Tsunami politic la Venetia: E o noua operatiune Mani Pulite
La Venetia a izbucnit un scandal politic ce risca sa se propage la nivel national. Vineri, la pranz, primarul Giorgio Orsoni si-a dat demisia, in cursul unei conferinte de presa care i-a luat prin surprindere pe multi locuitori ai lagunei. Arestat in urma cu zece zile sub acuzatiile de coruptie si spalare de bani, Orsoni s-a declarat initial nevinovat. Ulterior, a acceptat sa negocieze cu anchetatorii, recunoscandu-si, implicit, o parte din vina. Analistii politici vorbesc deja de un nou „Tangentopoli”, scandalul care, dupa declansarea anchetei „Mani pulite” (Maini curate), a decapitat, in urma cu 20 de ani, clasa politica italiana.
La fel ca in 1992 anchetatorii au descoperit un sistem generalizat de coruptie, care are in centru atribuirea de contracte publice. In cazul de la Venetia, e vorba de contracte pentru realizarea unuia din cele mai mari proiecte din nordul Italiei, demarat in 2003, in valoare de peste 5 miliarde de euro: Moise/ Mose. Proiectul prevede construirea unui sistem de diguri mobile, destinate sa protejeze Venetia de inundatii. Lucrarile, prevazute a se termina in 2016, sunt gestionate de consortiul Venezia Nuova, alcatuit dintr-un grup de peste 50 de firme. De la una din firmele consortiului a pornit, de altfel, si prima ancheta: Piergiorgio Baita, unul din administratori, a fost acuzat de frauda fiscala.
Dupa 15 luni de la prima ancheta, pe 4 iunie, a izbucnit scandalul care a atins varful administratiei locale. Garda Financiara a arestat 35 de persoane, printre care politicieni, manageri, administratori, toti acuzati ca au facut parte din sistemul de luare de mita, schimburi de favoruri si semnarea de facturi false, legate de proiectul Moise.
Printre cei arestati sau anchetati se numara, in afara de primarul Orsoni, exponent al Partidului Democrat, actualmente la guvernare, alti politicieni de prim rang, printre care: Renato Chisso, responsabil regional la Infrastructuri, de la Partidul Forza Italia si Giancarlo Galan, fost ministru si fost presedinte al Regiunii Veneto, acum acuzat de coruptie.
Orsoni, banuit ca a folosit banii luati ca mita pentru finantarea campaniei electorale din 2012, s-a declarat, initial, nevinovat. Decizia de a se retrage din functie a fost luata si dupa ce 24 din consilierii sai municipali au demisionat, cu o zi inainte, in semn de protest.
Despre implicatiile politice ale scandalului declansat la Venetia am vorbit cu Pierluigi Tamburrini, ziarist in laguna si exponent al Miscarii Civice venessia.com, o comunitate cu 10.000 de membri pe Facebook.
„Este pentru prima oara in Italia cand este arestat primarul unui mare oras precum Venetia. Da, au mai fost primari anchetati, dar in orase mici, unde se intind tentaculele mafiei sau ndranghetei. Dar nu aici. E un scandal, un tsunami politic, care i-a atins la suflet pe locuitorii lagunei. Multi sunt surprinsi, exista un sentiment palpabil de deziluzie si amaraciune. Orsoni este un avocat renumit, este bogat si nu avea multe legaturi cu politica, inainte de a fi ales. Nimeni nu se astepta sa fie acuzat de luare de mita, cand castigul sau anual este de circa 2 milioane de euro, ce-i drept, dupa castigarea mandatului. Orsoni o persoana calma, care a reusit sa se faca indragita de multi venetieni”, ne spune Pierluigi Tamburrini.
Asemanarile cu ancheta „Mani pulite” sunt numeroase, explica pentru HotNews.ro Tamburrini: „In primul rand, in ambele cazuri, totul a pornit de la existenta unor proiecte publice de anvergura – Mose e un proiect faraonic, de altfel. Apoi, de la anchetarea unor personaje mai putin cunoscute de opinia publica, s-a ajuns la arestarea unor exponenti de prim rang, politicieni si oameni de afaceri. Ca si acum 20 de ani, politicienii anchetati fac parte din toate partidele politice. Mai mult, in cazul scandalului venetian, sunt anchetati cei trei politicieni care urmau sa fie candidati la urmatoarele alegeri municipale, printre care si primarul, care a demisionat. Deci vorbim de o clasa politica locala decapitata. Ca si in cazul scandalului Tangentopoli, cred ca va urma un lant de arestari, care, probabil, va depasi contextul regiunii Veneto”.
Jurnalistul italian subliniaza si faptul ca majoritatea venetienilor nu au privit niciodata cu ochi buni proiectul Mose. Uniunea Europeana a atras, de altfel, atentia Italiei cu privire la impactul negativ pe care proiectul l-ar avea pe plan ecologic si ambiental.
Printre urmarile pe care scandalul de la Venetia le-ar putea avea pe plan politic regional si national ar putea fi si schimbarea echilibrului dintre fortele politice, prin ascensiunea in zona a partidui de extrema dreapta „Liga Nordului”.
„Orasul Venetia, in mod traditional, a fost un fief al stangii, in timp ce regiunea Veneto, este condusa de dreapta. In 1992, dupa Tangentopoli, Liga Nordului a inceput sa se afirme ca alternativa politica. Imediat dupa primul val de arestari, a avut loc balotajul pentru alegerea primarului la Padova. Cine a castigat? Liga Nordului”, conchide Tamburrini.
De altfel, Liga Nordului a speculat momentul: reprezentantii locali ai partidului de extrema dreapta au fost primii care au organizat o manifestatie de protest, cerand demisia primarului Orsoni.