Sari direct la conținut

Trump vrea un armistițiu în Ucraina înainte de a discuta despre „forțele de menținere a păcii” / Când va semna cu Zelenski acordul pentru „pământurile rare” ale Ucrainei

HotNews.ro
Trump vrea un armistițiu în Ucraina înainte de a discuta despre „forțele de menținere a păcii” / Când va semna cu Zelenski acordul pentru „pământurile rare” ale Ucrainei
Președintele american Donald Trump se întâlnește cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, la Casa Albă, 27 februarie 2025, la Washington. FOTO: Carl Court / AP / Profimedia

Președintele american Donald Trump a declarat joi că dorește încheierea unui acord de încetare a focului în Ucraina înainte de a discuta despre forțele de menținere a păcii, declarație făcută în cursul întrevederii cu premierul britanic Keir Starmer, care caută obținerea unor garanții de securitate pentru o pace durabilă în Ucraina, informează AFP.

„Cred că suntem foarte avansați în ceea ce privește acordul, dar încă nu am ajuns la o înțelegere. De aceea nu-mi place să vorbesc despre menținerea păcii atât timp cât nu am încheiat un acord pentru ca lucrurile să avanseze”, a spus președintele SUA, adăugând că nu dorește „să-i aducă ghinion”, potrivit Agerpres.

Trump anunţă că va semna vineri cu Zelenski acordul pentru mineralele rare

Donald Trump a dat asigurări joi că va semna vineri cu omologul său Volodimir Zelenski un acord privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei.

„Este deja pe drum și vom semna acordul împreună, probabil în fața presei, și vom avea o discuție bună”, a afirmat Trump în Biroul Oval, stând alături de premierul britanic Keir Starmer, înaintea întâlnirii private dintre cei doi.

Zelenski a respins o primă versiune a acordului privind exploatarea minereurilor de „pământuri rare”, considerând-o mult prea nefavorabilă Ucrainei, atât prin absența garanțiilor de securitate cât și prin faptul că obliga Ucraina să recunoască datorii care ar împovăra „zece generații de ucraineni”.

Ultima variantă, asupra căreia Zelenski a dat de înțeles că va încerca să mai negocieze vineri cu Trump, nu mai obligă Kievul să recunoască respectivele datorii în contul ajutorului primit până acum din partea SUA, dar lasă în suspans chestiunea garanțiilor de securitate.

Președintele american a precizat însă că nu va oferi Ucrainei garanții de securitate, estimând că europenii ar trebui să facă acest lucru, și a apreciat de asemenea că acordul în sine pentru exploatarea resurselor este „un fel de garanție de securitate” automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenți în această țară pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei țări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro