Sari direct la conținut

Ucraina ar putea adopta „Ziua Recunoștinței” ca sărbătoare națională

HotNews.ro
Carne de curcan, Foto: Enjoyphoto | Dreamstime.com
Carne de curcan, Foto: Enjoyphoto | Dreamstime.com

Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, a înregistrat un proiect de lege care propune adoptarea unei noi sărbători de stat, „Ziua Recunoștinței”, relatează Ukraîinska Pravda.

Proiectul legislativ depus luni în parlamentul ucrainean propune ca noua sărbătoare să fie celebrată pe 22 octombrie.

„Stabilirea datei sărbătoririi Zilei Recunoștinței are o rațiune logică: în primul rând, ridică recunoștința la nivel național (cum se întâmplă în unele țări foarte dezvoltate), când fiecare persoană va avea ocazia oficială de a-și exprima recunoștința tuturor față de care dorește să facă acest lucru”, afirmă expunerea de motive a proiectului de lege.

Aceasta notează de asemenea că sărbătoarea, care ar urma să fie o zi liberă la nivel național în cazul adoptării proiectului legislativ, ar trebui celebrată pe 22 octombrie, pentru că sezonul de toamnă „va promova sărbătoarea la masa familiei”.

„Scopul proiectului de lege este formarea în societatea ucraineană și consolidarea la nivel național a unei trăsături pozitive atât de importante precum recunoștința și, în consecință, tradiția exprimării recunoștinței față de toți cei care o merită”, se mai spune în expunerea de motive.

„Ziua Recunoștinței” este celebrată în mod tradițional în Statele Unite în ultima joi a lunii noiembrie, fiind considerată prima sărbătoare din cadrul celor de iarnă. Pelerinii celebrau această zi ca o sărbătoare a recoltei.

Adoptarea de către Ucraina a „Zilei Recunoștinței” a fost propusă de un deputat din Cernăuți

Deși cunoscută drept o sărbătoare americană datorită importanței sale în Statele Unite, „Ziua Recunoștinței” este celebrată și în alte țări precum Brazilia, Canada, Australia, Olanda sau Filipine.

Însă SUA au fost cel mai mare furnizor de asistență militară pentru Ucraina de la declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut.

Proiectul de lege a fost inițiat de Heorhîi Mazurașa, un deputat din Cernăuți al partidului „Slujitorul Poporului” al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Anul trecut Mazurașa a fost recunoscut drept deținător al recordului privind numărul de proiecte legislative depuse în ultimii 3 ani. Printre altele, Mazurașa alături de un alt deputat ucrainean au propus inclusiv schimbarea unor versuri din imnul de stat al țării.

De exemplu, ei sugerau ca partea cu „Încă nu a murit Ucraina, nici gloria, nici libertatea” să fie înlocuită cu „Ucraina prosperă, și gloria și voința ei!”. Volodimir Zelenski le-a sugerat atunci inițiatorilor proiectului de lege să nu facă pe proștii.

Urmărește ultimele evoluții din a 531-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

FOTO Articol: Enjoyphoto | Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro