Trupele rusești se retrag din marile orașe ale Siriei. Milițiile rebelilor victorioși le-au promis protecție
Sute de vehicule şi personal militar din contingentul rus au început să se retragă din sudul provinciei siriene Homs şi din zona capitalei Damasc, sub protecţia grupărilor rebele care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, care era un aliat apropiat al Moscovei, a anunţat vineri ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit agenţiei EFE, preluată de Agerpres.
„Forţele ruse au început să se retragă din zona Hasiya, la sud de Homs, în direcţia oraşului, pentru a se aduna la baza (aeriană rusă de la) Hmeimim”, afirmă ONG-ul care-şi are sediul în Marea Britanie, dar dispune de o vastă reţea de colaboratori pe teren în Siria.
Potrivit aceleiaşi surse „un convoi de aproximativ 250 de vehicule care transportă persoane de diferite naţionalităţi, printre care ruşi, belaruşi şi nord-coreeni, precum şi personal al unor ambasade” a plecat din Damasc spre aceeaşi bază, situată în nord-vestul Siriei.
Acest convoi a pornit de la Damasc spre baza Hmeimim sub protecţia directă a grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a promis că-i va asigura securitatea în zonele controlate de această grupare.
În urma unei ofensive fulgerătoare lansate pe 27 noiembrie, insurgenţii sirieni, în rândul cărora se regăsesc în principal gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi gruparea Armata Naţională Siriană (SNA), aceasta din urmă fiind susţinută de Turcia, au ocupat weekend-ul trecut capitala Damasc şi au preluat puterea, iar preşedintele Bashar al-Assad a fugit în Rusia.
Declaraţia ONG-ului OSDO survine după ce un viceministru rus de externe, Mihail Bogdanov, a anunţat joi că Rusia a intrat în contact cu reprezentanţii HTS.
„Am stabilit un contact, desigur. Cu comitetul politic care lucrează acum într-unul din hotelurile din Damasc. Acolo se întâlnesc cu reprezentanţi ai comunităţii diplomatice”, a spus Bogdanov, susţinând că „aceste contacte au loc într-o atmosferă constructivă”.
Cât despre bazele militare ruse din Siria, respectiv baza aeriană de la Hmeimim şi baza navală de la Tartus, diplomatul rus a asigurat că acestea „rămân acolo unde sunt, pe teritoriul sirian”.
În perioada scursă de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Al-Assad, Rusia a menţinut o atitudine extrem de prudentă şi s-a abţinut să eticheteze grupările insurgente siriene drept teroriste, urmărind să ajungă la un acord cu noile autorităţi asupra viitorului celor două baze ale sale din Siria şi să prevină transferul către Ucraina a unor arme şi muniţii din stocurile armatei siriene.