Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1100: Bastionul strategic din Donbas rezistă în fața asaltului armatei ruse / Trump insistă pentru un armistițiu „în curând” / Moscova transmite că este „nenegociabilă” anexarea teritoriilor ocupate / Noi forțe nord-coreene pe frontul din Kursk

Război în Ucraina, ziua 1100: Bastionul strategic din Donbas rezistă în fața asaltului armatei ruse / Trump insistă pentru un armistițiu „în curând” / Moscova transmite că este „nenegociabilă” anexarea teritoriilor ocupate / Noi forțe nord-coreene pe frontul din Kursk
Poziție defensivă ucraineană, lansând un bombardament de artilerie în direcția Pokrovsk, Donețk, pe 26 februarie 2025. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul britanic Keir Starmer îi va primi duminică pe liderii Italiei, Germaniei, Poloniei și ai altor aliați – posibil inclusiv pe Volodimir Zelenski – pentru a discuta răspunsul lor la demersurile lui Donald Trump privind războiul din Ucraina. Președintele român Ilie Bolojan va participa și el la întrunirea de la Londra. Întâlnirea de duminică va avea loc după ce Starmer se va întoarce de la discuțiile decisive cu Trump de joi de la Washington, unde liderul britanic speră că promisiunile sale de a crește bugetul apărării va contribui la menținerea legăturilor strânse dintre cei doi aliați.

Evenimentele de joi, ziua 1100 a războiului din Ucraina, LIVE:

Turcia, care are a doua armată ca mărime din NATO după SUA, este dispusă să furnizeze trupe pentru o forță de menținere a păcii în Ucraina, potrivit unor persoane familiarizate cu aceste discuții private, a scris joi Bloomberg.

Donald Trump avertizează că un armistiţiu între Rusia şi Ucraina trebuie încheiat „în curând”, altfel nu se va întâmpla niciodată. „Cred că am făcut multe progrese şi cred că aceasta avansează destul de repede”, a spus Trump, referindu-se la eforturile sale de a obţine o încetare a ostilităţilor. „Fie aceasta va fi în curând, fie nu se va întâmpla deloc”, a adăugat președintele american în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic Keir Starmer, pe care l-a primit joi la Casa Albă.

La rândul său, Keir Starmer a cerut să se evite orice acord care „recompensează agresorul” în negocierile pentru încheierea războiului. „Există un slogan celebru în Marea Britanie, de după cel de-al Doilea Război Mondial, care spune „trebuie să câştigăm pacea” şi este ceea ce trebuie să facem acum, deoarece aceasta poate fi o pace care recompensează agresorul sau încurajează regimuri ca Iranul”, a declarat Starmer în cadrul conferinţei de presă. (AFP)

NATO oferă cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina, a declarat joi șefa diplomației UE, Kaja Kallas, exprimând un punct de vedere opus celui al președintelui american Donald Trump.

Într-un interviu, responsabila UE a avertizat totodată că europenii nu ar fi în măsură să contribuie la un eventual acord privind Ucraina dacă nu vor fi invitați la masa negocierilor, în timp ce președintele SUA negociază direct cu omologul său rus Putin.

Trump declarase miercuri că europenii, nu Statele Unite, trebuie să furnizeze Ucrainei garanții de securitate, în cadrul unui plan de soluționare a conflictului cu Rusia, și a transmis Kievului că „poate să uite” de aderarea la NATO. (AFP)

Premierul român Marcel Ciolacu a declarat joi că România nu va trimite trupe de menţinere a păcii pe teritoriul Ucrainei şi acest lucru îl va transmite şi preşedintele interimar Ilie Bolojan la Consiliul European convocat în luna martie.

„Întâi să fie închisă o pace. România are de stabilizat situaţia din România, avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina, avem Marea Neagră, România cel mai uşor întăreşte flancul estic, nu cu deplasări de trupe în zonă de conflict”, a spus Ciolacu.

VIDEO Trump, întrebat dacă îl mai consideră pe Zelenski dictator: „Am spus eu asta? Nu-mi vine să cred”

Donald Trump a minimalizat joi afirmațiile sale de săptămâna trecută când l-a catalogat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski drept un „dictator”.

Trump vrea un armistițiu în Ucraina înainte de a discuta despre „forțele de menținere a păcii” / Când va semna cu Zelenski acordul pentru „pământurile rare” ale Ucrainei

Președintele american Donald Trump a declarat că vrea încheierea unui acord de încetare a focului în Ucraina înainte de a discuta despre forțele de menținere a păcii, declarație făcută joi în cursul întrevederii cu premierul britanic Keir Starmer, care caută obținerea unor garanții de securitate pentru o pace durabilă în Ucraina.

Putin îl primește la Kremlin pe un înalt oficial nord-coreean, după ce Phenianul a trimis Rusiei alți 1.000 de soldați

Președintele rus Vladimir Putin a avut joi o întâlnire cu Ri Hi-yong, unul dintre liderii Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, la scurt timp după ce Seulul a denunțat trimiterea a peste 1.000 de soldați nord-coreeni suplimentar pentru a lupta în regiunea rusă Kursk, parțial ocupată de armata ucraineană.

Guvernul ucrainean a anunțat joi că ministrul economiei sau cel de externe va primi sarcina de a semna acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei, informează AFP.

Acest acord ar urma să fie semnat în timpul vizitei pe care o efectuează vineri în SUA președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ce va avea o întâlnire cu omologul său american Donald Trump, care a făcut mari presiuni asupra Kievului să accepte această înțelegere ce oferă Statelor Unite un acces preferențial la resursele minerale ucrainene.

Pe site-ul guvernului de la Kiev a fost publicat un ordin oficial care desemnează fie ministrul economiei, Iulia Sviridenko, fie ministrul de externe, Andrii Sîbiga, să semneze ceea ce guvernul ucrainean denumește „acordul bilateral privind stabilirea regulilor și condițiilor pentru fondul de investiții pentru reconstrucția” Ucrainei.

Detaliile acordului sunt încă vagi. Înțelegerea prevede crearea unui fond americano-ucrainean în care Ucraina va vărsa o cotă – unii oficiali vorbesc despre o cotă de 50% – din veniturile rezultate în urma exploatării resurselor minerale ucrainene, respectiv pământuri rare, dar și petrol și gaze și alte resurse minerale, notează Agerpres.

În timp ce oficialii ucraineni insistă pe ideea că este vorba despre un fond destinat „reconstrucției” Ucrainei post-război, Trump urmărește două obiective prin acest acord, respectiv ca SUA să obțină o formă de compensație pentru ajutorul militar și economic oferit până în prezent Ucrainei în războiul cu Rusia și un acces preferențial la resursele minerale ucrainene, cu precădere cele de interes pentru înaltele tehnologii, cum ar minereurile de litiu sau grafit. Totuși, aceste resurse din Ucraina râvnite de Trump sunt majoritatea dificil de exploatat, extracția lor necesită investiții considerabile sau se află în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Renault a ieșit de pe piața din Rusia în 2022, vânzându-și activele din țara condusă de Vladimir Putin pentru prețul simbolic de o rublă. Acum, producătorul auto francez ar putea fi nevoit să plătească 112,5 miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari), dacă dorește să revină în Rusia după război, a declarat fostul său partener rus, Avtovaz, potrivit Business Insider.

Putin mobilizează serviciile secrete ruse pentru a proteja negocierile cu SUA. „Vor încerca să le torpileze”

Trupele ruse s-au împotmolit în apropierea orașului Pokrovsk, din regiunea Donețk, a declarat joi Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupării de forțe Hortiția, responsabilă cu defensiva ucraineană pe acest sector de front, pentru Radio Free Europe/Radio Liberty.

Trump promite Ucrainei că o va ajuta în discuțiile cu Rusia să recupereze cât mai mult din teritoriul ocupat / Care a fost reacția Moscovei

Rusia a insistat joi că anexarea teritoriilor ucrainene pe care le ocupă este „nenegociabilă”, după ce președintele american Donald Trump a declarat că va căuta o înțelegere prin care Ucraina să recupereze cât mai mult teritoriu posibil.

Americanii și rușii au purtat o nouă rundă de discuții, la Istanbul, iar Putin anunță că primele contacte cu administrația Trump „inspiră speranțe”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit joi cu prim-ministrul Irlandei, Micheál Martin, în timpul unei scurte opriri în Irlanda, în drumul său către o întâlnire importantă cu președintele SUA, Donald Trump, la Washington.

Liderii UE trebuie să fie gata să ofere garanții de securitate Ucrainei, spune șeful Consiliului European Antonio Costa, înaintea unui summit crucial

Solicitarea apare în invitația adresată șefilor de state și de guverne pentru Consiliul European extraordinar din 6 martie, care va fi dedicat apărării europene și Ucrainei și la care a fost invitat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi la reuniunea anuală a serviciului de securitate FSB că primele contacte cu administrația președintelui american Donald Trump oferă motive de speranță.

Putin a spus, în declarații transmise la televiziune, că Rusia și Statele Unite sunt pregătite să stabilească o cooperare, dar unele elite occidentale încearcă să submineze dialogul dintre ele.

Kremlinul insistă pe o poziție dură în privința Ucrainei: „Acest lucru este absolut incontestabil și nenegociabil”.

Anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le ocupă este „nenegociabilă”, a insistat joi Kremlinul, potrivit agenției France Presse, care amintește că această poziție fermă a Moscovei vine în timp ce în culise se intensifică eforturile pentru a începe rezolvarea conflictului din Ucraina.

Rusia se așteaptă ca discuțiile de joi dintre diplomații ruși și americani de la Istanbul să fie primele dintr-o serie de întâlniri care vor apropia cele două țări de rezolvarea problemelor din relația lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, citată de Reuters.

Ea a declarat presei că scopul discuțiilor din Turcia este de a elimina „iritanții” din relația bilaterală.

„Ne așteptăm ca întâlnirea de astăzi să fie prima dintr-o serie de astfel de consultări între experți care ne vor apropia de depășirea dezacordurilor apărute cu partea americană, consolidând măsurile de construirii a încrederii”, a spus ea.

Franța are o idee inedită care să servească drept garanție de pace pentru Ucraina: O vom propune țărilor europene.

Franța va propune statelor europene să constituie „stocuri de arme” pe teritoriul lor, care să poată fi transferate Ucrainei în caz de nevoie, pentru a descuraja Moscova să reia conflictul.

Forțele ruse au recucerit așezarea Nikolsky din regiunea Kursk, a anunțat joi Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agențiilor ruse de știri.

Washingtonul a amânat cu o lună punerea în aplicare a sancțiunilor împotriva celei mai mari companii de petrol și gaze din Serbia (NIS), controlată de compania rusă Gazprom, a anunțat joi președintele sârb Aleksandar Vucic.

NIS (Oil Industry of Serbia) este singurul furnizor de gaze din Serbia și acționar majoritar al rețelei de conducte care transportă gazele către gospodării și industrie în această țară.

Compania a fost pusă pe o listă de companii vizate de sancțiuni americane majore contra sectorul energetic rus în ianuarie, chiar în momentul în care fostul președinte Joe Biden părăsea funcția.

„Am obținut treizeci de zile suplimentare pentru industria petrolieră sârbă. Aceasta este o veste bună pentru cetățenii Serbiei”, a scris Vucic pe rețele de socializare, publicând, de asemenea, o scrisoare din partea Departamentului Trezoreriei SUA pe tema prelungirii. (AFP)

Rusia crede că dialogul cu Statele Unite poate avansa dacă există voință politică de ambele părți, dar nu există soluții rapide și ușoare, a transmis joi Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că Kremlinul a salutat ceea ce el a numit dorința președintelui american Donald Trump de a fi deschis la discuții. El a mai spus că un subiect al posibilei cooperări dintre SUA și Rusia ar fi extracția resurselor din Arctica. (Reuters)

Franța, în paralele cu Statele Unite, a discutat cu Ucraina încă din octombrie anul trecut pentru a obține acces la anumite materii prime ucrainene, în special pentru scopuri militare, a declarat joi ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.

„Nu suntem parte la discuție în ceea ce privește Statele Unite (și Ucraina, n.r.), dar trebuie să știți că eu, împreună cu omologul meu ucrainean, ministrul Apărării, discutăm această chestiune pentru nevoile noastre franceze”, și în special pentru „industria noastră de apărare“, a declarat Lecornu pe Franceinfo, potrivit AFP.

Rușii au atacat peste noapte cu 166 de drone de tip Shahed și imitatoare lansate din cinci direcții, au anunțat forțele aeriene ucrainene pe Telegram.

Potrivit sursei citate, a fost confirmată doborârea a 90 de drone în 11 regiuni ucrainene, ia alte 72 au dispărut de pe radare fără consecințe negative.

„Regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî au suferit în urma atacului ostil”, se mai spune în mesajul de pe Telegram.

La Istanbul are loc o întâlnire americano-rusă

Ilie Bolojan va fi prezent la întâlnirea de la Londra dintre Keir Starmer, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski.

Liderii europeni vor discuta despre presiunea pusă de Donald Trump pentru a forța un acord de pace în Ucraina, care a forțat o regândire radicală a securității continentului.

Președintele Consiliului European Antonio Costa a anunțat că l-a invitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul liderilor UE de pe 6 martie pentru a discuta sprijinul viitor pentru Ucraina, transmite Reuters.

O delegație rusă a sosit la reședința consulului general al SUA de la Istanbul, unde cele două țări vor avea discuții privind activitatea ambasadelor lor.

Componența delegațiilor nu a fost dezvăluită, notează TASS, amintind că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus anterior că „diplomați și experți de nivel înalt se vor întâlni și vor examina problemele sistemice”.

Potrivit Reuters, un oficial american a declarat anterior că delegația SUA va fi condusă de Sonata Coulter, asistent adjunct al secretarului de stat, în timp ce delegația rusă va fi condusă de Aleksandr Darchiyev, directorul Departamentului Atlanticului de Nord din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei și, de asemenea, de ambasadorul desemnat al Rusiei pentru Statele Unite.

Delegațiile vor include, de asemenea, oficiali ai Departamentului de Stat și ai Ministerului rus de Externe, precum și membri ai ambasadelor celor două țări, a declarat oficialul.

Noi forțe nord-coreene pe frontul din Kursk

O persoană a fost ucisă miercuri seara în regiunea rusă Belgorod, într-un atac cu drone ucrainene, potrivit autorităților.

„Un localnic a fost ucis când o dronă a aruncat un dispozitiv exploziv pe o mașină” în orașul Gravoron, a scris pe Telegram guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât peste noapte un total de 19 drone în întreaga țară și deasupra Crimeei, inclusiv trei în regiunea Belgorod. (AFP)

Care sunt termenii acordului SUA-Ucraina de exploatare a mineralelor? Ucraina și SUA au încheiat un acord cu privire la dezvoltarea comună a resurselor minerale ale țării printr-un „fond de investiții de reconstrucție”.

Acordul, semnat la 25 februarie și obținut de The Financial Times, este mult mai puțin oneros decât propunerea inițială a Washingtonului.

Coreea de Nord a trimis forțe suplimentare în Rusia, afirmă spionajul sud-coreean.

Phenianul a trimis trupe suplimentare în Rusia și a desfășurat din nou soldați nord-coreeni în regiunea Kursk, a declarat joi un responsabil al agenției de spionaj sud-coreene pentru AFP.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de miercuri, ziua 1099 a agresiunii ruse, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro