Sari direct la conținut

Ucraina a lovit un aeroport din Rusia aflat la 300 de kilometri de graniță, în locul legendarei bătălii de la Stalingrad / Rusia presează continuu în Donețk

HotNews.ro
Ucraina a lovit un aeroport din Rusia aflat la 300 de kilometri de graniță, în locul legendarei bătălii de la Stalingrad / Rusia presează  continuu în Donețk
Atac cu dronă asupra bazei aeriene Marinovka din Volgograd Foto: social media / WillWest News / Profimedia

Baza aeriană Marinovka, din regiunea Volgograd (fostul Stalingrad), a căzut joi victimă unui atac ucrainean cu dronă, parte a campaniei ambițioase a Kievului de a lovi ținte din interiorul teritoriului rus, relatează The Guardian.

Situat la circa 300 de kilometri de granița cu Ucraina, Marinovka este aeroportul de unde decolează circa 30 de avioane de luptă Su-34 și Su-35, modele care efectuează bombardamente regulate împotriva pozițiilor ucrainene de pe linia frontului, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru publicația Kyiv Independent. Nu este clar pentru moment câte avioane au fost avariate sau distruse.

„Este o tragedie gravă, oameni buni. Sunt lucruri serioase. Totul a luat foc. Și e fum. Totul explodează . Asta este”, spune un martor al exploziilor pe o filmare distribuită pe X de Ilia Ponomarenko, reporter de război care scrie pentru Kyiv Independent.

Potrivit The Guardian, localnicii au spus că s-au produs o serie de explozii. Muniția a continuat să explodeze timp de mai multe ore după atac, în timp ce un nor imens de fum negru înghițea zona.

Baza aeriană se află la circa 70 de kilometri de orașul Volgograd, fostul Stalingrad in perioada sovietică, loc unde s-a desfășurat bătălia de la Stalingrad, punct crucial al celui de-al Doilea Război Mondial și una din cele mai sângeroase bătălii din istoria umanității.

Acest atac vine într-un moment în care Ucraina desfășoară o campanie din ce în ce mai ambițioasă cu drone cu rază lungă de acțiune care țintesc infrastructura critică rusești. Peste 200 de ținte au fost lovite în ultima perioadă. Acestea includ depozite de petrol, rafinării și fabrici de armament. Săptămâna trecută, Ucraina a lovit două baze aeriene: Borisoglebsk, la circa 250 de km în interiorul Rusiei, și Savasleyka, la aproximativ 650 de kilometri distanță de graniță.

Pe de altă parte, ofensiva rusă din est continuă, fără să-și reducă forța. În ultimele luni, avansul Rusiei în Donețk a fost constant și arată dificil de temperat, potrivit analiștilor occidentali.

INTERVIURILE HotNews.ro