Sari direct la conținut

Ucraina a avut exporturi mai mari în 2023, dar valoarea acestora s-a prăbușit cu 19%

HotNews.ro
Cereale ucrainene descărcate în portul Constanța, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Cereale ucrainene descărcate în portul Constanța, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023 față de 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cea mai mică cifră înregistrată în ultimul deceniu, a declarat joi ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Șvyrydenko, potrivit Reuters.

În total, Ucraina a exportat 99,8 milioane de tone de produse în 2023, cu 112.000 de tone mai mult decât în 2022, a precizat ea.

Exporturile rutiere au fost afectate de blocarea punctelor de trecere a frontierei de către camionagii polonezi care protestează, ceea ce a dus la o scădere de 18,3% în decembrie față de noiembrie, când au început protestele.

Cu toate acestea, de la un an la altul, reducerea a fost de numai 0,7%, a adăugat Svyrydenko.

Coridorul de pe Marea Neagră a ajutat exporturile

Exportul maritim a înregistrat o creștere de 30,7% în decembrie față de noiembrie, a scris ea pe platforma LinkedIn.

„În total, pentru anul 2023, avem aproape 1 milion de tone de exporturi maritime în plus”, a adăugat Svyrydenko.

Volodimir Zelenski a declarat pe 28 decembrie că coridorul alternativ de export al Ucrainei prin Marea Neagră – introdus după ce Rusia s-a retras în iulie dintr-un acord mediat de ONU pentru a garanta transportul în siguranță al cerealelor ucrainene – a gestionat până la acel moment 12 milioane de tone de marfă.

El a adăugat că acest coridor a produs „rezultate deosebit de semnificative pentru luna decembrie, iar acest lucru se simte la nivelul întregii noastre economii”.

Ucraina are nevoie de mult ajutor financiar

Ucraina are nevoie de un ajutor financiar occidental de 37 de miliarde de dolari pentru a-și menține economia pe linia de plutire în fața invaziei rusești care durează de aproape doi ani, a declarat miercuri premierul său Denis Șmihal, potrivit AFP.

Anul trecut, Ucraina a primit 42,6 miliarde de dolari din fonduri externe, dintre care 27% sub formă de granturi, a precizat Șmihal, menționând UE, Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie, FMI și Banca Mondială ca fiind principalii susținători economici ai Kievului.

„Necesitățile din acest an se ridică la peste 37 de miliarde de dolari. Contăm pe un ajutor regulat, stabil și la timp din partea partenerilor noștri”, a declarat Șmihal la prima ședință a guvernului său din 2024, care a avut loc pe fondul intensificării loviturilor rusești din ultimele zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro