Sari direct la conținut

Ucraina anunţă un nou schimb de prizonieri cu Rusia: 76 de ucraineni eliberaţi

HotNews.ro
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, Foto: Facebook/ Ірина Верещук
Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, Foto: Facebook/ Ірина Верещук

Un număr 76 de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat Kievul marţi, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei.

„Am făcut un schimb care a vizat 60 de militari, între care 10 ofiţeri. 16 civili s-au întors de asemenea la noi”, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, potrivit Agerpres.

Potrivit ei, este vorba despre al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Un precedent schimb a avut loc vineri, 15 aprilie, după negocieri „tensionate” în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, parţial sub control rusesc, potrivit Kievului, care nu a furnizat alte amănunte.

Cu o zi înainte, 30 de ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui alt schimb, după ce 26 au fost eliberaţi mai devreme în cursul lunii.

Pe 1 aprilie, preşedinţia ucraineană a anunţat că a făcut un schimb în urma căruia au fost eliberaţi 86 dintre militarii săi.

Luni, serviciile de securitate ucrainene au publicat o înregistrare video cu deputatul şi omul de afaceri Viktor Medvedciuk, apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi în prezent deţinut, în care acesta cerea să fie eliberat în schimbul unor soldaţi şi civili din oraşul asediat Mariupol.

În Rusia, televiziunea publică a difuzat în aceeaşi zi apelurile a doi prizonieri, identificaţi ca fiind britanicii Shaun Pinner şi Aiden Aslin, care au afirmat că au fost capturaţi în timpul luptelor din Ucraina şi i-au solicitat premierului Boris Johnson să negocieze eliberarea lor în schimbul lui Viktor Medvedciuk.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro