Sari direct la conținut

Ucraina anunță că americanii îi vor trimite „cu regularitate” rachete de atac cu rază lungă ATACMS

HotNews.ro
Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUA, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) folosit în timpul unui exercițiu comun Coreea de Sud-SUA, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat joi că SUA au fost de acord să furnizeze Kievului rachete de atac cu rază lungă ATACMS „cu regularitate”, anunțul său venind la doar două zile după ce Kievul a confirmat că le-a folosit pentru prima oară, relatează Reuters.

Casa Albă a confirmat marți că a furnizat Ucrainei acest tip de rachete, după ce informația a apărut în presa americană, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în aceeași zi că ele au fost deja folosite de forțele armate ale țării sale.

„Astăzi, sunt deosebit de recunoscător Statelor Unite. Acordurile noastre cu preşedintele Biden sunt puse în aplicare. Ele sunt puse în aplicare foarte precis – ATACMS s-au dovedit a fi foarte bune”, a declarat marţi Zelenski în discursul pe care îl ține în fiecare noapte pentru compatrioții săi.

Kievul a cerut de luni de zile rachete ATACAMS Army Tactical Missile Systems) pentru a lovi aerodromurile pe care Rusia le folosește pentru a lansa atacuri asupra infrastructurii sale portuare și împotriva orașelor sale, însă s-a lovit până recent de reticența Washingtonului.

Ucraina va avea 3 tipuri de rachete de atac cu rază lungă în arsenalul său

Până săptămâna aceasta doar două state furnizaseră Ucrainei rachete cu rază lungă: Marea Britanie care a trimis forțelor ucrainene modelul „Storm Shadow” și Franța care a pus la dispoziție sisteme „SCALP”.

Întrebat joi dacă Ucraina se poate aștepta la livrări regulate de rachete ATACMS din partea Statelor Unite, Dmitro Kuleba a răspuns că într-adevăr „asta înseamnă”.

„Iar acesta este un rezultat direct al înțelegerii dintre președintele Zelenski și președintele Biden, convenit la Washington în timpul întâlnirii în persoană dintre cei doi la sfârșitul lui septembrie”, a precizat el.

Administrația lui Joe Biden nu a precizat câte ATACMS-uri au trimis Ucrainei însă jurnaliștii de la The New York Times au scris, citând doi oficiali occidentali, că până acum este vorba de aproximativ 20.

SUA ar fi vrut să-i ia prin surprindere pe ruși cu rachetele ATACMS

CNN nota marți că nu este clar când au fost furnizate rachetele americane, dar că oficialii americani au decis în ultimele săptămâni să le trimită discret, deoarece au vrut să-i ia prin surprindere pe ruşi, mai ales după luni de discuţii publice în contradictoriu cu privire la faptul dacă preşedintele Joe Biden va fi de acord să trimită armele.

Ruşii sunt conştienţi de raza de acţiune a rachetelor, iar SUA s-au temut că aceştia vor muta echipamentele şi armele din raza de acţiune înainte ca rachetele să poată fi folosite, a explicat un oficial pentru CNN.

SUA au mai trimis arme în secret în trecut. În august 2022, Pentagonul a recunoscut că a trimis fără a face un anunţ prealabil rachete anti-radar HARM în Ucraina. Dar, de obicei, SUA anunţă pachetele semnificative de arme către Ucraina, inclusiv atunci când a trimis sisteme de apărare antiaeriană Patriot, anul trecut, şi muniţii cu dispersie, în acest an.

În prezent, raza maximă de acţiune a armelor americane angajate în Ucraina este de aproximativ 150 de km cu bombă cu diametru mic lansată de la sol.

Rachetele Storm Shadow furnizate de britanici au o rază lungă de acţiune de aproximativ 250 de km. Rachetele ATACMS sunt lansate de pe lansatoare de rachete HIMARS, acelaşi tip de vehicul care lansează rachetele GMLRS pe care Ucraina le foloseşte deja.

Raza de acțiune a rachetelor ATACMS poate ajunge la 300 de kilometri, în funcție de modelul folosit. Ucraina le-a folosit săptămâna aceasta pentru a ataca aerodromurile rusești din Berdeansk și Lugansk.

Urmărește ultimele evoluții din a 603-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro