Uciderea lui Hassan Nasrallah arată cât de mult s-a infiltrat Israelul în Hezbollah, spune un cercetător / Întrebarea este ce urmează
Israelul l-a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah într-un atac lângă Beirut, dând o lovitură devastatoare mișcării și împingând Libanul și Orientul Mijlociu în necunoscut, existând riscul extinderii războiului, relatează AFP.
James Dorsey, cercetător la Institutul din Orientul Mijlociu de la Universitatea Națională din Singapore, spune că atacul asupra lui Hassan Nasrallah „a fost foarte sofisticat” „Demonstrează nu numai capacități tehnologice enorme, ci și măsura în care Israelul s-a infiltrat în Hezbollah”.
„Mai este un drum de parcurs”, a recunoscut totuși purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Nadav Shoshani, estimând că mai sunt „zeci de mii de rachete” în arsenalul Hezbollah.
Atacurile asupra suburbiilor sudice a distrus zeci de clădiri, potrivit unui fotograf AFP, și a forțat mii de locuitori să fugă, inclusiv mai multe familii care dormeau în stradă. Potrivit unui raport provizoriu al autorităților libaneze, cel puțin șase persoane au murit după atacul de vineri.
Prin uciderea lui Hassan Nasrallah, Israelul a „depășit toate liniile roșii”, a criticat premierul irakian Mohammed Shia Al Sudani. Mișcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată în război cu Israelul în Gaza, a denunțat „un act terorist laș”.
Asasinarea lui „ne va întări hotărârea”, au spus rebelii Houthi din Yemen, și va aduce „distrugerea” Israelului, a declarat prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Reza Aref.
Urmează un război mai amplu în Orientul Mijlociu?
În următoarele 72 de ore, probabil, comandanții grupului vor evalua cine a rămas, cât de sigur este să comunice și să se întâlnească și să vadă care va fi răspunsul, potrivit CNN.
Mai întâi, trebuie văzut cine va fi succesorul lui Nasrallah, în contextul în care și Ali Karake, numărul trei în ierarhia Hezbollah, a fost ucis vineri, după ce numărul doi în ierarhia militară, Ibrahim Aqil, a fost ucis săptămâna trecută.
În timp ce lumea așteaptă următoarea mișcare a lui Hezbollah – și a Iranului –, următorii pași ai Israelului sunt cei care contează cel mai mult, subliniază sursa citată.
Țara a demonstrat că are avantajul informațiilor, puterea militară și toleranța față de condamnarea internațională cu privire la victimele civile pentru a continua să lovească după bunul plac.
Dar acest lucru riscă să transforme două săptămâni de lovituri brutale într-o altă pierdere pe termen lung a prestigiului israelian.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu are de făcut o alegere definitorie. Ultimele două săptămâni îi salvează reputația pe plan intern sau creează efectul invers? Este un nou război o cale bună de urmat?
Jurnalistul britanic Frank Gardner răspunde pe BBC spune că un război mai amplu în Orientul Mijlociu nu este inevitabil dar riscul a crescut dramatic în ultimele 24 de ori. Potrivit acestuia, întrebarea cheie este ce va face Iranul.
„Atât Hezbollah, cât și Iranul știu că, dacă vor dezlănțui rachetele asupra orașelor israeliene, acest lucru va implica aproape sigur două lucruri: represalii severe din partea Israelului împotriva Iranului însuși, dar ar putea foarte bine să aducă în SUA în conflict – care are nave de război staționate în larg echipate cu rachete de croazieră”, spune jurnalistul.
De asemenea, foarte probabil este ca acum să vedem o implicare mai mare a milițiilor susținute de Iran în Irak, Siria și Yemen.
Diplomații vor face tot posibilul să încerce să calmeze situația, dar acum Israelul pare hotărât să pună capăt Hezbollah-ului pe care îl privește ca o amenințare pentru poporul său.
Deja Yemenul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului.
Armata israeliană a declarat sâmbătă că sirenele de avertizare au sunat în centrul Israelului după un atac cu rachete din Yemen, jurnaliştii AFP auzind mai multe explozii.