Sari direct la conținut

Rușii afirmă că au început o contraofensivă în regiunea Kursk / Institutul pentru Studiul Războiului spune altceva

HotNews.ro
Rușii afirmă că au început o contraofensivă în regiunea Kursk / Institutul pentru Studiul Războiului spune altceva
Soldat rus pe frontul de la Kursk Foto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene care au pătruns în vestul Rusiei luna trecută și au recuperat o parte din teritoriu, au spus mai mulți bloggeri de război pro-Moscova, potrivit Reuters.

  • UPDATE 11:28 Rusia a recucerit aproximativ 10 așezări de la forțele ucrainene din regiunea Kursk, a declarat un comandant rus de rang înalt, generalul-maior Apti Alaudinov, citat de agenția de presă TASS. „Situația este bună pentru noi”, a declarat Alaudinov, care este și director adjunct al departamentului militar-politic al Ministerului rus al Apărării, adăugând că forțele ruse au trecut la ofensivă.

La 6 august, Ucraina a lansat cel mai mare atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace, pătrunzând în regiunea Kursk cu mii de soldați susținuți de roiuri de drone și armament greu, inclusiv arme fabricate în Occident.

Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, și alte două blogguri de război influente – Rybar și „Doi Maiori” – au afirmat că forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă în Kursk.

„În regiunea Kursk, armata rusă a lansat acțiuni contraofensive pe flancul vestic al inamicului, reducând zona de control ucraineană din apropierea frontierei de stat”, a scris blogul „Doi Maiori”.

Podolyaka a afirmat că forțele ruse au cucerit mai multe sate din vestul fâșiei de teritoriu cucerite de ucraineni, împingând în spate forțele inamice la est de râul Malaya Loknya și la sud de Snagost, notează Reuters, subliniind că nu a putut să verifice informațiile privind evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Ministerul apărării de la Moscova nu a oferit detalii desfășurarea luptelor din Kursk, iar Kievul nu a comentat noile informații apărute online.

Institutul pentru Studiul Războiului spune altceva

Think-tankul american Institutul pentru Studiul Războiului afirmă, în schimb, în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri, că forțele ucrainene continuă operațiunile ofensive și au avansat în regiunea Kursk.

Potrivit sursei citate, imagini geolocalizate publicate luni indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent în estul Komarovka (la sud-vest de Korenevo).

Alte imagini geolocalizate sugerează că trupele ucrainene au avansat la sud-est de Vetreno (la est de Korenevo), probabil de-a lungul unei fâșii înguste dintre zonele controlate de ruși, deși traseul exact al avansului ucrainean în această zonă rămâne neclar.

De asemenea, alte imagini geolocalizate de luni cu forțe ucrainene operând în estul Russkoye Porechnoye (nord-est de Sudzha) confirmă că forțele ucrainene continuă să opereze în această așezare.

Harta zonelor ocupate de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk – sursa Institutul pentru Studiul Războiului
INTERVIURILE HotNews.ro