Sari direct la conținut

Tudorel Toader a pregătit OUG care îl poate scăpa pe Dragnea de condamnarea în dosarul Referendumului / Cei condamnați de completurile de 5, înainte de noiembrie 2018, pot depune contestație în anulare

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: Captura video Facebook
Tudorel Toader, Foto: Captura video Facebook

Ministerul Justiției a finalizat Ordonanța de Urgență cerută insistent lui Tudorel Toader de către liderii PSD – cea care le va permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare chiar dacă au ieșit din termenul legal de 30 de zile. Unul dintre beneficiarii actului normativ ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar putea scăpa de condamnarea definitivă din procesul Referendumului. În baza acestei ordonanțe, procesul ar putea fi reluat la instanța supremă, în faza de apel.

Ordonanța de Urgență se intitulează „Proiect de act normativ pentru luarea unor măsuri refritoare la contestația în anulare reglementată de Legea nr 135/2010 privind Codul de procedură penală”.

Ordonanța de Urgență va viza, practic, sentințele definitive date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă începând cu anul 2014.

Proiectul de OUG, obținut de HotNews.ro, prevede:

  • „Art… (1) Contestația în anulare pentru motivul prevăzut de art 426 litera d/ teza 1 C.P.P. împotriva hotărârilor judecătorești definitive pronunțate în apel de către complete de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție după intrarea în vigoare a Codului de Procedură Penală și pentru care termenul de introducere a contestației în anulare s-a împlinit anterior datei de 29 noiembrie 2018 poate fi introdusă de oricare dintre titularii acestei căi de atac prevăzuți de art 427 alin (1) C.P.P., în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență.
  • (2) Dacă se admite contestația în anulare formulată în condițiile alin (1), cursul termenului prescripției răspunderii penale se suspendă de la data desființării hotărârii a cărei anulare se cere și până la data pronunțării unei hotărâri că urmare a rejudecării apelului”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunța încă de la începutul lunii ianuarie că vor fi luate „măsuri reparatorii” pentru acei condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile constituite nelegal la instanța supremă şi care nu au putut depune contestaţie în anulare în termenul legal de 30 de zile. „În termen scurt vom veni cu măsuri reparatorii și pentru cei care au pierdut sau depășit termenul de contestaţie în anulare. (…) Că a pierdut termenul de contestație sau nu, s-a aflat în aceeași ipoteză. Au fost condamnați de complete nelegal constituite”, declara ministrul Justiției, în ianuarie, la Antena 3.

Liviu Dragnea, unul dintre beneficiari

Între cei care au ieșit din termen pentru contestația în anulare este și Liviu Dragnea, condamnat de un complet de 5 în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016. Liderul PSD a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de patru ani. El a fost acuzat de DNA de „folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite”.

În octombrie 2018, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului la un complet de 5 judecători în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de constituire a completurilor de 5 judecători.

În 7 noiembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.

Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători au fost nelegal constituite din 2014, când instanța supremă a decis să nu aplice prevederea din Legea 304/2004 privind formarea completurilor de 5 judecători care stabilește că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți. Instanța supremă a decis ca doar patru să fie aleși astfel.

Conform legii, sentințele definitive pot fi atacate prin contestație în anulare pe motiv de compunere nelegală a completului de judecători doar în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinței definitive motivate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro