neașteptate în Rusia a avut „o misiune secretă”, dincolo de eliberarea profesorului american încarcerat.

Președintele american Donald Trump l-a însărcinat în secret pe emisarul său special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, să faciliteze negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează The New York Times, citând surse informate.

Rusia a suferit pierderi mari în război, dar cel puțin la un capitol important situația ei e mai puțin gravă decât a Ucrainei. Ce spune raportul Institutului Internațional pentru Studii Strategice.

Rusia a pierdut 1.400 de tancuri în ultimul an de război, dar până în prezent a fost capabilă să facă față pierderilor, iar situația pierderilor de personal militar este mai puțin gravă decât ce a Ucrainei, a apreciat marți o importantă organizație de cercetare în domeniul securității.

Kremlinul spune că Rusia nu va ceda niciodată teritorii ucrainene pentru zone din Kursk controlate de Kiev.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia nu va discuta niciodată despre schimbul teritoriului ucrainean pe care îl ocupă cu al unor zone din regiunea rusă Kursk, deţinute de Kiev.

China contribuie la producția de drone militare a Rusiei ca centru de contrabandă cu componente occidentale esențiale pentru forțele armate ale Moscovei, a afirmat serviciul de informații externe al Estoniei în raportul său anual privind securitatea națională, publicat miercuri.

Aproximativ 80 % din aceste componente care ajung în Rusia provin acum din China, a declarat acesta. Estimările ucrainene anterioare sugerau că aproximativ 60% din componentele străine găsite în armele rusești pe câmpul de luptă din Ucraina veniseră prin China.

China este „centrul principal” al Rusiei pentru importul de produse de înaltă tehnologie și cu dublă utilizare, evitând sancțiunile occidentale, potrivit raportului.

„Interesele Chinei aici constau în împiedicarea Rusiei să piardă războiul din Ucraina, deoarece un astfel de rezultat ar reprezenta o victorie pentru Statele Unite, care este principalul rival al Chinei”, a declarat Kaupo Rosin, directorul general al serviciului.

Kremlinul a afirmat miercuri că un cetățean rus a fost eliberat dintr-o închisoare americană în schimbul eliberării de către Rusia a profesorului american Marc Fogel.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că rusul se va întoarce acasă în zilele următoare, moment în care Moscova îi va face public numele.

Comentând declarația lui Trump potrivit căreia schimbul ar putea contribui la încheierea războiului, Peskov a spus că este puțin probabil să fie un punct de cotitură, dar a descris eliberările drept pași graduali pentru creșterea încrederii reciproce, aflată acum la un punct scăzut. (Reuters)

Forțele ucrainene au lansat miercuri un atac cu drone asupra orașului Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, a declarat guvernatorul regional instalat la Moscova.

Dronele au lovit o parcare la aproximativ 300 de metri de unul dintre reactoarele centralei, a scris Evgheni Balitski pe Telegram, potrivit agenției Reuters, care precizează că nu a putut verifica afirmația.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a afirmat că rapiditatea livrărilor de armament și proiectele comune cu partenerii europeni se află pe agenda reuniunii Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei, care va avea loc miercuri la Bruxelles.

Reuniunea va fi prezidată de secretarul de stat britanic pentru apărare John Healey. Grupul de aproximativ 50 de națiuni, format după ce Rusia a început invazia în Ucraina în 2022 și denumit uneori Grupul Ramstein după baza americană din Germania unde s-a reunit prima dată, a fost condus până acum de Statele Unite.

Pe lângă faptul că a vorbit despre necesitatea de a accelera livrările de apărare aeriană, aeronave și muniție, Umerov a declarat că intenționează să discute despre creșterea volumului furnizării de armament produse în Europa și extinderea producției ucrainene.

Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, care va participa, de asemenea, la reuniune, a declarat marți că va face presiuni asupra aliaților europeni pentru a cheltui mai mult pentru apărare. (Reuters)

Vladimir Putin nu se pregătește pentru pace, a acuzat Volodimir Zelenski după noul atac aerian asupra țării sale.

„Noaptea trecută, Rusia a atacat Ucraina cu rachete balistice și drone. Clădiri de apartamente, spațiile de birouri și infrastructuri civile au fost avariate. Serviciile de urgență sunt la fața locului, asistă oamenii și se ocupă de consecințele acestei terori.

Din păcate, până în prezent, a fost raportată moartea unei persoane la Kiev, iar alte patru – inclusiv un copil – au fost rănite. Condoleanțele mele familiilor și celor dragi.

Această teroare rusească împotriva Ucrainei nu se va opri de la sine. Putin nu se pregătește pentru pace – el continuă să ucidă ucraineni și să distrugă orașe. Doar acțiuni puternice și o presiune pusă asupra Rusiei pot pune capăt acestei terori. În acest moment, avem nevoie de unitatea și sprijinul tuturor partenerilor noștri în lupta pentru un sfârșit just al acestui război.”, a scris el pe rețelele de socializare.

Reacție de la Moscova la propunerea lui Zelenski privind schimbul de teritorii: „Există o singură modalitate de vindecare”.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al Federației Ruse, a calificat drept „prostii” declarațiile lui Volodimir Zelenski privind schimbul de teritorii în cadrul unor eventuale negocieri de pace.

Rusia a atacat peste noapte Kievul și Krivoi Rog cu rachete balistice, șase fiind lansate din regiunea Briansk și una din Crimeea, afirmă forțele aeriene ucrainene. De asemenea, forțele Moscovei au lansat 123 de drone Shahed și imitatoare din cinci direcții.

Potrivit sursei citate, până la ora 08:30 a fost confirmată doborârea a șase rachete și a 71 de drone, iar 40 de „drone imitatoare inamice s-au pierdut la nivel local, fără consecințe negative”.

”Regiunile Kiev, Dnipropetrovs’k (Krivoi Rog), Sumî, Poltava și Cernihiv au suferit din cauza atacului inamic”, au mai spus forțele aeriene ucrainene.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1150 soldați, 9 tancuri, 27 alte blindate, 53 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 1 sistem antiaerian, 121 diferite vehicule și 1 echipament special.

Rusia a atacat cu rachete Kievul în primele ore ale dimineții. Cel puțin un civil a murit, alți trei au fost răniți și în oraș s-au declanșat mai multe incendii, au declarat oficialii ucraineni citați de Reuters.

„Rusia a efectuat un atac cu rachete asupra Kievului și a regiunii Kiev”, a scris pe Telegram Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski. „Acesta este modul în care (Vladimir Putin) dorește ca războiul să se încheie”, a adăugat el.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a afirmat și el pe Telegram că cel puțin o persoană a fost ucisă și trei rănite, inclusiv un copil de 9 ani, în urma atacului, iar serviciile de urgență au fost chemate în cel puțin patru districte ale capitalei ucrainene.

VIDEO Trump l-a primit imediat la Casa Albă pe americanul eliberat de Rusia: „Ar putea fi o etapă importantă” a încheierii războiului din Ucraina.

Profesorul american Marc Fogel, eliberat de Rusia după trei ani și jumătate de închisoare, a fost primit după zborul de întoarcere de la Moscova de președintele american Donald Trump la Casa Albă.

Phenianul a trimis Moscovei sute de obuziere cu rază lungă de acțiune și muniție, pe lângă cei 11.000 de soldați, afirmă Coreea de Sud.

Coreea de Nord a livrat Rusiei peste 200 de piese de artilerie cu rază lungă de acţiune care să sprijine Moscova în războiul din Ucraina, dar și 11.000 de soldați, a declarat un oficial sud-coreean citat de AFP.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––

Informațiile de marți, ziua 1084 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro