Tumorile glomice, tratate minim-invaziv și sigur, la Spitalul Premiere. Prof. univ. dr. Mihai Ionac: „Tumora se poate extirpa rapid, cu riscuri mult reduse pentru pacient”
Puțini oameni au auzit despre tumorile glomice sau glomusul carotidian. Și asta pentru că aceste tumori sunt foarte rare, aparând la 1 din 30.000 de persoane. Se formează la bifurcația arterelor carotide, adică vasele de sânge care transportă sângele la creier. Ele cresc lent și se întâlnesc mai frecvent la femei, deși oricine poate dezvolta o tumoră glomică carotidiană. Majoritatea sunt tumori benigne, ceea ce înseamnă că nu sunt canceroase. Potrivit literaturii de specialitate, sub 10% din totalul tumorilor glomice carotidiene se dovedesc a fi maligne.
În general, tumorile glomice carotidiene nu prezintă semne și simptome specifice. Pot apărea ca o masă nedureroasă la nivelul gâtului care crește treptat, în timp.
„Acest tip de tumoră este practic un ghem de vase și nervi, care crește lent și care în timp va comprima elemente importante de la nivelul gâtului”, explică prof. univ. dr. Mihai Ionac, medic primar chirurgie vasculară, în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara, adăugând că pacienții pot resimți durere la nivelul gâtului, răgușeală, țiuituri în ureche, diferite dificultăți de auz, dificultăți de înghițire, inclusiv tulburări ale tensiunii arteriale sau aritmii (tulburări de ritm cardiac, n. red.), datorită unor substanțe eliberate de tumoră.
De ce apar acest tip de tumori
Cauzele exacte ale apariției tumorilor glomice carotidiene nu sunt complet elucidate, dar există o asociere puternică cu factori genetici. Expunerea cronică la hipoxie (nivel scăzut de oxigen), cum ar fi în cazul persoanelor care locuiesc la altitudini mari, poate reprezenta un factor de risc. Aceste tumori pot fi sporadice sau moștenite în cadrul unor sindroame genetice. Chiar dacă tumorile glomice carotidiene nu sunt maligne, deci nu se pot răspândi la alte țesuturi și organe, ele cresc foarte mult în dimensiune și pot afecta nervii și vasele de sânge din apropiere, motiv pentru care trebuie îndepărtate chirurgical, aceasta reprezentând modalitatea indicata de tratament.
„Embolizarea tumorii glomice reprezintă o etapă esențială care transformă o procedură complicată într-una sigură și precisă, protejând pacientul de riscurile hemoragiei și garantând o intervenție chirurgicală eficientă”, spune dr. Cătălin Juratu, medic primar Radiologie intervențională.
Din cauza că aceste tumori sunt foarte bine vascularizate, există posibilitatea ca la operație pacientul să piardă sânge. Din acest motiv, cea mai eficientă și sigură opțiune este terapia combinată între embolizarea tumorii și extragerea ei chirurgicală. Acest tip de tratament combinat este realizat în Spitalul Premiere din Timișoara.
„Pot să spun cu mândrie că Spitalul Premiere este singurul loc din țară unde tratam în acest fel tumorile glomice și că în Europa mai sunt poate 5 -7 centre ce fac aceasta terapie combinată, care pentru pacient oferă siguranță și precizie maximă”, declară prof. univ. dr. Mihai Ionac.
Concret, terapia combinată pentru tumorile glomice se realizează în echipă, în 2 etape. Prima consta în embolizarea tumorii, adică printr-o puncție medicul radiolog intervenționist intră efectiv în interiorul tumorii și injectează un adeziv chirurgical, până când circulația sanguină în tumoră este blocată. Ulterior, chirurgul vascular va extrage tumora și va reconstrui arterele carotide, dacă va fi necesar.
Echipa de la Spitalul Premiere are experiență în gestionarea tumorilor de acest tip
„Tumora, nemaifiind vascularizata, deci în ea nemaintrând sânge, se poate extirpa rapid și fără riscuri pentru pacient. Procedura este minim-invazivă. Recuperarea este foarte rapidă, de obicei fiind necesare maxim 3 nopți de spitalizare. Dupa aceasta, pacientul își poate relua absolut normal activitățile, fără niciun fel de restricție”, a explicat prof. univ. dr. Mihai Ionac, adăugând că tumorile glomice sunt puternic vascularizate, iar operația directă fără embolizare poate avea anumite riscuri, pentru că poate provoca hemoragii intra-operatorii uneori importante.
Echipa medicală din cadrul Spitalului Premiere are o experiența semnificativă în tratamentul tumorilor glomice carotidiene. Până la ora actuală a tratat peste 20 de pacienți cu aceste tumori, în condițiile în care centrele europene trateaza numere relativ similare de pacienți.
Articol susținut de Regina Maria