Sari direct la conținut

Ucraina anunță eliberarea unui teritoriu și distrugerea unui regiment rusesc – o victorie rară într-un moment complicat al războiului – VIDEO

HotNews.ro
Ucraina anunță eliberarea unui teritoriu și distrugerea unui regiment rusesc – o victorie rară într-un moment complicat al războiului – VIDEO
Acțiunile forțelor ucrainene în Harkov. FOTO: HUR/Youtube

„Succesul misiunii creează condițiile pentru a continua înlăturarea ocupanților ruși din partea de nord a regiunii Harkov”, au anunțat oficialii ucraineni citați de Kyiv Independent.

Unități ale serviciilor de informații militare din Ucraina (HUR) au recuperat 400 de hectare de teren în regiunea Harkov, eliminând mai mulți soldați ruși, a anunțat agenția miercuri.

Operațiunea s-a desfășurat la nord de satul Lipți, situat la 10 kilometri sud de granița cu Rusia. Satul a fost sub ocupație rusă din februarie până în septembrie 2022 și a fost din nou vizat de atacuri în timpul noii ofensive a Rusiei în Harkov anul acesta.

Intervalul de timp și durata operațiunii nu au fost dezvăluite.

Potrivit HUR, soldații ucraineni au capturat o zonă de apărare a unui batalion rus, au „distrus” trei batalioane de pușcași motorizați, un pluton Storm și o companie de recunoaștere a Regimentului 7 separat de pușcași motorizați din Rusia. De asemenea, unitățile ucrainene ar fi preluat un număr de prizonieri ruși.

„După curățarea a 400 de hectare de pădure la nord de Lipți, situația invadatorilor pe această secțiune a frontului se deteriorează și este aproape de disperare”, a susținut agenția.

„Succesul misiunii HUR creează condițiile pentru a continua înlăturarea ocupanților ruși din partea de nord a regiunii Harkov”, a precizat agenția.

În august, Brigada a 3-a de asalt din Ucraina a lansat un contraatac de succes în regiunea Harkov, avansând aproape 2 kilometri pătrați în zona liniei frontului.

Brigada a 3-a de elită a menținut linia în apropierea satului Borova din regiunea Harkov, respingând asalturile rusești repetate. La începutul lunii octombrie, brigada a declarat că a reușit să recupereze mai multe poziții și să elibereze un grup de soldați ucraineni captivi în timpul unui angajament cu un grup rus de sabotaj din regiune.

Un moment complicat al războiului

Această mică victorie revendicată de Kiev vine într-un moment complicat al războiului, în care Rusia avansează încet, dar constant în Donbas, capturând localitate după localitate.

Optimismul inițial declanșat de incursiunea neașteptată a Ucrainei în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, în luna august, s-a disipat, în vreme ce Rusia și-a continuat avansul în estul Ucrainei.

Miercuri, Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri mult așteptatul „plan de victorie” în parlamentul ucrainean, îndemnându-și țara, obosită de război, să rămână unită într-un moment greu, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ale aliatului său cheie din SUA.

Liderul de la Kiev le-a spus parlamentarilor că planul său conține cinci puncte principale care se bazează pe aliații Kievului, inclusiv o invitație necondiționată de a adera la NATO și un sprijin specific pentru arme.

„Împreună cu partenerii noștri, trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât războiul să se încheie. Indiferent de ceea ce vrea Putin. Cu toții trebuie să schimbăm circumstanțele astfel încât Rusia să fie forțată să ajungă la pace”, le-a spus el parlamentarilor și înalților oficiali.

Cel de-al treilea punct al planului a subliniat necesitatea ca Ucraina să dobândească o capacitate de descurajare non-nucleară care, a spus el, ar fi suficientă pentru a distruge puterea militară rusă. El nu a detaliat, dar a spus că a existat o anexă secretă pe care nu a vrut să o dezvăluie.

Planul, a spus el, prevede, de asemenea, un rol occidental în apărarea resurselor minerale naturale ale Ucrainei de atacurile rusești, precum și promisiuni de reconstrucție postbelică.

INTERVIURILE HotNews.ro